De Hormoon Check

Balans is key

In drie stappen inzicht in – en ondersteuning bij – jouw hormonale klachten

t

Stap 1

Ervaar je hormonale klachten?

Ligt het aan mijn hormonen?

Hormonen zijn een belangrijk onderdeel van wie wij zijn als vrouw. Onder de veertig kunnen er verschillende hormoonverstoringen optreden. Bij AAYA begeleiden wij onze cliënten met verschillende vragen op dit gebied.

Heb je een kinderwens?

Ben jij een gezonde vrouw in de vruchtbare leeftijd, en wil je graag zo gezond mogelijk beginnen aan je (toekomstige) zwangerschap? Of ben jij al een tijdje aan ‘het proberen’ maar lijkt het zwanger worden nog niet te lukken? Wist je dat met leefstijlaanpassingen zoals het verbeteren van je dieet, beweging, stressmanagement, slaap en eventueel supplementen de preconceptie (de fase voordat je zwanger wordt) enorm geoptimaliseerd kan worden? Tijdens het consult zullen we verschillende metingen verrichten, waaronder bloedafname om een aantal relevante hormonale waarden te controleren.

Ben je gediagnosticeerd met PCOS?

Heb jij een onregelmatige cyclus, last van acne/overbeharing/overmatig zweten en/of zijn er cystes op de eierstokken op een echo gezien? De wetenschap laat zien dat PCOS met leefstijlverbetering goed te behandelen is. Zo is er bij veel vrouwen met PCOS sprake van insulineresistentie en is het extra belangrijk om te weten welke voeding jij nodig hebt. We zullen insulineresistentie maar ook andere relevante hormonale waarden bepalen met een bloedonderzoek. Het is een misverstand dat PCOS alleen voorkomt bij vrouwen met overgewicht, ook vrouwen zonder overgewicht kunnen (lean) PCOS hebben. Wij duiken tijdens een begeleidingsprogramma jouw klachten in en helpen je op weg naar een gezondere versie van jezelf.

Zit je (vervroegd) in de overgang?

Kan je slecht slapen, je moeilijk kunnen concentreren, heb je last van gewichtstoename, nachtzweten, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, opvliegers of een laag libido en/of burn-outklachten? Het zijn allemaal voorbeelden van klachten en aandoeningen die worden gelinkt aan een onevenwichtige aanwezigheid of balans van hormonen in het lichaam. Als je eind 30 bent, kan het vrouwelijk lichaam zich al gaan voorbereiden op de overgang. Dat gaat vaak gepaard met diverse klachten. Dit is de (peri)menopauzale periode. Aan deze klachten is gelukkig veel te doen. Om te kijken wat bij jou precies de oorzaak is en wat er aan te doen is, hebben we het Overgang Consult ontwikkeld. Wist je trouwens dat na de overgang het cholesterol bij vrouwen juist ineens kan stijgen? En dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel voorkomt? Daarom nemen we ook het cardiovasculair risico mee in het Overgang Consult. Natuurlijk kijken we ook naar je schildklier en je vitamine D gehalte. Heb je mogelijk hormonale klachten en ben je ouder dan 40 jaar? Plan dan het Overgang Consult.

Stap 2

Boek de Hormoon Check of Second opinion Consult

Hormooncheck

Het Hormoon Consult <40 jaar is een uitgebalanceerde combinatie van testen, metingen, labonderzoek en consulten: een intake met de leefstijl arts en resultaten consult met onze gynaecoloog. Hiermee brengen we jouw gezondheid, leefstijl en hormoonwaardes in kaart en bieden we gepersonaliseerd advies.
Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kunnen kleine leefstijlaanpassingen vaak al hormonale klachten verminderen. We zullen je persoonlijk adviseren op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement, en eventueel supplementen.

Second opinion Gynaecoloog

Dit consult is bedoeld voor meer informatie, vragen of een second opinion bij een gynaecoloog in verband met gynaecologische klachten.

Stap 3

Krijg inzicht en persoonlijk advies

Resultaat, inzicht en vergoeding

De arts verzamelt en analyseert alle puzzelstukjes. In een persoonlijk consult geeft zij jouw inzicht in je gezondheid, leefstijl, hormonen én bespreken jullie (praktische of eenvoudige) aanpassingen om klachten te verminderen.

Vaak kan er met de juiste voeding, beweging, stressmanagement, slaap en eventueel supplementen al een hoop winst worden geboekt. Heb je achteraf nog vragen? Mail of bel ons dan gerust, wij denken graag mee.

Soms is medicatie de beste optie. Ook op dit vlak krijg je persoonlijk advies over de verschillende opties door jouw arts. En zo nodig én mogelijk schrijft de arts deze medicatie ook voor. Heb je achteraf nog vragen, mail dan gerust direct jouw arts.

Afhankelijk van jouw verzekering en een verwijsbrief van de huisarts wordt een deel van het consult vergoed. Meer informatie over vergoedingen vind je onderaan deze pagina.

Wat zit er in de Hormoon Check?

Intake met de leefstijlarts

Je hebt bij de Hormoon Check altijd twee consulten. Het eerste gesprek, oftewel het Intake Consult, is met de leefstijlarts en vindt online of in de kliniek plaats.  Tijdens het Intake Consult (60 min.) verzamelen we alle puzzelstukjes van jouw leven en gezondheid. De leefstijlarts stelt vragen en samen kijken jullie naar je huidige situatie.

Op deze manier kunnen we alle vragen beantwoorden en je inzicht geven in jouw klachten en hormoonhuishouding.

Bloedonderzoek

Door middel van een bloedtest worden schildklierfunctie, nierfunctie, cholesterol, glucose, vitamine D en hormonen in kaart gebracht. Ook kijken we naar jouw risico op hart- en vaatziekten.

Kom meten op dag 3 na je menstruatie. Het state-of-the-art laboratorium garandeert de zuiverste uitkomsten en staat in voor de beste kwaliteit. 

Je kan je bloed laten prikken in de kliniek of via een thuiskit.

 

u

Vragenlijst en metingen

Voorafgaand aan het gesprek met de leefstijlarts ontvang je per mail een link met verschillende (gevalideerde) vragenlijsten. Door middel van vragenlijsten wordt er kwalitatief inzicht verkregen in jouw overgangsklachten, leefstijl, slaappatroon en leefpatroon.

Daarnaast doen we een aantal essentiële fysieke metingen: bloeddruk, pols, gewicht, vetpercentage, visceraal vet en spiermassa. Deze kunnen we uitvoeren in de kliniek of (deels) met behulp van de thuiskit.

Resultaten Consult met de Gynaecoloog

Na 10-14 dagen volgen de resultaten in een persoonlijk gesprek met de arts. Zij bekijkt vooraf alle informatie en maakt een persoonlijk plan voor je met adviezen.

We nemen de tijd voor al jouw vragen in het Resultaten Consult en geven inzicht in jouw hormoon balans en wat je kan doen om die balans te verbeteren. Personalized medicine! Dit gesprek kan plaatsvinden in de kliniek in Amsterdam of Online.

Wat krijg ik en wat kost de Hormoon Check?

Hormoon Check € 449

De Hormoon Check bestaat uit:

  • Twee consulten: het Online Intake consult en het Resultaten consult met de leefstijlarts.
  • Onderzoek op het gebied van jouw Mind, Motion, Metabolics & Measurements.
  • Bloedonderzoek en analyse van de lab uitslagen. We meten de belangrijkste hormonen, cholesterol, nieren- en schildklierfunctie, vitamine D en bepalen jouw cardiovasculair risicoprofiel (NHG preventiescore).
  • Analyse van de vragen, metingen en bloedtests aan de hand van onze Green Zone Methode en de 5 fundamenten van gezondheid.
  • Persoonlijk advies en rapport. Je krijgt het rapport in PDF toegestuurd.

 

 

De chemie van jouw hormonen

De verbinding tussen sex, slaap en slank

R

Ik ben continue moe

Sex

Een laag libido bij vrouwen kan ontstaan door hormonen die uit balans zijn. Ook vrouwen hebben testosteron nodig om zin te krijgen in sex. Normaal gesproken maken zij dit in voldoende mate aan, alhoewel veel minder dan de man (uiteraard). Toch is testosteron alleen niet alles bepalend voor ons libido. Het totale beeld van beweging, voeding, slaap, vrouwelijke en mannelijke hormonen, maar ook het schildklierhormoon- en cortisolniveau hebben invloed op onze seks drive.

R

Ik slaap slecht

Slaap

Een tekort aan slaap haalt je hormonen cortisol en melatonine uit balans. Gemiddeld hebben we echt 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Slaap je minder of word je ’s nachts gestoord in je slaap, dan gaat je cortisol omhoog. Inmiddels weet de medische wetenschap dat een verhoogd cortisol een negatieve invloed heeft op je gewicht. Ook chronische stress zal zorgen voor hoge niveaus van cortisol in je lichaam: je lichaam denkt namelijk dat er gevaar is en zal je op scherp laten staan. Dit hoge niveau van cortisol verstoort echter allerlei herstelprocessen en balansen in je lichaam. Fluctuerende niveaus van cortisol kunnen je het gevoel geven dat je enerzijds opgefokt bent en tegelijkertijd opgebrand. Je kunt ’s avonds laat niet in bed komen maar ‘s morgens vroeg word je uitgeput wakker.

Melatonine is het hormoon waarvan je in slaap valt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse. Met het veranderen van de vrouwelijke hormonen bij vrouwen boven de 40 zien we dat ook de slaap lichter wordt. Een andere belangrijke invloed op de melatonine productie zijn onze digitale apparaten. Naarmate er meer (blauw) licht aanwezig is, komt de melatonineproductie minder op gang en is het melatoninegehalte lager. En hoe lager het niveau van dit hormoon, hoe minder diep de slaap. En dat heeft weer effect op je cortisol levels. Daarom is het dringende advies geen digitale apparaten met flitsende schermen meer te gebruiken na 21 uur (ja, ook je telefoon), heel effectief.

R

Ik kom aan in gewicht

Slank

Overgewicht kan een gevolg zijn van de (dis)balans van je hormonen, soms nog meer dan verkeerde voeding of te weinig beweging. Natuurlijk zijn voeding en beweging ook van grote invloed, maar met een hormoonhuishouding uit balans kan afvallen soms niet lukken.

Daarnaast veranderen er met het ouder worden een aantal hormonale systemen. Zo neemt het testosteronniveau af, wordt het hormoon DHEA minder en gaan bij vrouwen begin 40 de vrouwelijke hormonen schommelen om het lichaam voor te bereiden op de overgang. Ook neemt langzaam de spierkracht af wat verminderde energieverwerking tot gevolg heeft waardoor overtollige voeding wordt opgeslagen als vet. Aan de andere kant zorgt een te hoog cortisollevel (het stresshormoon) ook voor vetopslag. En te veel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet gaat verbranden. Ook leidt een traag werkende schildklier voor een lage vetverbranding. Kortom: als je ondanks gezond eten toch vet of vocht vasthoudt, kan dat wijzen op een hormonale disbalans.

Boek hier jouw afspraak voor dit consult