Hoe leid je een optimaal leven met diabetes type 2?

Hoe leid je een optimaal leven met diabetes type 2?

 

Diabetes type 2 kan jouw leven flink beheersen. Veel dorst en plassen, vermoeidheid, last van je ogen, slecht genezende wondjes en infecties die vaak terugkomen. Herken je je in deze klachten en heb je last van de bijwerkingen van de medicijnen? De medicijnen die je voorgeschreven krijgt helpen wel maar genezen niet. Door een gezonde leefstijl kun je ervoor zorgen dat je lichaam beter reageert op insuline. Je bloedsuikerspiegel verlaagt en wordt stabieler. Er zijn zelfs voorbeelden van mensen met diabetes type 2  die hun leefstijl hebben aangepast en daarom nu geen pillen of insuline meer nodig hebben. Benieuwd hoe jij je leefstijl kunt aanpassen om meer grip te krijgen op jouw diabetes type 2? Wij geven jou in dit artikel 3 inspirerende tips. Benieuwd? Lees zeker verder…..

 

Kun je genezen van diabetes type 2?

Door leefstijlaanpassingen is het mogelijk dat je geen pillen of  insuline meer nodig hebt. De vraag is dan; ben je volledig genezen als je van de medicijnen af bent? Veel artsen zeggen van niet. ‘Zodra mensen met diabetes type 2 hun goede gewoontes loslaten, komt de hoge bloedsuikerspiegel namelijk snel weer terug.’ Artsen spreken eerder van de ziekte omkeren of remissie. Remissie houdt in dat er een afwezigheid van ziekteverschijnselen is. Genoeg over de terminologie genezen, omkeren en remissie. Het is namelijk fantastisch als het je lukt om medicijn-vrij en zonder klachten optimaal van het leven te genieten. Wie wil dat nou niet bereiken! Maar hoe doe je dat nu?

 

Tip 1: Plantbased voedingspatroon

Je bloedsuiker onder controle houden kan nog een uitdaging zijn als je diabetes type 2 hebt. Met een (overwegend) plantaardig dieet kan je jezelf gezonder eten. Een plantaardig dieet kenmerkt zich door een veel lager gehalte aan verzadigd vet en is daarnaast rijk aan voedingsvezels en groenten. Dit is een gouden combinatie. Vezels zorgen er namelijk voor dat suikers uit voeding minder snel kunnen worden opgenomen. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel dus minder snel stijgen. Bij het ontbijt kun je bijvoorbeeld kiezen voor havermout, dit zit vol vezels. Broodliefhebbers opgelet! Jullie kunnen het beste kiezen voor volkorenbrood. Rijst bij het avondeten? Kies dan voor zilvervliesrijst. Fruit bevat ook veel vezels, met name bramen, sinaasappels en rode bessen zijn heel vezelrijk. Er zijn ook verschillende onderzoeken die aantonen dat een plantaardig dieet zeer effectief blijkt in de behandeling van diabetes type 2. 

 

Voorbeeld plantaardig voedingsschema:

Ontbijten met soja yoghurt, fruit en volkoren muesli

Lunchen met volkoren boterhammen, hummus en avocado

Avondeten met een Hollandse stamppot met zongedroogde tomaatjes en noten

 

Tip 2: Waarom krachttraining?

Heb je diabetes type 2 en beweeg je helemaal niet? Start dan vandaag, wij helpen je! 

Uit onderzoek blijkt dat als je diabetes type 2 hebt, het heel goed is om twee tot drie keer per week aan krachttraining te doen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt hen niet alleen om hun streefdoelen voor HbA1c, lipiden en lichaamssamenstelling te bereiken, maar stelt hen ook in staat om alle andere voordelen van fysiek actief zijn (hersenen, lichaam en geest) te benutten.

Daarnaast verbeter je met krachttraining je spierkracht en uithoudingsvermogen. Dit kun je doen door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken of door hulpmiddelen te gebruiken zoals stangen, gewichten en halters. Lees je dit nu en denk je ‘ik verdwaal als ik in die sportschool kom en ik heb geen idee waar ik moet beginnen?’ Maak je geen zorgen, dit is zeer begrijpelijk! Veel sportscholen bieden een begeleidingsprogramma aan waarin alle oefeningen worden uitgelegd en op jouw standaarden worden afgestemd. Het voelt ook vertrouwd en gezellig om met een maatje te sporten. Vraag het eens na bij je vrienden en kijk wie je gezellig mee kan nemen naar de sportschool.

 

Tip 3: Zo kom je aan voldoende Vitamine D

Zit je veel binnen? Probeer wat vaker lekker naar buiten te gaan voor een frisse neus. Buiten zijn is niet alleen goed voor je gemoedstoestand, maar ook voor je lichaam. Daglicht heeft een belangrijke functie bij een aantal lichamelijke processen. Maar waar dit artikel om draait is diabetes type 2 en ook daarbij speelt vitamine D, dat wordt aangemaakt door in contact te zijn met daglicht, een erg belangrijke rol. Vitamine D draagt bij aan het voorkomen en onder controle houden van diabetes type 2 en vermindert daarnaast diabetescomplicaties. Vitamine D werkt namelijk gunstig voor een lage en stabiele bloedsuikerspiegel. Ga dus elke dag minimaal een half uurtje lekker naar buiten; bel je vriend of vriendin op voor een rondje door het park, trek je sneakers aan en geniet samen van een koffie to go. In Nederland staat de zon in de wintermaanden helaas te laag om voldoende vitamine D aan te maken. Je lichaam moet het dan doen met je zomervoorraad vitamine D en wat je via je voeding binnenkrijgt. Je doet er daarom zeker verstandig aan om in de koude wintermaanden vitamine D pillen te slikken. 

Zorg dus goed voor jezelf, kies de juiste voeding, beweeg voldoende en ga lekker naar buiten. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips maar deze drie tips helpen je hopelijk al een handje op weg om grip te krijgen op jouw diabetes type 2. Begin jij vandaag nog met het toepassen van de tips? Bij veel mensen duurt het vaak even  voordat je nieuwe gezonde gewoontes hebt aangeleerd. Geef het dus zeker de tijd en wees niet te streng voor jezelf! Vind je het moeilijk om dit alleen te doen en wil je graag een stok achter de deur? Wij helpen en begeleiden je graag. Samen met jou gaan we op zoek naar gezonde gewoontes die bij jou passen en die je vol kunt houden. Zo krijg je meer grip, houd je controle en leer je optimaal te leven met diabetes type 2. Klik hier voor meer informatie.