Een man in de menopauze, kan dat?

Een man in de menopauze, kan dat?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Stemmingswisselingen, opvliegers en/of een slecht humeur; heeft jouw man hier weleens last van? Dat zou goed kunnen kloppen, want ook mannen komen in de overgang. Bij de menopauze denken we eigenlijk steevast aan vrouwen, maar ook mannen ondergaan deze fase onder de naam ‘penopauze’ of de ‘andropauze’. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken. Benieuwd naar de oorzaak en veranderingen? Lees dan zeker verder.

 

Oorzaak penopauze

De eerste tekenen van de penopauze kunnen zich voordoen vanaf 40 jaar. Deze mannelijke overgang wordt ook wel de andropauze genoemd. Als mannen ouder worden, neemt hun testosterongehalte geleidelijk af; dit is een normaal proces. Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar ervaart klachten door dit hormoontekort. Dit lagere percentage bij mannen zorgt ervoor dat hormonale veranderingen minder bekend zijn bij mannen.

 

Testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, wordt voor 95% geproduceerd in de testikels, en wordt vervolgens via het bloed door het lichaam getransporteerd. Testosteron oefent invloed uit op de botten, spieren, het bloed, libido, de erectiekracht, de hersenen en het immuunsysteem. Testosteron heeft invloed op vele organen waardoor er vaak meerdere klachten tegelijk voorkomen.

 

Symptomen penopauze

  • Afname libido
  • Erectieproblemen
  • Botontkalking of osteoporose
  • Bloedarmoede
  • Slaapstoornissen
  • Depressieve klachten/ stemmingswisselingen
  • Verminderde energie
  • Vermindering van de energie, meer buikvet

 

Wat te doen tegen overgangsklachten?

De huisarts kan onderzoek doen naar jouw overgangsklachten en mogelijk medicijnen voorschrijven. Wees echter ook kritisch en bedenk dat je door een gezonde leefstijl ook stappen kunt zetten. Onze tips:

  • Let op je gewicht
  • Stop met roken
  • Let op je voeding
  • Doe aan krachttraining; sporten stimuleert de productie van testosteron

 

Hoezo krachttraining?

Het testosterongehalte daalt bij een man vanaf zijn 40e jaar geleidelijk aan. Dat is een normaal proces zoals eerder benoemd. Krachttraining kan hierbij helpen! Twee keer per week een intensief programma van een halfuur is voldoende. Bootcampachtige oefeningen zijn hierbij goed. Je hoeft geen marathon te lopen of een bodybuilder te worden, dat is overdreven, doe juist spieropbouwende oefeningen op een hoog tempo.

 

Heb je het gevoel dat jouw lichaam hormonaal uit balans is? Doe een Hormone Check. Dan vertelt onze arts je waar het aan ligt en wat je eraan kan doen. Je krijgt een eigen gediplomeerd arts toegewezen. Deze arts zal jouw aanspreekpunt zijn en blijven, en is direct bereikbaar. De Hormoon Check bestaat uit twee consulten: het intake consult en na minimaal 7 dagen het resultaten consult. Dit 2e consult kan eventueel ook telefonisch plaatsvinden. We doen onderzoek op het gebied van jouw Mind, Motion, Metabolics & Measurements. We voeren een bloedonderzoek uit en analyseren de lab uitslagen van de 7 belangrijkste hormonen, cholesterol, nieren- en schildklierfunctie en bepalen jouw cardiovasculair risicoprofiel (NHG preventiescore). De vragen, metingen en bloedtests analyseren we aan de hand van onze Green Zone Methode en de 5 fundamenten. Je krijgt het rapport in PDF thuisgestuurd. Benieuwd geworden? Boek jouw gratis kennismakingsconsult.