Wat is Intermittent Fasting?
Wat is intermitted fasting?
Article written by: Marjolein van Randwijk, Diëtist Holland Health Clinic
Ik zit met mijn vrienden aan een gezellige gezamenlijke lunch, het is half een ‘s middags. Dit zijn mijn vrienden zonder professionele achtergrond in voeding. Normale gezonde vrouwen van 30+, die stuk voor stuk op hun lichaamsgewicht letten. Ze proberen ieder op hun eigen manier om niet zwaarder te worden en het liefst een paar kg lichaamsgewicht verliezen.
Het komt ter sprake dat ik mijn ontbijt heb overgeslagen, en dat deze lunch het eerste is wat ik vandaag eet. Ik doe namelijk aan ‘Intermittent Fasting’. Hun mond valt open van verbazing. ‘Je bent een gekke diëtiste’ zeggen ze, met een hartelijke glimlach. Er heerst nog steeds een taboe op vasten merk ik.
Jammer vind ik dit, want hoe veranderlijk de menselijke evolutie ook is, ons lichaam is nog steeds gebouwd op omgaan met een mogelijk voedseltekort. Geen enkel andere (dier)soort is zo bevoorrecht met een continuïteit aan voedsel tot hun beschikking – op de dieren van de bio-industrie na dan.
Wat is Intermittent Fasting en waarom is het nuttig?
Veel mensen zijn bekend met vasten door de Ramadan periode. Een vastenperiode kan religieus en spiritueel worden ingezet voor lichamelijke reinheid en verlossing. Anno 2019 wordt periodiek vasten steeds vaker gebruikt vanwege de vele positieve gezondheidseffecten. Deze gezondheidseffecten zijn afhankelijk van de lichaamssamenstelling en restrictie. Zo kun je ervoor kiezen om enkele uren of enkele dagen te vasten (max. 5 dagen). Sommige drinken alleen water, anderen weerhouden zich van bepaalde voedingsmiddelen of ze hanteren een tijdelijke calorierestrictie. De belangrijkste twee gezondheidsredenen om te vasten zijn: celregeneratie en vetverlies.
De meest gebruikelijke vormen van vasten zijn:
1. 24-uurs vasten
maaltijd-en worden in een dag overgeslagen, of alleen binnen een bepaald tijdsbestek gegeten. Bijvoorbeeld ‘16:8’: in een tijdsbestek van 8 uur mag gegeten en gedronken worden, in de overige 16 uur wordt alleen water, koffie of thee gedronken. Dit werkt goed voor gewichtsverlies, doordat je lichaam minder calorieën binnen krijgt. Je krijgt op den duur door gewenning minder snel last van een honger dip.
2. Wekelijks vasten
de dagen van vasten worden wekelijks afgewisseld met een normaal voedingspatroon. Bijvoorbeeld ‘5:2’: twee dagen vasten met 500 tot 600 calorieën in de vorm van relatief eiwitrijk voedsel. In de overige vijf dagen mag gewoon gegeten en gedronken worden. Dit werkt goed voor gewichtsverlies en opruiming van inefficiënte cellen/ celcomponenten.
3. Jaarlijks vasten Nieuw: Prolon fasting mimicking diet.
Ontwikkeld door professor Valter Longo van de Universiteit van South California. Wat houdt dit in? 1 tot 4 x per jaar worden vijf achtereenvolgende dagen gevast terwijl het lichaam voedingsstoffen binnen krijgt via kant en klare dranken en voedingsmiddelen. Door vijf achtereenvolgende dagen te vasten met een minimale inname aan voedingsstoffen worden uitzonderlijke gezondheidsvoordelen behaald, waaronder gewichtsverlies en optimale vernieuwing van beschadigde cellen. Dit pakket is (online) te verkrijgen via arts of diëtist.
Vetverbranding
Het lichaam schakelt over in de honger modus, wanneer deze geen voedingsstoffen meer binnen krijgt. Je gaat in de overlevingsfase. Dit gebeurt wanneer je lichaam geen glucose (afkomstig uit koolhydraten) meer heeft om te verbranden voor energie. Glucose is namelijk de primaire energiebron voor de hersenen. Wanneer dit gebeurt, is per persoon afhankelijk (ong. > 6 uur na de laatste consumptie). Om de hersenen werkende te houden schakelt het lichaam over van glucoseverbranding naar vetverbranding. Hierbij worden lichaamseigen vetcellen omgezet naar ketonen, welke de hersenen van energie kunnen voorzien.
Celregeneratie
Naast veranderingen in het metabolisme beschermt het lichaam zich door inefficiënte celcomponenten uit te schakelen en op te ruimen (autofagie). Op deze manier bespaart het lichaam energie. Vervolgens worden deze beschadigde en inefficiënte vervangen door (nieuwe) stamcellen, zodat je lichaam aansterkt (regeneratie). Wat overblijft zijn sterke efficiënte cellen. Uit gezondheidsaspect wordt geadviseerd nooit langer dan vijf dagen te vasten.
Genoeg redenen voor mij om periodiek vasten toe te voegen aan mijn eetpatroon. Zo blijf ik gezond en op goed gewicht. De eerste drie keer vasten waren niet comfortabel. Hoe vaker ik het deed, hoe makkelijker het werd. Ik voel me nu niet slap of chagrijnig als ik een tijd niet eet. Integendeel; ik ervaar gelukkig juist meer energie.
Ben je nieuwsgierig naar vasten en hoe je dat doet? Lees meer op onze website https://hollandhealthclinic.com/prolon/.
Groet!
Marjolein van Randwijk
Dietist Holland Health Clinic
NB Let op: vasten kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen bij zwangere/ lacterende vrouwen, ondergewicht/ anorexia, < 18 jaar en > 70 jaar, fragiele gezondheid door een ziekte of medische ingreep, medicatiegebruik, auto-immuunziekte en intensieve lichamelijke activiteit. Raadpleeg in dit geval de diëtist en arts van Holland Health Clinic.
Artikel geschreven door: Marjolein van Randwijk, Diëtist Holland Health Clinic