Een burn-out is vaak het gevolg van langdurige stress, waarbij je mentaal overbelast raakt. Dit kan iedereen overkomen en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zowel werk gerelateerd als persoonlijk. Een belangrijke oorzaak van werkstress is werkdruk, een situatie waarin er een disbalans is tussen de eisen die het werk stelt en de mogelijkheden die de medewerker heeft om aan die eisen te voldoen.
Volgens het RIVM had in 2023 maar liefst 19% van de werknemers klachten van een burn-out. En volgens een onderzoek van TNO uit 2022 werden de burn-out verzuimkosten voor werkgevers geschat op 3,3 miljard euro. Hierbij had een derde van werknemers had last van hoge taakeisen en had 42% te weinig autonomie in het werk. Als werkgever is het daarom belangrijk om vroegtijdig signalen te herkennen en in te grijpen om zowel je medewerkers als je bedrijf te beschermen tegen de negatieve gevolgen van een burn-out.
Vroegtijdige herkenning van burn-out symptomen
Zijn jouw werknemers vaak moe, gefrustreerd of uitgeblust? Merk je dat de werkdruk hen te veel wordt? Dan kan er helaas sprake zijn van een burn-out. En dit heeft een grote impact op de productiviteit en het welzijn van al jouw medewerkers. Goed nieuws: een burn-out is in veel gevallen te voorkomen en herstel is mogelijk. Wil je dat jouw team energiek, gemotiveerd en veerkrachtig blijft? Pak de regie van jouw team weer terug en ontdek hoe je jouw werknemers weghoudt van een burn-out.Het tijdig herkennen van burn-out symptomen is cruciaal. Let als werkgever daarom op de volgende signalen:
- Vermoeidheid en verminderde productiviteit: Werknemers lijken constant moe en minder efficiënt.
- Ontevredenheid en irritatie: Kleine tegenslagen leiden sneller tot frustratie.
- Ziekmeldingen en lichamelijke klachten: Verzuim door stress gerelateerde klachten neemt toe.
- Lang herstel na werktijd: Het duurt langer voordat werknemers herstellen na een werkdag.
- Onevenwichtige energiebalans: Er is een disbalans tussen energie gevende en energie vragende taken (zowel op het werk als privé) en balans tussen draagkracht en draaglast.
Wat kun je doen als werkgever?
Als HR-leider of werkgever ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij jou. Door vroegtijdig in gesprek te gaan met medewerkers en proactief naar oplossingen te zoeken, kun je verzuim en een burn-out voorkomen. Denk aan oplossingen, zoals:
- Werkdruk en autonomie gevoel. Evalueer met je werknemers waar mogelijke balansverstoorders liggen.
- Mentale begeleiding door gespecialiseerde professionals, zoals een psycholoog of coach.
- Voldoende pauzes. Een mini-break van 10 minuten geeft heel veel energie.
- Health Checks die inzicht geven in zowel leefstijl als de mentale en lichamelijke gesteldheid van werknemers.
Door actief betrokken te blijven bij het welzijn van je werknemers, help je hen om de balans terug te vinden en weer met energie en plezier te werken. Dit is niet alleen goed voor hun persoonlijke gezondheid, maar ook voor de prestaties van jouw organisatie.
Het belang van lichamelijke gezondheid
Naast mentale factoren speelt de fysieke gezondheid een belangrijke rol bij het voorkomen van een burn-out. Door een tekort aan slaap en beweging kunnen vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen worden versterkt. Voldoende beweging en slaap zijn nodig om je draagkracht te verhogen. Ook voldoende spiermassa is hier een letterlijk voorbeeld van. Natuurlijk is ook aandacht voor de hormonale balans anno 2024 onontbeerlijk, zowel voor vrouwen als voor mannen. Overgangsklachten worden immers nog steeds vaak verward met burn-out klachten. Maar ook 1 op de 10 mannen kampt met depressieve of angstklachten als gevolg van een dalende testosteronspiegel. Inzicht in leefstijl en data is verhelderend en helpt om snel weer op de weg naar krachtig tachtig te komen.
AAYA Personal Health Clinic: jouw partner voor gezonde en vitale werknemers
Gezonde, vitale medewerkers zijn productiever, minder vaak ziek en kunnen beter omgaan met stress. Bij AAYA begrijpen we dat elke organisatie uniek is en ondersteunen we werkgevers met programma’s zoals Health en Hormone Checks, die inzicht geven in de combinatie van leefstijl, mentale en fysieke gezondheid van medewerkers en zo bijdragen aan preventie. Wij bieden altijd op maat gemaakte oplossingen om de gezondheid van jouw werknemers te waarborgen. Benieuwd hoe wij jouw team kunnen ondersteunen? Neem contact met ons op via sophie@aaya.nl of 020-2101230. Samen zorgen we ervoor dat jouw werknemers gezond en veerkrachtig blijven, zodat jouw bedrijf kan blijven groeien.