5 tips om jezelf voor te bereiden op de overgang

5 tips om jezelf voor te bereiden op de overgang

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Voor de ene vrouw is het een nachtmerrie, voor de ander valt het reuze mee, maar vroeg of laat krijgt elke vrouw er mee te maken: de overgang. Hoe kun je deze menopauze nu zo gezond en comfortabel mogelijk doorkomen? De belangrijkste tip: begin nu al met de nodige voorbereidingen. Benieuwd geworden. Lees dan zeker verder!

De eerste signalen 

Slecht slapen, stemmingswisselingen en weer je sleutels kwijt…. Het zijn signalen die je op het eerste gezicht niet direct met de overgang zou associëren. Zeker niet als je nog menstrueert, wat goed mogelijk is in de eerste fase richting de menopauze. En als je in de overgang zit, heb je toch altijd last van opvliegers? Dat is nou het rare van de overgang, die onvoorspelbaarheid. Vrouwen kunnen in de overgang namelijk allerlei verschillende klachten krijgen. Maar waar je als vrouw last van krijgt en hoeveel last je ervan gaat hebben, is niet te voorspellen. Het is dus mogelijk dat je nooit opvliegers hebt, maar wel vergeetachtig bent. 

Daarnaast zijn stramme gewrichten signalen dat het vrouwelijke lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Oestrogeen zorgt voor een optimale kalkopname, als dit wegvalt, wint de afbraak van stevige botten terrein en ligt osteoporose op de loer. Nog iets waar oestrogeen goed voor is: beschermend effect op je hart- en vaatstelsel. Oestrogeen zorgt er namelijk voor dat het goede HDL-cholesterol hoog wordt gehouden en het slechte LDL-cholesterol laag. Als de aanmaak van oestrogeen stilvalt, neemt het slechte cholesterol dus de overhand. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kunt deze nadelige effecten verminderen/voorkomen door regelmatig te bewegen en gezond te eten. Wees je bewust van de risico’s die je als vrouw te wachten staan in de overgang en zorg dat je een gezonde levensstijl volhoudt. Hoe fitter je de menopauze ingaat, hoe gezonder je er ook weer uitkomt.

Tip 1: Beweeg

Je hoeft jezelf echt niet volledig af te matten in de sportschool, fietsen of stevig wandelen is ook goed. Van belang is daarbij dat je ademhaling iets versnelt. Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je humeur. Als je beweegt komt het geluksstofje endorfine vrij. Daarnaast is bewezen dat bewegen een positief effect heeft op opvliegers. 

Tip 2: Vitamine D

Vitamine D draagt bij aan de groei en het behoud van tanden en stevige botten. Daarnaast is het belangrijk voor je immuunsysteem en gezonde spieren. Zonlicht levert vitamine D, als je ouder wordt heeft het lichaam echter steeds meer moeite om dit zonlicht om te zetten in waardevolle vitaminen. Vanaf 50 jaar wordt daarom geadviseerd om extra vitamine D bij te slikken in de vorm van supplementen.

Tip 3: Minder in koolhydraten

Als je ouder wordt nemen je spieren af in omvang. Om deze reden heb je na je 50e vaak minder energie en dus brandstof nodig. Merk je dat je het moeilijk vindt om op gewicht te blijven? Kleine veranderingen kunnen al helpen om minder aan te komen, eet bijvoorbeeld net iets minder producten die veel koolhydraten bevatten. Koolhydraten zijn belangrijke brandstoffen voor het lichaam, maar bevatten minder voedingsstoffen die je lichaam echt nodig heeft. Het is dus geen probleem om ietwat in koolhydraten te minderen. Neem bijvoorbeeld een bammetje minder bij de lunch en halveer je portie pasta bij het avondeten. 

Tip 4: Groenten en fruit zijn je beste vriend!

Groenten en fruit zijn rijk aan koolhydraten en belangrijke vitaminen en mineralen, maar bevatten veel minder calorieën dan brood, aardappelen of pasta. Probeer elke dag minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit in je maaltijden te verwerken. Zo verklein je het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes type 2 en vele andere ziekten waarop je na de menopauze meer risico loopt. 

Tip 5: Controle 

Tijdens de menopauze maken je eierstokken minder hormonen aan, dit heeft gevolgen voor je gehele lichaam. Vele gynaecologen zijn daarom van mening dat alle vrouwen rond de vijftig zich zouden moeten laten screen op hun schildklierfunctie, glucosegehalte, cholesterol, vitamine D en bloeddruk. Vele vrouwen wuiven bepaalde ongemakken weg omdat zij denken dat het door de overgang komt. Het is juist belangrijk om deze ongemakken aan te pakken en grondiger te bekijken. Natuurlijk is het zo dat bepaalde klachten als hartkloppingen en onregelmatige bloedingen overgangsgerelateerd zijn, maar sommige klachten kunnen daarentegen ook wijzen op hart- en vaatziekten of schildklierproblemen. 

Zit ik al in de overgang?

Het zou kunnen dat jouw hormonen uit balans zijn. Naast veranderende vrouwelijke hormonen, kan er ook sprake zijn van te veel stresshormoon, of de schildklier die niet optimaal functioneert. Met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen kunnen we jouw hormoonbalans beïnvloeden. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.