De herfst- en wintermaanden staan weer voor de deur, met minder zonlicht en kans op een vitamine D-tekort als gevolg. Zodra de ‘r' in de maand komt, van september tot april, kan het daarom verstandig zijn om extra op je vitamine D-inname te letten. In dit artikel lees je waarom deze vitamine zo belangrijk is en voor wie extra aandacht nodig is.
13 vitamines
Ons lichaam heeft 13 vitamines nodig die we via voeding binnenkrijgen, omdat we deze zelf niet kunnen aanmaken. Hoeveel vitamines je nodig hebt, verschilt per persoon. De Gezondheidsraad heeft voor elke leeftijdsgroep een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) opgesteld, die voldoet aan de behoeften van 97,5% van de mensen. Slechts een klein deel heeft meer nodig dan de ADH. Kinderen kunnen soms met minder toe, terwijl ouderen en zwangere vrouwen juist wat meer nodig hebben. Supplementen kunnen nuttig zijn, vooral in de herfst en winter wanneer we minder zonlicht krijgen en de kans op een vitamine D-tekort groter is. Het is echter belangrijk om niet zomaar supplementen te slikken. Vraag jezelf af of je deze extra vitamines echt nodig hebt. Vaak krijg je met een gezonde en gevarieerde voeding al voldoende binnen.
Waar is vitamine D goed voor?
· Versterkt botten en tanden door de opname van calcium te bevorderen.
· Zorgt voor sterke spieren en een goede balans.
· Ondersteunt een gezond en evenwichtig immuunsysteem.
· Verhoogt de weerstand tegen infecties.
· Helpt bij de stofwisseling van koolhydraten en vetten.
· Verlaagt het risico op diabetes type 2.
· Bevordert de gezondheid van hart en bloedvaten.
· Helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk.
· Ondersteunt de darmwand en haar barrièrefunctie.
· Speelt een rol bij de vruchtbaarheid.
· Is goed voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en mentale veerkracht.
· Helpt bij een positieve stemming en welzijn.
· Ondersteunt de gezondheid van de ogen.
· Bevordert gezonde cellen en weefsels.
· Gaat veroudering tegen.
Voeding, suppletie of beiden?
Het lange rijtje zegt genoeg. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot lusteloosheid en vermoeidheid. In Nederland is het daarom verstandig om tijdens de wintermaanden extra goed op je vitamine D-inname te letten. Vette vis, zoals zalm en makreel, is een goede bron van vitamine D, maar de gemiddelde Nederlander eet te weinig vis. Daarnaast wordt vitamine D vaak toegevoegd aan smeerboter en bak- en braadproducten. Toch eten we tegenwoordig minder brood en dus ook minder smeerboter, en gebruiken we vaak olie in plaats van traditionele bakvetten. Alleen uit voeding genoeg vitamine D halen, is voor veel mensen lastig. Daarom kan het suppleren van vitamine D bij velen zeker helpen. Vergeet daarbij niet om verantwoord om te gaan met voedingssupplementen en probeer ook zo veel mogelijk naar buiten te gaan voor daglicht! Naar buiten gaan is namelijk belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, omdat ons lichaam dit zelf produceert wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.
Hoe weet je of je een vitamine D-tekort hebt?
Het meten van 25-hydroxyvitamine D, de vorm van vitamine D die in de lever wordt aangemaakt, is de meest betrouwbare manier om te bepalen of je een tekort aan vitamine D hebt. Botdichtheidstests geven inzicht in de hoeveelheid calcium in je botten. Een lage botdichtheid kan wijzen op osteoporose, een aandoening waarbij de botten brozer worden. Een ernstig tekort aan vitamine D kan duiden op osteomalacie, een aandoening waarbij de botten zachter worden. Bij kinderen kan een ernstig vitamine D-tekort leiden tot rachitis, een ziekte waarbij de botten misvormd raken. Wil je weten of je extra vitamine D nodig hebt? Bij AAYA bieden we een op maat gemaakte vitamine D-check aan, waarmee we jouw specifieke behoefte vaststellen. Na de meting ontvang je persoonlijk advies, afgestemd op jouw leefstijl, voeding en gezondheidssituatie. Ons team van experts staat klaar om je in onze kliniek te begeleiden en je gezondheid te optimaliseren!"
Meten is weten! We helpen je graag met persoonlijk advies. Kom langs in onze kliniek en ontdek hoe het staat met jouw gezondheid!