Waarom wandelen zo goed voor ons is

Waarom wandelen zo goed voor ons is

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Wandelen,met name de laatste maanden erg populair geworden. Gelukkig maar want wandelen is maar al te goed voor je lichaam en geest. Geen pil kan op tegen een dagelijks een stukje wandelen. Het is leuk, je ziet een hoop en het is ook nog eens gratis! Maar er zijn nog een aantal redenen om eens wat vaker aan de wandel te gaan:

Stress verlagend

Volgens bewegingswetenschappers van de Universiteit Maastricht brengt wandelen in de natuur grotere gezondheidsvoordelen met zich mee dan korte perioden van intensief sporten. Gevoelens van stress, angst en zelfs depressie worden verminderd. Dit komt omdat je hersenativiteit wordt gestimuleerd doordat er tijdens het bewegen meer zuurstof naar je hoofd gaat.
Goed voor je mind dus en vaak de reden dat we een rondje om lopen om even onze gedachtes te verzetten.

Het maakt je creatief

Wandelen is erg goed voor je creativiteit! Door wandelen kom je tot andere inzichten en ideeen omdat het de linker en rechter helft van het brein stimuleert. Dit zorgt ervoor dat je denken in balans komt met het voelen. Steve Jobs wandelde bijvoorbeeld heel veel. En, of hij creatief was!

Je slaapt beter

Nog even een rondje om voor het slapengaan? Goed idee! Wandelen en daglicht is goed voor je biologische ritme. Je zult merken dat je heerlijk wegdoezelt.

Sterke spieren en botten

Regelmatig wandelen versterkt spieren en botten en verminderd de kans op botontkalking. Daarnaast is het goed voor het kraakbeen. Wandelen helpt dit op te bouwen en daardoor kan je soepeler bewegen en wordt je krachtig tachtig!

Het beschermt je brein tegen achteruitgang

Onderzoekers stelden vast dat ouderen die veel wandelen, minder achteruitgang kennen van hun geheugencentrum (de hippocampus) en meer grijze en witte hersencellen hadden Bij Alzheimerpatiënten die wekelijks 2 uur wandelden, zagen de onderzoekers dat hun mentale achteruitgang stabiliseerden.

Je verbrand natuurlijk calorieeën

Door een half uurtje te wandelen per dag kun je niet alleen lekker ontspannen, je verbrandt er ook nog eens calorieën mee. Het is dus een eenvoudige manier om op je lijn te letten.

Wist je dat?

Op de Shetlandeilenaden schrijven artsen strandwandelingen voor als preventieve behandeling voor lichamelijk en geestelijke aandoeningen! Ook wij prijzen de dag waarop huisartsen het wandelen beschouwen als een medicijn!

Regie nemen over je eigen gezondheid?

Net als de standaard controle bij de tandarts, vinden steeds meer mensen de weg naar een jaarlijkse Health Check . Zo meet je de conditie van jouw lichaam, zie je waar bijsturing nodig is en krijg je grip op je lifestyle. Wanneer neem jij de regie over je eigen gezondheid?