Hormoon Check

Inzicht in jouw hormoonbalans

In drie stappen inzicht in jouw hormoonbalans

t

Stap 1

Meer weten over jouw hormonen?

Klachten

Ik kom onverklaarbaar in gewicht aan, wat moet ik er aan doen? Ligt het aan mijn hormonen?

Slecht slapen, je moeilijk kunnen concentreren, gewichtstoename, nachtzweten, last hebben van stemmingswisselingen, opvliegers of een laag libido? Het zijn allemaal voorbeelden van klachten en aandoeningen die worden gelinkt aan een onevenwichtige aanwezigheid of balans van hormonen in het lichaam. Als je eind 30 bent, kan het vrouwelijk lichaam zich al gaan voorbereiden op de overgang. Dat gaat vaak gepaard met diverse klachten. Dit is de perimenopauzale periode. Aan deze klachten is gelukkig veel te doen. Om te kijken wat bij jou precies de oorzaak is en wat er aan te doen is, hebben we de Hormone Check ontwikkeld. Wist je trouwens dat na de overgang het cholesterol bij vrouwen juist ineens kan stijgen? En dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel voorkomt? Daarom nemen we ook het cardiovasculair risico mee in de Hormone Check.

Stap 2

Je doet een
Hormone Check
Hormone check

De Hormone Check is een uitgebalanceerde combinatie van testen, metingen en labaanvragen om jouw gezondheid en jouw hormoonwaardes in kaart te brengen. Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kan een kleine leefstijl aanpassing hormonale klachten verminderen. En soms is juist Hormonale Substitutie Therapie geïndiceerd. De Hormone Check geeft inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl.

Op basis van de laatste technologie, medische analyses en feedback van onze artsen en op basis van specifieke metingen en veel lab testen.

Stap 3

Onze arts vertelt waar het aan ligt en wat je er aan kan doen

Resultaat en inzicht

De Hormone Check duurt circa een uur. Via de metingen, bloedafname en testen krijg je uiteindelijk een totaal beeld van jouw huidige hormoon balans en jouw leefstijl.  In een persoonlijk consult met jouw arts. Op deze manier geven wij jou inzicht wat je (eenvoudig) kan aanpassen om klachten te verminderen. Soms is medicatie (Hormonale Subsitutie Therapie) de beste oplossing. Ook op dit vlak krijg je persoonlijk advies over de verschillende opties door jouw arts. En heb je achteraf nog vragen, mail dan gerust direct jouw arts. Zonder tussenkomst van derden.

De chemie van jouw hormonen

De verbinding tussen sex, slaap en slank

R

Ik ben continue moe

Sex

Een laag libido bij vrouwen kan ontstaan door hormonen die uit balans zijn. Ook vrouwen hebben testosteron nodig om zin te krijgen in sex. Normaal gesproken maken zij dit in voldoende mate aan, alhoewel veel minder dan de man (uiteraard). Toch is testosteron alleen niet alles bepalend voor ons libido. Het totale beeld van beweging, voeding, slaap, vrouwelijke en mannelijke hormonen, maar ook het schildklierhormoon- en cortisolniveau hebben invloed op onze seks drive.

R

Ik slaap slecht

Slaap

Een tekort aan slaap haalt je hormonen cortisol en melatonine uit balans. Gemiddeld hebben we echt 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Slaap je minder of word je ’s nachts gestoord in je slaap, dan gaat je cortisol omhoog. Inmiddels weet de medische wetenschap dat een verhoogd cortisol een negatieve invloed heeft op je gewicht. Ook chronische stress zal zorgen voor hoge niveaus van cortisol in je lichaam: je lichaam denkt namelijk dat er gevaar is en zal je op scherp laten staan. Dit hoge niveau van cortisol verstoort echter allerlei herstelprocessen en balansen in je lichaam. Fluctuerende niveaus van cortisol kunnen je het gevoel geven dat je enerzijds opgefokt bent en tegelijkertijd opgebrand. Je kunt ’s avonds laat niet in bed komen maar ‘s morgens vroeg word je uitgeput wakker.

Melatonine is het hormoon waarvan je in slaap valt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse. Met het veranderen van de vrouwelijke hormonen bij vrouwen boven de 40 zien we dat ook de slaap lichter wordt. Een andere belangrijke invloed op de melatonine productie zijn onze digitale apparaten. Naarmate er meer (blauw) licht aanwezig is, komt de melatonineproductie minder op gang en is het melatoninegehalte lager. En hoe lager het niveau van dit hormoon, hoe minder diep de slaap. En dat heeft weer effect op je cortisol levels. Daarom is het dringende advies geen digitale apparaten met flitsende schermen meer te gebruiken na 21 uur (ja, ook je telefoon), heel effectief.

R

Ik kom aan in gewicht

Slank

Overgewicht kan een gevolg zijn van de (dis)balans van je hormonen, soms nog meer dan verkeerde voeding of te weinig beweging. Natuurlijk zijn voeding en beweging ook van grote invloed, maar met een hormoonhuishouding uit balans kan afvallen soms niet lukken.

Daarnaast veranderen er met het ouder worden een aantal hormonale systemen. Zo neemt het testosteronniveau af, wordt het hormoon DHEA minder en gaan bij vrouwen begin 40 de vrouwelijke hormonen schommelen om het lichaam voor te bereiden op de overgang. Ook neemt langzaam de spierkracht af wat verminderde energieverwerking tot gevolg heeft waardoor overtollige voeding wordt opgeslagen als vet. Aan de andere kant zorgt een te hoog cortisollevel (het stresshormoon) ook voor vetopslag. En te veel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet gaat verbranden. Ook leidt een traag werkende schildklier voor een lage vetverbranding. Kortom: als je ondanks gezond eten toch vet of vocht vasthoudt, kan dat wijzen op een hormonale disbalans.

Wat zit er in de Hormone Check?

Gesprek met de arts

Je voert twee consulten: De intake en het bespreken van de resultaten. Op deze manier kan de arts alle vragen beantwoorden en je inzicht geven in jouw hormoonhuishouding. Tijdens de intake stelt de (vrouwelijke) arts vragen en kijk je samen naar je huidige situatie.

Hormoon Lab Test

Door middel van een bloedtest worden 7 hormonen in kaart gebracht. Het state-of-the-art laboratorium garandeert de zuiverste uitkomsten en staat in voor de beste kwaliteit. Ook kijken we naar schildklier hormoon en risico op hart- en vaatziekten. Voor vrouwen: Wil je weten of je in de overgang bent? Kom dan meten op dag 3 na je menstruatie. Andere hormonale klachten? Overleg eerst telefonisch met onze arts. Voor mannen: testosteronmeting wordt in de ochtend gedaan.

u

Vragenlijst en metingen

Door middel van vragenlijsten wordt er kwalitatief inzicht verkregen in jouw leefstijl, slaappatroon en leefpatroon. Daarnaast doen we een aantal essentiele fysieke metingen. 

Resultaten gesprek

Na 7 dagen volgen de resultaten in een persoonlijk gesprek met de arts. We nemen de tijd voor al jouw vragen en geven inzicht in jouw hormoon balans en wat je kan doen om die balans te verbeteren. Personalized medicine!

Wat krijg ik en wat kost de Hormoon Check?

Hormone Check € 349 (eenmalig)

Je krijgt een eigen gediplomeerd arts toegewezen. Deze arts zal jouw aanspreekpunt zijn en blijven, en is direct bereikbaar.

De Hormoon Check bestaat uit twee consulten: het intake consult en na minimaal 7 dagen het resultaten consult. Dit 2e consult kan eventueel ook telefonisch plaatsvinden.

We doen onderzoek op het gebied van jouw Mind, Motion, Metabolics & Measurements.

We voeren een bloedonderzoek uit en analyseren de lab uitslagen van de 7 belangrijkste hormonen, cholesterol, nieren- en schildklierfunctie en bepalen jouw cardiovasculair risicoprofiel (NHG preventiescore).

De vragen, metingen en bloedtests analyseren we aan de hand van onze Green Zone Methode en de 5 fundamenten.

Je krijgt het rapport in PDF thuisgestuurd.

 

Boek hier jouw afspraak voor deze check