Online Overgang Kliniek

inzicht in de invloed van jouw hormonen, gezondheid en leefstijl

De Overgang

De overgang is de natuurlijke fase in het leven van vrouwen, gemiddeld tussen het 40e en de 60e levensjaar en duurt zo’n 4-10 jaar. In deze overgangsfase (perimenopauze) raakt de voorraad eicellen op en de hormoonspiegels worden daar geleidelijk op aangepast. Hierdoor worden je menstruaties onregelmatig en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Deze menopauze is gemiddeld rond je 50ste. Bij 80% van de vrouwen gaat de (peri)menopauze gepaard met flinke klachten. Dit kan zelfs leiden tot persoonlijke (fysieke) problemen, werkgerelateerde uitval en relatieproblemen. Terwijl er toch zoveel mogelijk is tegenwoordig om klachten te verlichten! Wist je dat in Nederland ca. 5% van de vrouwen een behandeling heeft, tegenover ca 35-50% in de landen om ons heen? Tijd voor verandering! Maak van de menopauze de mooiste fase van je leven.

Via het (Online) Overgang Consult krijg je meer inzicht in de invloed van jouw hormonen, gezondheid en leefstijl op jouw klachten. Onze overgangsconsulenten, gynaecoloog bieden jou tevens persoonlijk advies.

Kosten

 • (Online) Overgang Consult bij de overgangsconsulent VVOC & gynaecoloog: €449*

*Afhankelijk van je verzekering en een verwijsbrief kan je een deel van de kosten vergoed krijgen. Meer informatie over vergoedingen vind je hier.

 

Veelgenoemde bekende klachten:

 • Prikkelbaarheid en mood swings
 • Slaapklachten
 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Onregelmatige of hevige menstruatie

Meer onbekende klachten:

 • Gewichtstoename
 • Gewrichtsklachten
 • Libidoverlies
 • Vaginale droogte
 • Urineverlies en urineweginfecties
 • Haarverlies

Hoe gaat het (Online) Overgang Consult?

Volg de 7 stappen van het Overgang Consult en krijg inzicht in de invloed van jouw hormonen, gezondheid en leefstijl op je klachten.

1

Jouw afspraak

De AAYA Assistente heeft je gebeld voor

 1. het Online Intake Consult met de overgangsconsulent
 2. het Resultaten Consult met de gynaecoloog/arts                                                       
 3. je hebt een mail ontvangen met jouw unieke code, vragenlijsten en toestemmingsformulieren
 4. je hebt de Online Overgang Thuiskit ontvangen of een afspraak voor metingen in de kliniek.

2

Online AAYA vragenlijsten

De AAYA vragenlijsten richten zich op Motivation, Medical, Mind, Motion en Metabolics. De Greene vragenlijst richt zich specifiek op klachten gerelateerd aan de overgang. Vul al deze vragenlijsten in vóór je eerste afspraak met de overgangsconsulent. De uitkomsten van de vragenlijsten geven de overgangsconsulent en de AAYA artsen meer inzicht in jouw persoonlijke situatie. Dit is belangrijk voor het persoonlijke advies.

3

Het Intake Consult

Tijdens dit online gesprek met de overgangsconsulent VVOC staat jouw persoonlijke situatie centraal en is er ruimte om vragen te stellen. Jullie bespreken de klachten die je ervaart en waar deze vandaan komen. Je krijgt aanvullende informatie over de overgang en inzicht in de klachten.

4

De metingen: thuis of in de kliniek

Om advies op maat te kunnen geven hebben we ook (lab)data nodig. De Online Overgang Thuiskit bevat verschillende testen en metingen die je thuis en/of in je directe omgeving uit kan voeren. Meer informatie over (het uitvoeren van) de testen vind je verderop op de pagina.
Voer de metingen uit na het Intake Consult. Laat je het bloedprikken en de metingen liever uitvoeren in de kliniek? Dat kan ook! Neem hiervoor contact op via sophie@aaya.nl of 020 210 1230.

5

Analyse door het AAYA team

Nadat alle metingen en toestemmingsformulieren zijn opgestuurd (naar AAYA en het laboratorium), analyseren we jouw data. Iedere professional kijkt vanuit zijn of haar eigen expertise naar de data. Dit wordt samengebracht in een persoonlijk rapport.

6

Het Resultaten Consult

Tijdens het Resultaten Consult met de gynaecoloog bespreken jullie samen de uitkomsten. Je ontvangt jouw rapport met persoonlijk advies. En – indien van toepassing/gewenst- een recept voor hormonale substitutie therapie. Dit gesprek vindt online of in de Amsterdamse kliniek plaats.

7

Vervolg

Op basis van jouw persoonlijke situatie zullen de vervolgstappen besproken worden. Zo is het mogelijk om vervolgconsulten te plannen of een begeleidingsprogramma te volgen. Meer informatie over deze programma’s te vinden op www.aaya.nl/begeleiding.

Inhoud Overgang Thuiskit

In deze Online Overgang Thuiskit vind je volgende formuleren en materialen:

 • Toestemmingsformulier AAYA*
 • Toestemmingsformulier Hormonale Substitutie Therapie*
 • Vingerprikset
 • AAYA meetlint
 • AAYA Biometrie noteerlijst
 • Gefranceerde retourenveloppe met adres

Toestemmingsformulieren

 • Toestemmingsformulier AAYA Algemeen
 • Toestemmingsformulier Hormonale Substitutie Therapie

Lees deze formulieren goed door, vul je gegevens in en onderteken deze. NB: Vul het Hormonale Substitutie Therapie formulier alleen in als je overweegt om te starten met hormonale substitutie therapie. Gezamenlijk met jouw arts kan je bespreken of dit een geschikte keuze is voor jou. De ingevulde formulieren voeg je toe aan de AAYA retourenveloppe.

*Na het plannen van jouw afspraken, kan je deze formulieren nu digitaal ontvangen en ondertekenen.

 

Wat wordt er gemeten?

Anoniem = Privacy. Vanuit privacy verzamelen we alle data altijd anoniem. Jouw unieke cliëntcode heb je nodig voor het aanleveren van de data. Check of deze overal opstaat.

Vragenlijsten

Toelichting

De AAYA vragenlijsten richten zich op Motivation, Medical, Mind, Motion en Metabolics. De Greene vragenlijst richt zich specifiek op klachten gerelateerd aan de overgang. Vul al deze vragenlijsten in vóór je eerste afspraak met de overgangsconsulent. De uitkomsten van de vragenlijsten geven de overgangsconsulent en de AAYA artsen meer inzicht in jouw persoonlijke situatie. Dit is belangrijk voor het persoonlijke advies.

Let op: check of jouw cliëntcode is ingevuld!

Bloedafname

Toelichting

De Thuiskit bevat een vingerprik set voor bloedafname. (Zorg dat je warme handen hebt tijdens het uitvoeren!) De exacte instructies voor het thuisprikken vind je in de kartonnen box. Ook kan je het volgende instructiefilmpje bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=CelZd4IwnUo

Na afloop voeg je het bloedbuisje toe aan de speciale (gefrankeerde) medische enveloppe van Steinlab en stuur je dit via de post naar Stein Lab.

Let op: zorg dat je het bloedbuisje op dezelfde dag als de bloedafname op de post doet!

Omdat de hormonen veranderen door de overgang, veranderen er allerlei processen in het vrouwelijk lichaam. Ook is de algemene veroudering natuur- lijk gaanden. En we willen graag krachtig tachtig worden. Daarom meten we bij de Online Overgang Check in het bloed verschillende parameters van gezondheid.

 • FSH
 • Oestradiol
 • Progesteron
 • Testosteron
 • HbA1C
 • Cholesterol
 • Creatinine
 • GFR
 • TSH
 • Vitamine D

Biometrie metingen

Toelichting

Benodigdheden: AAYA meetlint, weegschaal, lengtemeter, bloeddrukmeter, AAYA biometrie noteerlijst.

Deze geven inzicht in je metabole gezondheid. Hierbij kijken we naar de volgende parameters: buikomtrek, lengte, gewicht , BMI, vetpercentage, visceraal vet (buikvet), spiermassa, basaal metabolisme, bloeddruk en pols (hartslag). Zowel de menopauze als leefstijl kunnen deze waarden beïnvloeden.

Buikomvang meten

Je buikomvang meten kan je eenvoudig zelf doen. Volg hiervoor onderstaande instructies:

 1. Pak het AAYA meetlint en zorg dat je rechtop staat.
 2. Leg het meetlint op de blote huid rond je middel.
 3. Meet halverwege de bekkenrand en de onderste rib (ca. rond je navel/taille)
 4. Ontspan en adem uit
 5.  Trek het lint niet strak, maar kijk waar het uitkomt
 6. Noteer dit getal op de noteerlijst

Visceraal vet, Spiermassa, Vetpercentage, Gewicht meten

Voor een uitgebreide meting van je lichaamssamenstelling kan je een afspraak maken bij een sportschool bij jou in de buurt. Veel vestigingen hebben professionele apparatuur voor het uitvoeren van een lichaamsanalyse
en basaal metabolisme. Bij AAYA partners kan je dit laten meten. Geen vestiging bij jou in de buurt? Wellicht biedt jouw eigen sportschool, huisarts of diëtist dit ook aan. Ook ben je welkom in een van onze klinieken.

Bloeddruk en pols

Heb je zelf een bloeddrukmeter? Ga dan rustig zitten en meet zowel je bloeddruk en pols. Noteer ook deze waarden op de noteerlijst. Heb je geen bloeddrukmeter? Bij huisarts of apotheek kan je deze laten meten.

Wanneer je de AAYA Biometrie noteerlijst volledig hebt ingevuld, dan voeg je deze toe aan de gefrankeerde AAYA Retour enveloppe.

Let op: check of jouw cliëntcode is ingevuld op de Biometrie noteerlijst!

Behandelmogelijkheden

Symptomen van de menopauze kan je verlichten met een gezonde leefstijl. Na afloop van het Overgang Consult kan je met jouw rapport zelf aan de slag of onze artsen kunnen je hierbij begeleiden. Soms is het niet mogelijk om alle klachten alleen met leefstijl te verminderen. In dat geval is Hormonale Substitutie Therapie een optie, mits er geen contra-indicaties zijn.

Overweeg je te starten met hormoontherapie, dan word je vooraf ingelicht over de eventuele voor- en nadelen van hormoonbehandeling. Lees het Hormonale Substitutie Therapie Toestemmingsformulier ook goed door. Gezamenlijk met jouw arts kan je bespreken of dit een geschikte keuze is voor jou. 

Onze gynaecoloog en overgangsconsulenten bieden je persoonlijk advies, ondersteuning en – indien van toepassing – medicatie om jou te ondersteunen tijdens deze fase van je leven. Als de AAYA artsen medicatie voorschrijven, dan volgen altijd periodieke controles volgens protocol. We werken volgens de landelijke richtlijnen van de NVOG en NHG.

Boek hier jouw afspraak voor dit consult