Een stapje terug doen

Een stapje terug doen

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Je kent het gevoel vast wel. Doordat je het druk loopt je emmertje langzaam over. Je ervaart stress, je hebt weinig tijd voor jezelf. Om te sporten, te bewegen en gewoon eens even stil te staan bij de dingen die je doet. Soms krijg je het gevoel alsof je gedachten en lichaam los staan van elkaar. De automatische piloot staat aan. Je doet alles wel maar ervaart het niet zo. Tijd om een stapje terug te doen, want wanneer je goed in je lichaam zit, voel je hoe het met je gaat. Je gaat minder snel over je grenzen heen en je voelt je mentaal en fysiek een stuk beter. Dat is dan ook de reden dat we bij Holland Health Clinic naar het hele lichaam kijken. We komen genoeg cliënten tegen die fysieke klachten ervaren, ze begrijpen niet waar dit vandaan komt. Vaak is dit de ‘’mind’’ die hier een grote rol in speelt. Hoe overleef je in een steeds drukker wordende maatschappij en hoe doe je een stapje terug? Een aantal tips!

1. Neem je ik momentjes

Neem eens een paar keer per dag een momentje voor jezelf. Dit hoeft niet eens heel lang te zijn maar gewoon een moment waarop je niets doet. Ga zitten of liggen en tune in op jezelf. Hoe voel ik me? Ga het gesprek met jezelf aan. Misschien voelt dit heel gek en voel je ook dingen die je helemaal niet wilt voelen. Dit is wel de manier om aandacht te geven aan je mind. Die we toch wel ontzettend vaak te weinig aandacht geven!

2. Wees je bewust van je omgeving

Hoe vaak kijk jij nou echt om je heen? Vaak ben je met verschillende dingen tegelijkertijd bezig en geniet je niet meer bewust van je omgeving. Wandel eens wat vaker een stukje zonder op je telefoon te zitten en bezoek vaker plekken waar je je rustig voelt zoals een rustige ruimte of je favoriete boekenwinkel. Door met je omgeving bezig te zijn, zorg je dat je meer uit je hoofd komt. Een boekje die dit ontzettend mooi beschrijft is de dingen die je alleen maar ziet als je er de tijd voor neemt. Als je dan toch een bezoek brengt aan die boekenwinkel;)

3. Corrigeer jezelf

Als je te veel hooi op je vork neemt, uit zich dat vaak niet alleen mentaal maar ook lichamelijk. Voor sommige mensen betekent dat dat ze hoofdpijn krijgen, anderen krijgen gespannen schouders of gaan onbewust sneller ademen. Dit komt deels door hoe ons oerbrein reageert op stress: door te vechten, vluchten of bevriezen. Aangezien je lichamelijke reactie op stress hoe dan ook onbewust is, is het goed om er bewust aan te denken om jezelf te corrigeren. Dit kan door op je ademhaling te letten, je spieren te ontspannen of even een stukje te gaan lopen.

4. Neem je voedingspatroon eens onder de loep

De een gaat veel eten wanneer die stress heeft, de ander vergeet bijna te eten en krijgt geen hap door zijn/haar keel. Let goed op wat je eet en wanneer je eet. Voeding kan stress beïnvloeden. Ieder lichaam is anders en reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Het kan goed dat jouw lichaam niet goed tegen bepaalde voedingsmiddelen kan waardoor je onbewust in een stressmodus raakt. Jouw eetgedrag nemen we dan ook onder de loep tijdens onze healthcheck. Daarnaast hebben we onze diëtiste Marjolein die jou van advies kan voorzien!

5. Ademhaling

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Je ademhaling,  je ademhaling, je ademhaling. Dit is het enige dat in het NU is. Richt je op je ademhaling als je merkt dat je ‘’ontvreemd’’ raakt van je lichaam. Door hierdoor op te richten gaat de aandacht naar je lijf. Geen verleden en geen toekomst. Je zal merken dat je in je lichaam zakt. Geef dit dan ook regelmatig aandacht.

6. Ga creatief aan de slag

Creativiteit is een hele goede ontsnappingsweg om even weg te komen van je gedachtes. Je focust je namelijk op een bijzondere en abstracte wereld. Je kan je volledig laten gaan in een fantasiewereld en dat heeft iedereen zo nu en dan nodig! Probeer uit waar jij je creativiteit in kwijt kan door verschillende dingen uit te proberen.

7. Zeg vaker nee

Misschien nog wel het belangrijkste. Je hoeft niet overal bij te zijn. Je mag ook best eens nee zeggen. Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je een keer een afspraak afslaat. Soms mag je ook gewoon ergens nee op zeggen omdat je behoefte hebt aan een avondje op de bank met jezelf. Juist wanneer we veel stress ervaren zijn we geneigd om alleen maar harder te gaan rennen om niet te worden geconfronteerd met je gevoelens. Nee is hartstikke oké!

Conclusie

Hoeveel je beweegt, wat je eet, hoe je je fysiek voelt en hoe je je mentaal voelt is allemaal van invloed op elkaar. Het is belangrijk om zo nu en dan even terug te schakelen naar de basis en in te tunen op jouw totaalplaatje. Wat zijn nog verbeterpunten? Wat gaat wel goed en wat kan extra aandacht gebruiken? Een health check zou jou hierbij kunnen helpen. Je kijkt hierbij naar alle aspecten van je gezondheid en je krijgt begeleiding vanuit ons team om met de punten die aandacht kunnen gebruiken aan de slag te gaan!