Jezelf van ziek naar gezond eten

Jezelf van ziek naar gezond eten

 Article written by: Marjolein van Randwijk,  diëtiste, Holland Health Clinic 

Jezelf genezen met een (overwegend) plantaardig dieet. Kan dat?

Veel groenten, peulvruchten, noten, fruit, vezelrijke en niet bewerkte voeding. Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor.
Medicijnen werken, maar de oorzaak van de ziekte wordt niet aangepakt. Ook artsen en patiënten vertellen in de Netflix -documentaire What the Health over de voordelen van een Whole food-based dieet. Waarom zijn plantaardige diëten nou eigenlijk gezonder? Een aantal redenen: 

1. Je krijgt minder energie binnen

Je raakt wel verzadigd, maar je komt gewoonweg minder aan. De kans is dus groot dat je vanzelf veel gewicht zal verliezen. En dat zonder het gevoel dat je op dieet bent. Wanneer je plantaardig eet kun je eigenlijk eten in overvloed, zonder weinig aan te komen. Klinkt heerlijk toch?

2. Minder snelle suikers

Snelle suikers zijn te vinden in snoep, witbrood, frisdranken en met name industrieel geproduceerde producten. Eet je iets met snelle suikers oftewel snelle koolhydraten, dan stijgt je bloedsuikerspiegel in hoog tempo. Daarna daalt je bloedsuikerspiegel ook weer snel. Dat kan ervoor zorgen dat je al gauw weer trek hebt. Je krijgt even een oppepper van, maar daarna heb je zo weer zin in meer zoetigheid. Bovendien zijn grote schommelingen in je bloedsuiker niet goed voor je gezondheid.

3. Vitamines en mineralen

Naast voedingsvezels bevatten planten ook een flinke hoeveelheid vitamines en mineralen. Natuurlijk bevat het ene voedingsmiddel meer vitamines en mineralen dan het andere. Met het eten van planten krijg je een hoop essentiële vitamines binnen zoals vitamine C en E die alleen in plantaardige voedingsmiddelen te vinden zijn.

4. Positief effect op de bacteriehuishouding in de darmen

Tot slot hebben de vezels in groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren producten een positief effect op de bacteriehuishouding in de darmen; het microbioom. En een gezond microbioom lijkt bevorderlijk voor het immuunsysteem, verbetert de omzetting van vet en glucose in het lichaam en vermindert ontstekingen in het lichaam. Dat laatste is belangrijk, want alle welvaartsziekten gaan gepaard met sluimerende ontstekingsprocessen.

Een ander eetpatroon aanmeten?

Helaas worden artsen momenteel vaak (nog)niet opgeleid om voeding in te zetten als medicijn hoewel uit verschillende onderzoeken is gebleken dat veel ziektes hiermee deels kunnen worden verholpen en zelfs genezen. Echter, een pil voorschrijven heb je zo gedaan. Iemand een ander eetpatroon leren aanmeten kost veel tijd en moeite.

Met ons motto is ‘leefstijl als medicijn’ is onze diëtiste gespecialiseerd op het gebied van voeding, voedingspatronen en leefstijl analyses en interventies. Samen bekijken ik jouw voedingspatroon, maar ook jouw psyché, slaap, beweging en motivatie. Tevens kijken we naar jouw achtergrond, ervaringen en valkuilen. We nemen samen de tijd dit goed in kaart te brengen zodat jij jezelf ook gezond kan eten.