Online Overgang Kliniek
inzicht in de invloed van jouw hormonen, gezondheid en leefstijl
De Overgang
De overgang is de natuurlijke fase in het leven van vrouwen, gemiddeld tussen het 40e en de 60e levensjaar en duurt zo’n 4-10 jaar. In deze overgangsfase (perimenopauze) raakt de voorraad eicellen op en de hormoonspiegels worden daar geleidelijk op aangepast. Hierdoor worden je menstruaties onregelmatig en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Deze menopauze is gemiddeld rond je 50ste. Bij 80% van de vrouwen gaat de (peri)menopauze gepaard met flinke klachten. Dit kan zelfs leiden tot persoonlijke (fysieke) problemen, werkgerelateerde uitval en relatieproblemen. Terwijl er toch zoveel mogelijk is tegenwoordig om klachten te verlichten! Wist je dat in Nederland ca. 5% van de vrouwen een behandeling heeft, tegenover ca 35-50% in de landen om ons heen? Tijd voor verandering! Maak van de menopauze de mooiste fase van je leven.
Via het Online Overgang Consult krijg je meer inzicht in de invloed van jouw hormonen, gezondheid en leefstijl op jouw klachten. Onze overgangsconsulenten, gynaecoloog en leefstijlartsen bieden jou tevens persoonlijk advies.
Kosten
- Online Overgang Consult bij de overgangsconsulent & leefstijlarts: €379*
- Online Overgang Consult bij de overgangsconsulent & gynaecoloog: €449*
*Afhankelijk van je verzekering kan je een deel van de kosten vergoed krijgen.
Veelgenoemde bekende klachten:
- Prikkelbaarheid en mood swings
- Slaapklachten
- Opvliegers
- Nachtzweten
- Onregelmatige of hevige menstruatie
Meer onbekende klachten:
- Gewichtstoename
- Gewrichtsklachten
- Libidoverlies
- Vaginale droogte
- Urineverlies en urineweginfecties
- Haarverlies
Hoe gaat het Online Overgang Consult?
Volg de 7 stappen van het Online Overgang Consult en krijg inzicht in de invloed van jouw hormonen, gezondheid en leefstijl op je klachten.
1
Jouw afspraak
De AAYA Assistente heeft je gebeld voor
1) het Intake Consult met de overgangsconsulent
2) je hebt een mail ontvangen met jouw unieke AAYA code en de AAYA vragenlijsten
3) je hebt de Online Overgang Thuiskit ontvangen.
2
Online AAYA vragenlijsten
3
Het Intake Consult
Tijdens dit online gesprek met de overgangsconsulent staat jouw persoonlijke situatie centraal en is er ruimte om vragen te stellen. Jullie bespreken de klachten die je ervaart en waar deze vandaan komen. Je krijgt aanvullende informatie over de overgang en inzicht in de klachten.
4
De metingen met de Online Overgang Thuiskit
Om advies op maat te kunnen geven hebben we ook (lab)data nodig. De Thuiskit bevat verschillende testen en metingen die je thuis en/of in je directe omgeving uit kan voeren. Meer informatie over (het uitvoeren van) de testen vind je verderop op de pagina.
Voer de metingen uit na het Intake Consult.
5
Analyse door het AAYA team
6
Het Resultaten Consult
Tijdens het Resultaten Consult met de leefstijlarts of gynaecoloog bespreken jullie samen de uitkomsten. Je ontvangt jouw rapport met persoonlijk advies. En – indien van toepassing/gewenst- een recept voor hormonale substitutie therapie. Dit gesprek kan online of in de kliniek plaatsvinden.
7
Vervolg
Inhoud Online Overgang Thuiskit
In deze Online Overgang Thuiskit vind je volgende formuleren en materialen:
- Toestemmingsformulier AAYA
- Toestemmingsformulier Hormonale Substitutie Therapie
- Lifestyle dagboekje (7 dagen)
- Vingerprikset
- AAYA meetlint
- AAYA Biometrie noteerlijst
- Gefranceerde retourenveloppe met adres

Toestemmingsformulieren
- Toestemmingsformulier AAYA Algemeen
- Toestemmingsformulier Hormonale Substitutie Therapie
Lees deze formulieren goed door, vul je gegevens in en onderteken deze. NB: Vul het Hormonale Substitutie Therapie formulier alleen in als je overweegt om te starten met hormonale substitutie therapie. Gezamenlijk met jouw arts kan je bespreken of dit een geschikte keuze is voor jou. De ingevulde formulieren voeg je toe aan de AAYA retourenveloppe.
Wat wordt er gemeten?
Anoniem = Privacy. Vanuit privacy verzamelen we alle data altijd anoniem. Jouw unieke cliëntcode heb je nodig voor het aanleveren van de data. Check of deze overal opstaat.
Lifestyle dagboekje
Toelichting
Hiermee hou je zeven dagen je voeding, beweging en stemming bij. Na afloop voeg je het ingevulde boekje toe aan de AAYA retourenveloppe.
Let op: check of jouw cliëntcode is ingevuld!
Bloedafname
Toelichting
De Thuiskit bevat een vingerprik set voor bloedafname. De exacte instructies voor het thuisprikken vind je in de kartonnen box. Ook kan je het volgende instructiefilmpje bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=CelZd4IwnUo
Na afloop voeg je het bloedbuisje toe aan de speciale (gefrankeerde) medische enveloppe van Steinlab en stuur je dit via de post naar Stein Lab.
Let op: zorg dat je het bloedbuisje op dezelfde dag als de bloedafname op de post doet!
Omdat de hormonen veranderen door de overgang, veranderen er allerlei processen in het vrouwelijk lichaam. Ook is de algemene veroudering natuur- lijk gaanden. En we willen graag krachtig tachtig worden. Daarom meten we bij de Online Overgang Check in het bloed verschillende parameters van gezondheid.
- FSH
- Oestradiol
- Progesteron
- Testosteron
- HbA1C
- Cholesterol
- Creatinine
- GFR
- TSH
- Vitamine D
Biometrie metingen
Toelichting
Benodigdheden: AAYA meetlint, weegschaal, lengtemeter, bloeddrukmeter, AAYA biometrie noteerlijst.
Deze geven inzicht in je metabole gezondheid. Hierbij kijken we naar de volgende parameters: buikomtrek, lengte, gewicht , BMI, vetpercentage, visceraal vet (buikvet), spiermassa, basaal metabolisme, bloeddruk en pols (hartslag). Zowel de menopauze als leefstijl kunnen deze waarden beïnvloeden.
Buikomvang meten
Je buikomvang meten kan je eenvoudig zelf doen. Volg hiervoor onderstaande instructies:
- Pak het AAYA meetlint en zorg dat je rechtop staat.
- Leg het meetlint op de blote huid rond je middel.
- Meet halverwege de bekkenrand en de onderste rib (ca. rond je navel/taille)
- Ontspan en adem uit
- Trek het lint niet strak, maar kijk waar het uitkomt
- Noteer dit getal op de noteerlijst
Visceraal vet, Spiermassa, Vetpercentage, Gewicht meten
Voor een uitgebreide meting van je lichaamssamenstelling kan je een afspraak maken bij een sportschool bij jou in de buurt. Veel vestigingen hebben professionele apparatuur voor het uitvoeren van een lichaamsanalyse
en basaal metabolisme. Bij AAYA partners kan je dit laten meten. Geen vestiging bij jou in de buurt? Wellicht biedt jouw eigen sportschool, huisarts of diëtist dit ook aan. Ook ben je welkom in een van onze klinieken.
Bloeddruk en pols
Heb je zelf een bloeddrukmeter? Ga dan rustig zitten en meet zowel je bloeddruk en pols. Noteer ook deze waarden op de noteerlijst. Heb je geen bloeddrukmeter? Bij huisarts of apotheek kan je deze laten meten.
Wanneer je de AAYA Biometrie noteerlijst volledig hebt ingevuld, dan voeg je deze toe aan de gefrankeerde AAYA Retour enveloppe.
Let op: check of jouw cliëntcode is ingevuld op de Biometrie noteerlijst!
Hormonale Substitutie Therapie
Symptomen van de menopauze kan je verlichten met een gezonde leefstijl. Soms is het niet mogelijk om alle klachten alleen met leefstijl te verminderen. In dat geval is Hormonale Substitutie Therapie een optie, mits er geen contra-indicaties zijn.

De artsen van AAYA geven bij Hormonale Substitutie Therapie de voorkeur aan bio-identieke hormoonsuppletie. Met een spray/pleister of gel (oestro- geen) en capsules (progesteron) stabiliseren we de hormoonspiegels waardoor jouw klachten verminderen of verdwijnen. Deze vorm van hormoonsuppletie geeft -mits correct voorgeschreven- geen extra verhoogde kans op borstkanker. Wist je dat 1 glas alcohol per dag bij vrouwen het risico op borstkanker verhoogd?
Onze leefstijlartsen, gynaecoloog en overgangsconsulenten bieden je persoonlijk advies, ondersteuning en – indien van toepassing – medicatie om jou te ondersteunen tijdens deze fase van je leven. Als de AAYA artsen medi- catie voorschrijven, dan volgen altijd periodieke controles volgens protocol.

Boek hier jouw afspraak voor dit consult
Let op: Je kunt een online consult selecteren nadat je ‘AAYA Amsterdam’ of ‘AAYA Achterhoek’ hebt gekozen.
