Hoe ga je om met stress tijdens een lockdown?

Hoe ga je om met stress tijdens een lockdown?

Uit recent onderzoek is gebleken dat de Coronacrisis ons meer stress oplevert. Met name jongeren hebben hier last van (40 procent), ze ervaren meer stress dan gewoonlijk. Deskundigen geven aan dat je door deze situatie onbewust in een overlevingsmodus terecht kan komen, waarbij je als resultaat minder gaat bewegen, je minder op je voeding let en sneller prikkelbaar bent.

Herken jij je na al die weken lockdown ook in bovenstaande, ben je benieuwd hoe dit ontstaat en wat je eraan kan doen? We leggen het uit!

Hoe komt het?

Alles is nu even anders dan ‘’normaal’’. Thuiswerken, de kids thuis en een hoop meer onzekerheid dan normaal. Je brein wordt als reactie hierop actief en komt in de alert modus. Je brein denkt van nature; gevaar ligt op de loer! Als gevolg gaan je stresshormonen hard werken. Bij langdurige stress functioneert je frontale kwab minder goed. Je wat? Het gedeelte in je hersenen die zorgt voor zelfreflectie en logisch redeneren en die je emoties in bedwang houdt als angst en boosheid. 

Frontale kwab

Eigenlijk is het dus de kunst om je frontale kwab weer goed te laten functioneren. De plek waar de neurologische wortels van onze verbeelding en creativiteit, ons vermogen te redeneren en met anderen te communiceren en de capaciteit vreedzamer te worden, gemotiveerder en medelevender te zijn worden aangestuurd. Door deze te actief te houden zal je minder prikkelbaar zijn en ben je in staat je emoties weer beter onder controle te krijgen.

Een aantal tips

* Lichaamsbeweging heeft een actieve invloed op de hippocampus en de frontale kwab, waardoor de functie van het remmen op de stress- as beter kan uitgevoerd worden. Denk hierbij aan simpele dingen die je op en rondom het huis kan doen: traplopen, rondje fietsen, wandelen, tuinieren, schoonmaken.

* Mentale inspanning werkt positief op je brein. Haal wat spelletjes in huis. Een potje Rummikub, schaken of Risk. In ieder geval zaken die je afleiden van stress. Daarnaast ook even goed als quality time met je familie!

* Zoek nieuwe uitdagingen! Nieuwe dingen leren zorgt oor een herstel van de hersenstructuren. Wat dacht je van een nieuwe sport beoefenen, een muziekinstrument aanschaffen of een vreemde taal leren?

* Slaap, enorm belangrijk voor herstel. Slaap goed en gereguleerd voor het reduceren van je stress-level! 

Conclusie

Hoewel het gekke tijden zijn helpt bij de pakken neerzitten niet. Ben lief voor je (eventuele) medebewoners en gebruik je tijd zinvol voor het actief houden van je frontale kwab. Beweeg genoeg, speel eens een spelletje en ga nieuwe uitdagingen niet uit de weg! Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, In dit filmpje legt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder uitgebreider uit hoe het precies zit met stress en thuiszitten.

Ben je bij benieuwd of je mentaal vitaal bent?
Ben jij benieuwd hoe het zit met jou stress level en je algemene gezondheid? Neem dan contact met ons op om een eerste  consult in te plannen.