Stel je voor: een leven lang bewegen, vol energie, gezondheid en plezier. Dat klinkt toch als een droom? Deze droom kan voor velen werkelijkheid worden met de juiste aanpak. Of je nu dol bent op hardlopen, hockey of yoga, of misschien nieuwsgierig bent naar alternatieve sporten zoals aquagym of tai chi, er zijn genoeg manieren om actief te blijven. Zelfs als gezondheidsklachten of leeftijd een rol spelen, zijn er nog steeds sporten die je makkelijk kunt beoefenen, zodat je je gezondheid niet uit het oog verliest. In dit artikel geven we je vijf praktische tips om jouw bewegingsroutine aan te passen zodat je een leven lang fit blijft. Klaar om de eerste stap te zetten naar een actiever en gezonder leven? Lees verder en laat je inspireren!
Bewegen is van levensbelang
Hoogstwaarschijnlijk ben je je er al van bewust dat voldoende lichaamsbeweging ontzettend belangrijk is om krachtig en prachtig tachtig te worden. Weet je ook waarom dit zo belangrijk is? Om je nog bewuster te maken van de positieve voordelen van bewegen, hebben we de belangrijkste redenen hieronder voor je opgesomd:
- Verbeterde slaapkwaliteit: bewegen verbetert de kwaliteit van je slaap doordat je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt.
- Verbeterde fitheid: regelmatige lichaamsbeweging maakt je fitter doordat je spieren sterker worden en je conditie verbetert.
- Goed voor hart- en bloedvaten: voldoende bewegen heeft een positieve invloed op je hart en bloedvaten, zoals het verlagen van je bloeddruk, cholesterolgehalte, en het verbeteren van de bloeddoorstroming en bloedstolling. Onderzoek toont aan dat proefpersonen die regelmatig krachttraining deden, het risico op het metabool syndroom – een combinatie van glucose intolerantie, obesitas, verhoogd cholesterol en hoge bloeddruk – met bijna twintig procent konden verminderen. Zelfs wanneer minder dan een uur per week aan krachttraining wordt besteed, daalt het risico op hart- en vaatziekten met bijna dertig procent.
- Mentale gezondheid: Uit onderzoek blijkt dat bewegen een positieve invloed heeft op het verminderen van stress, angsten en depressieve gevoelens om verschillende redenen. Ten eerste stimuleert lichaamsbeweging de productie van endorfines, neurotransmitters die een natuurlijke stemmingverbetering en pijnverlichting bevorderen. Daarnaast biedt het een afleiding van dagelijkse zorgen en piekergedachten, waardoor je je geestelijk kunt ontspannen. Een verbeterde slaapkwaliteit door regelmatige lichaamsbeweging draagt ook bij aan het verminderen van stress en helpt bij het reguleren van emoties. Bovendien kan het behalen van sportieve doelen en het verbeteren van je fysieke fitheid je zelfvertrouwen vergroten, wat angst en depressieve gevoelens kan verminderen. Tot slot bieden sommige vormen van lichaamsbeweging sociale interactie, wat eenzaamheid kan verminderen en je emotioneel welzijn kan verbeteren.
- Van levensbelang: mensen die regelmatig bewegen, leven gemiddeld langer. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer bewegen (= 15 minuten lichaamsbeweging per dag) 14% minder risico hebben om te overlijden en een 3 jaar langere levensverwachting. Ieder kwartier extra bewegen bovenop het minimum van 15 minuten reduceerde het risico op totale sterfte met 4% en op kankergerelateerde sterfte met 1%.
Hoeveel moet ik bewegen?
Hoe vaak en hoe lang je moet bewegen, hangt af van je leeftijd. Voor volwassenen zijn er specifieke richtlijnen die aanbevelen om minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen, verspreid over meerdere dagen. Daarnaast wordt aanbevolen om minstens 2 keer per week krachttraining te doen, zoals oefeningen met gewichten, hardlopen of dansen. Het is ook belangrijk om langdurig zitten zoveel mogelijk te vermijden, omdat dit negatieve effecten kan hebben op de gezondheid, zelfs als je aan bovenstaande bewegingsdoelen voldoet.
Vijf verrassende tips om meer te bewegen
Er bestaan gelukkig originele en eenvoudigere manieren om meer te bewegen, zonder vast te zitten aan een veel te duur sportschool abonnement. Dus, laat die uitdagende fitnessoefeningen even voor wat ze zijn als ze niet bij je passen, en probeer deze tips uit om je fitter te voelen:
- Wandelend bijkletsen: heb je een telefoongesprek gepland met een collega, je moeder of een vriendin? Maak er dan een gewoonte van om tijdens het bellen een wandeling te maken. Je zult verrast zijn hoeveel stappen je extra kunt zetten terwijl je bijpraat met vrienden, familie of collega's. Benieuwd waarom wandelen zo gezond is? Lees hier meer.
- Happen & stappen: Heb je afgesproken om te gaan lunchen of borrelen met iemand? In plaats van samen het terras op te duiken, kun je ook her en der wat gaan eten én drinken door middel van een wandeling. Verras iemand met een zelf-georganiseerde wandelroute waarbij je af en toe stopt om iets te eten of te drinken. Haal eerst een koffietje, loop vervolgens door naar de eerste borrelplek, om vervolgens ergens te lunchen of dineren. Tot slot wandel je nog lekker naar jouw favoriete ijssalon zodat je eten wat kan zakken en je weer wat extra stappen binnenhaalt.
- Luisterboek in en gaan: Houd je van lezen ter ontspanning? Heel veel boeken hebben tegenwoordig ook de audioversie beschikbaar als luisterboek. Doe je oordopjes in en wandel of fiets een rondje buiten terwijl je geniet van je favoriete boek. Zo heb je twee vliegen in één klap.
- Halte te vroeg: stap bij goed weer een halte eerder uit de bus, tram of metro. Ben je met de auto? Parkeer je auto dan bewust wat verder weg. Loop de rest lekker naar je werk of huis. Zo zet je toch weer wat extra stapjes.
- Avondje stappen: Wist je dat je met een uurtje dansen gemiddeld zo'n 330 calorieën verbrand? Extra veel redenen om dus met je vrienden gezellig een avondje te stappen. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je niet te veel alcohol drinkt want dan vliegen die calorieën er juist weer aan.
Benieuwd hoe het gesteld staat met jouw gezondheid en bewegingspatroon? Net als de standaard controle bij de tandarts, vinden steeds meer mensen de weg naar een jaarlijkse Health Check. Zo meet je de conditie van jouw lichaam, zie je waar bijsturing nodig is en krijg je grip op je lifestyle. Wanneer neem jij de regie over je eigen gezondheid?