Hormonen & libido
Hormonen & Libido
Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic
In haar proefschrift heeft doctor Matty Karste gekeken naar de effecten van een interventie op de leefstijl van vrouwen en hun seksuele functie, bij vrouwen met ernstig overgewicht die moeilijk zwanger kunnen worden. Een interventie die gericht is op gezonder eten en meer bewegen resulteerde in een verbeterende seksuele functie. Want ja, wie gezonder leeft, functioneert beter. Ook op seksueel gebied. Zo zie je maar weer dat een gezonde levensstijl van invloed is op veel gebieden!
Het totale beeld van beweging, voeding, slaap, vrouwelijke en mannelijke hormonen, maar ook het schildklierhormoon-en cortisolniveau hebben allemaal invloed op onze seks drive. Een laag libido bij vrouwen kan ook ontstaan wanneer hormonen uit balans zijn.
Zeker 70% van de klachten hebben een hormonale oorzaak. Ja, ook vrouwen hebben namelijk testosteron nodig om zin te krijgen in seks. Normaal gesproken maak je dat van nature aan maar een teveel of juist te weinig oestrogeen kan zorgen voor te weinig testosteron! Ook ons cortisolniveau en ons schildklierhormoon zijn van invloed. Eigenlijk zit je hormonale systeem als een spinnenweb in elkaar en het is dan ook belangrijk om je hormoonbalans in de gaten te houden
Hormone check
Slecht slapen, je moeilijk kunnen concentreren, gewichtstoename, nachtzweten, last hebben van stemmingswisselingen, opvliegers of een laag libido? Het zijn allemaal voorbeelden van klachten en aandoeningen die worden gelinkt aan een onevenwichtige aanwezigheid of balans van hormonen in het lichaam. Als je eind 30 bent, kan het vrouwelijk lichaam zich al gaan voorbereiden op de overgang. Dat gaat vaak gepaard met diverse klachten. Dit is de perimenopauzale periode. Aan deze klachten is gelukkig veel te doen. Om te kijken wat bij jou precies de oorzaak is en wat er aan te doen is, hebben we de Hormone Check ontwikkeld.
De Hormone Check is een uitgebalanceerde combinatie van testen, metingen en labaanvragen om jouw gezondheid en jouw hormoonwaardes in kaart te brengen. Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kan een kleine leefstijl aanpassing hormonale klachten verminderen. En soms is juist Hormonale Substitutie Therapie geïndiceerd. De Hormone Check geeft inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl.Op basis van de laatste technologie, medische analyses en feedback van onze artsen en op basis van specifieke metingen en veel lab testen.
Hoe werkt het?
De Hormone Check duurt circa een uur. Via de metingen, bloedafname en testen krijg je uiteindelijk een totaal beeld van jouw huidige hormoon balans en jouw leefstijl. In een persoonlijk consult met jouw arts. Op deze manier geven wij jou inzicht wat je (eenvoudig) kan aanpassen om klachten te verminderen. Soms is medicatie (Hormonale Subsitutie Therapie) de beste oplossing. Ook op dit vlak krijg je persoonlijk advies over de verschillende opties door jouw arts. En heb je achteraf nog vragen, mail dan gerust direct jouw arts. Zonder tussenkomst van derden.