Een hormonale disbalans kan je flink uit balans brengen, zowel fysiek als mentaal. Of je nu te maken hebt met de overgang, PMS, PCOS, of andere hormonale schommelingen, het is geen pretje! Gelukkig zijn er verschillende manieren om je lichaam te ondersteunen. Wat de oorzaak van je klachten ook is, in dit artikel delen we nuttige tips zodat jij je hormoonhuishouding snel weer onder controle krijgt.
Hoe werkt een hormonale disbalans
Een hormonale disbalans ontstaat wanneer je lichaam te veel of te weinig van bepaalde hormonen aanmaakt. Dit kan zowel fysieke als mentale klachten veroorzaken. Hormonen functioneren als de boodschappers van je lichaam en zijn essentieel voor het reguleren van verschillende processen, zoals je stemming, slaap, stressreacties en stofwisseling. Ze worden geproduceerd door klieren zoals de hypofyse, schildklier, bijnieren en geslachtsklieren, en via de bloedbaan naar de organen en weefsels getransporteerd om hun functies te vervullen. Meestal houdt je lichaam de hormoonbalans goed in evenwicht, maar soms raakt dit verstoord, wat vervelende symptomen kan veroorzaken. Wij hebben de meestvoorkomende symptomen in kaart gebracht. Herken jij je in deze symptomen?
Verschillende oorzaken
Een hormonale disbalans kan door verschillende factoren ontstaan:
- De overgang (menopauze): Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen en progesteron, twee belangrijke vrouwelijke hormonen. Dit kan zorgen voor symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Deze hormonale schommelingen kunnen de balans in jouw lichaam verstoren, omdat de hormonen normaal helpen bij het reguleren van veel lichaamsprocessen.
- PMS (premenstrueel syndroom): Vlak voor de menstruatie fluctueren oestrogeen- en progesteronspiegels sterk. Deze hormonale schommelingen kunnen leiden tot lichamelijke en emotionele symptomen zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid, opgeblazen gevoel en gevoelige borsten. Wanneer deze hormonen niet goed in balans zijn, kunnen deze klachten heftiger worden.
- PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom): Bij PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen (LH, evt testosteron en soms insuline) verhoogd, wat kan leiden tot onregelmatige menstruaties, acne, overmatige haargroei en vruchtbaarheidsproblemen. Deze hormonale disbalans beïnvloedt de menstruatiecyclus en de werking van de eierstokken.
- Andere hormonale schommelingen: Stress, ongezonde voeding of bepaalde ziekten kunnen ook invloed hebben op de hormoonproductie. Bij stress is de productie van het stresshormoon cortisol verhoogd, wat de balans van andere hormonen kan verstoren. Dit kan leiden tot symptomen zoals slaapstoornissen, vermoeidheid en gewichtstoename.
Evenwicht herstellen
- Vitamine D speelt een cruciale rol bij de regulatie van verschillende hormonen, waaronder insuline en de schildklierhormonen. Een tekort aan vitamine D kan bijdragen aan hormonale disbalans en is in verband gebracht met aandoeningen zoals PCOS. Uit onderzoek blijkt dat suppletie kan bijdragen aan een betere, hormonale gezondheid.
- Magnesium ondersteunt de productie van hormonen zoals progesteron en oestrogeen, en het helpt bij het verminderen van stress door het reguleren van cortisol. Er zijn aanwijzingen dat magnesiumsupplementen helpen bij het verminderen van PMS-symptomen en stressgerelateerde hormonale schommelingen.
- Vitamine B6 ondersteunt de productie van progesteron en helpt bij de regulatie van serotonine, wat stemmingswisselingen kan helpen verminderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine B6 effectief is in het verlichten van PMS-symptomen, zoals prikkelbaarheid en depressie .
- Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en ondersteunen de aanmaak van hormonen die helpen bij het reguleren van oestrogeen- en progesteronbalans. Onderzoek heeft aangetoond dat omega-3 supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van hormonale balans en het verminderen van menstruatiepijn en PMS-symptomen.
- Zink ondersteunt de werking van de schildklier en draagt bij aan de balans van geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron. Daarnaast helpt zink om het stresshormoon cortisol te reguleren en stimuleert het de werking van het immuunsysteem, wat belangrijk is bij het herstellen van hormonale evenwichten. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan zink kan bijdragen aan verergering van symptomen van hormonale disbalans, zoals acne, stemmingswisselingen en vermoeidheid.
Heb jij klachten? Wil je weten of jouw hormonen in balans zijn en wat je kunt doen om ze in balans te krijgen? Bij AAYA kun je een Hormoon Check plannen om inzicht te krijgen in jouw leefstijl, biometrie waarden en bloedonderzoek en met advies van onze arts te ontdekken welke stappen je kunt nemen voor een gezonde balans. Als een puzzel kijken we naar de verschillende plaatjes van jouw leven. Ga nooit zo maar supplementen gebruiken. Het is belangrijk om eerst te weten wat jouw lichaam écht nodig heeft. Het team van AAYA staat klaar om je te ondersteunen met persoonlijk advies en begeleiding.