De Hormoon Check
Balans is key
In drie stappen inzicht in – en ondersteuning bij – jouw hormonale klachten
Stap 1
Ervaar je hormonale klachten?
Ligt het aan mijn hormonen?
Slecht slapen, je moeilijk kunnen concentreren, gewichtstoename, nachtzweten, last hebben van stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, opvliegers of een laag libido, burn-outklachten?
Het zijn allemaal voorbeelden van klachten en aandoeningen die worden gelinkt aan een onevenwichtige aanwezigheid of balans van hormonen in het lichaam. Als je eind 30 bent, kan het vrouwelijk lichaam zich al gaan voorbereiden op de overgang. Dat gaat vaak gepaard met diverse klachten. Dit is de (peri)menopauzale periode.
Aan deze klachten is gelukkig veel te doen. Om te kijken wat bij jou precies de oorzaak is en wat er aan te doen is, hebben we het Overgang Consult ontwikkeld. Wist je trouwens dat na de overgang het cholesterol bij vrouwen juist ineens kan stijgen? En dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel voorkomt? Daarom nemen we ook het cardiovasculair risico mee in het Overgang Consult. Natuurlijk kijken we ook naar je schildklier en je vitamine D gehalte. Heb je mogelijk hormonale klachten en ben je ouder dan 40 jaar? Plan dan het Overgang Consult.
Stap 2
Boek de Hormoon Check
Overgang Consult
Het Overgang Consult is een uitgebalanceerde combinatie van testen, metingen, labonderzoek en consulten: een intake consult met de overgangsconsulent en een resultaten consult met de gynaecoloog. Hiermee brengen we jouw gezondheid, leefstijl en hormoonwaardes in kaart en bieden we gepersonaliseerd advies.
Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kan een kleine leefstijl aanpassing hormonale klachten verminderen. En soms is juist Hormonale Substitutie Therapie geïndiceerd.
Stap 3
Krijg inzicht en persoonlijk advies
Resultaat, inzicht en vergoeding
De gynaecoloog verzamelt en analyseert alle puzzelstukjes. In een persoonlijk consult geeft zij jouw inzicht in je gezondheid, leefstijl, hormonen én bespreken jullie (praktische of eenvoudige) aanpassingen om klachten te verminderen.
Soms is medicatie (Hormonale Substitutie Therapie) de beste oplossing. Ook op dit vlak krijg je persoonlijk advies over de verschillende opties door jouw arts. En zo nodig én mogelijk schrijft de arts deze medicatie ook voor. Heb je achteraf nog vragen, mail dan gerust direct jouw arts.
Afhankelijk van jouw verzekering en een verwijsbrief van de huisarts wordt een deel van het consult vergoed. Meer informatie over vergoedingen vind je onderaan deze pagina.
Wat zit er in de Hormoon Check?
Gesprek met de Overgangsconsulent
Je hebt bij de Hormoon Check altijd twee consulten. Het eerste gesprek, oftewel het Intake Consult, is met de leefstijlarts en vindt online of in de kliniek plaats. Tijdens het Intake Consult (60 min.) verzamelen we alle puzzelstukjes van jouw leven en gezondheid. De leefstijlarts stelt vragen en samen kijken jullie naar je huidige situatie.
Op deze manier kunnen we alle vragen beantwoorden en je inzicht geven in jouw klachten en hormoonhuishouding.
Bloedonderzoek
Door middel van een bloedtest worden schildklierfunctie, nierfunctie, cholesterol, glucose, vitamine D en hormonen in kaart gebracht. Ook kijken we naar jouw risico op hart- en vaatziekten.
Kom meten op dag 3 na je menstruatie. Het state-of-the-art laboratorium garandeert de zuiverste uitkomsten en staat in voor de beste kwaliteit.
Je kan je bloed laten prikken in de kliniek of via een thuiskit met een vingerprik-set.
Vragenlijst en metingen
Voorafgaand aan het gesprek met de leefstijlarts ontvang je per mail een link met verschillende (gevalideerde) vragenlijsten. Door middel van vragenlijsten wordt er kwalitatief inzicht verkregen in jouw overgangsklachten, leefstijl, slaappatroon en leefpatroon.
Daarnaast doen we een aantal essentiële fysieke metingen: bloeddruk, pols, gewicht, vetpercentage, visceraal vet en spiermassa. Deze kunnen we uitvoeren in de kliniek of (deels) met behulp van de thuiskit.
Resultaten Consult met de Gynaecoloog
Na 10-14 dagen volgen de resultaten in een persoonlijk gesprek met de AAYA gynaecoloog. Zij bekijkt vooraf alle informatie en maakt een persoonlijk plan voor je met adviezen.
Indien gewenst en mogelijk schrijft de arts Hormonale Therapie voor.
We nemen de tijd voor al jouw vragen in het Resultaten Consult en geven inzicht in jouw hormoon balans en wat je kan doen om die balans te verbeteren. Personalized medicine! Dit gesprek kan plaatsvinden in de kliniek in Amsterdam of Online.
Wat krijg ik en wat kost de Hormoon Check?
Hormoon Check – Gynaecoloog € 449
Dit Overgang Consult bestaat uit:
- Twee consulten: het Online Intake consult met de leefstijlarts en het Resultaten consult met de gynaecoloog.
- Onderzoek op het gebied van jouw Mind, Motion, Metabolics & Measurements.
- Bloedonderzoek en analyse van de lab uitslagen. We meten de belangrijkste hormonen, cholesterol, nieren- en schildklierfunctie, vitamine D en bepalen jouw cardiovasculair risicoprofiel (NHG preventiescore).
- Analyse van de vragen, metingen en bloedtests aan de hand van onze Green Zone Methode en de 5 fundamenten van gezondheid.
- Persoonlijk advies en rapport. Je krijgt het rapport in PDF toegestuurd.

Veelgestelde vragen
Waar vinden de consulten en metingen plaats?
Het intake gesprek met de overgangsconsulent is altijd online. Het Resultatengesprek met de gynaecoloog kan zowel online als in de kliniek in Amsterdam plaats vinden.
Het lab onderzoek en biometrie metingen kunnen uitgevoerd worden via een Thuiskit of in de kliniek.
Heeft AAYA contracten met zorgverzekeraars?
AAYA heeft geen contracten met de zorgverzekeraars. Dit betekent dat een verwijzing niet verplicht is. Ook betaal je zelf rechtstreeks aan AAYA.
Onze overgangsconsultenten zijn aangesloten bij de VVOC en de specialistische (gynaecologische) zorg van AAYA is verzekerde zorg. Het is daardoor mogelijk om (een deel) van de consulten vergoed te krijgen. Dit hangt wel af van een aantal zaken, namelijk 1. je aanvullende pakket en 2. een verwijzing van de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. We raden je aan om je eigen verzekering te checken om te zien of je het geheel of een deel van de kosten achteraf vergoed krijgt.
Wanneer vergoed de zorgverzekeraar het intake consult met de overgangsconsulente?
Het intake consult door de overgangsconsulent is verzekerde zorg in de aanvullende verzekering (85 euro).
Onze Verpleegkundig Overgangsconsulenten zijn aangesloten bij de VVOC. Het intake gesprek met hen wordt door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed indien je aanvullend verzekerd bent.
Weet je dit niet, neem dan contact op met je zorgverzekering. Je kunt op de site van zorgwijzer ook eenvoudig zien welke zorgverzekeraars de consulten van de overgangsconsulent vergoeden. Vergoedingen via je aanvullende verzekering gaan niet ten koste van je eigen risico.
Wanneer vergoed de zorgverzekeraar het consult met de gynaecoloog
De specialistische (gynaecologische) zorg van AAYA is verzekerde zorg. Wanneer je verzekerd bent en een verwijzing hebt van jouw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist, heb je recht op (gedeeltelijke) vergoeding van jouw zorgverzekeraar. Hoe hoog de vergoeding precies is, is afhankelijk van jouw polis/verzekeraar en welk marktconform tarief zij hanteren. Zorgverzekeraars zullen veelal 70% tot 100% van het marktconforme tarief vergoeden. Je kunt dan je gespecificeerde factuur indienen bij je verzekeraar. Deze gespecificeerde factuur kan je opvragen bij AAYA.
Hou er rekening mee dat niet in alle gevallen 100% vergoed wordt én dat de vergoeding eerst verrekend wordt met jouw eigen risico. Check jouw vergoeding daarom altijd vooraf bij jouw verzekering (vooral wanneer je een budgetpolis of een naturapolis hebt).
Heb ik een verwijzing nodig?
AAYA heeft geen contracten met de zorgverzekeraars. Daarom is een verwijzing van een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist niet noodzakelijk.
Wil je voor je Overgang Consult in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dan is dit wel nodig.
Hoe verloopt de facturatie en betaling bij een (Online) Overgang Consult?
Hoe verloopt de facturatie en betaling bij een (Online) Overgang Consult
Nadat we je aanmelding voor het (Online) Overgang Consult hebben ontvangen, krijg je van ons een factuur toegestuurd. Het betreft een bedrag van €449,-. Dit bedrag wordt rechtstreeks betaald aan AAYA en dient uiterlijk voldaan te zijn alvorens het resultaten gesprek plaatsvindt.
Indien gewenst kan je een gespecificeerde factuur ontvangen voor eventuele declaratie bij de zorgverzekeraar.
Is er een vervolg consult nadat ik gestart ben met hormoontherapie?
Indien er gestart wordt met hormoontherapie is het advies volgens de richtlijn van NVOG (beroepsvereniging van gynaecologen) evaluatie na 3 maanden en daarna jaarlijkse evaluatie. AAYA biedt hiervoor vervolgconsulten aan.
Wat als ik na afloop van het (Online) Overgang Consult aanvullende vragen heb?
AAYA biedt verscheidene vervolg consulten bij de gynaecoloog aan. Deze zijn niet alleen bedoeld voor de evaluatie van het gebruik van hormoontherapie, maar kunnen ook ingezet worden voor aanvullende vragen, controle of extra informatie van de gynaecoloog. Deze vervolgconsulten duren meestal tussen de 15 en 30 minuten en kunnen plaatsvinden in de kliniek, via beeldbellen of telefonisch. Er worden geen extra kosten in rekening gebracht voor het maken van (herhaal)recepten als het uitschrijven ervan plaatsvindt binnen de vervolg-consulttijd.
Kan ik begeleiding ontvangen bij het verbeteren van mijn leefstijl?
Wil je na het Overgang Consult onder begeleiding van de leefstijlarts en verpleegkundige aan de slag gaan met het aanpassen van je leefstijl? Dan kan dit met een van de AAYA begeleidingsprogramma’s. Meer informatie over deze programma’s vind je hier.
De chemie van jouw hormonen
De verbinding tussen sex, slaap en slank
Ik ben continue moe
Sex
Een laag libido bij vrouwen kan ontstaan door hormonen die uit balans zijn. Ook vrouwen hebben testosteron nodig om zin te krijgen in sex. Normaal gesproken maken zij dit in voldoende mate aan, alhoewel veel minder dan de man (uiteraard). Toch is testosteron alleen niet alles bepalend voor ons libido. Het totale beeld van beweging, voeding, slaap, vrouwelijke en mannelijke hormonen, maar ook het schildklierhormoon- en cortisolniveau hebben invloed op onze seks drive.
Ik slaap slecht
Slaap
Een tekort aan slaap haalt je hormonen cortisol en melatonine uit balans. Gemiddeld hebben we echt 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Slaap je minder of word je ’s nachts gestoord in je slaap, dan gaat je cortisol omhoog. Inmiddels weet de medische wetenschap dat een verhoogd cortisol een negatieve invloed heeft op je gewicht. Ook chronische stress zal zorgen voor hoge niveaus van cortisol in je lichaam: je lichaam denkt namelijk dat er gevaar is en zal je op scherp laten staan. Dit hoge niveau van cortisol verstoort echter allerlei herstelprocessen en balansen in je lichaam. Fluctuerende niveaus van cortisol kunnen je het gevoel geven dat je enerzijds opgefokt bent en tegelijkertijd opgebrand. Je kunt ’s avonds laat niet in bed komen maar ‘s morgens vroeg word je uitgeput wakker.
Melatonine is het hormoon waarvan je in slaap valt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse. Met het veranderen van de vrouwelijke hormonen bij vrouwen boven de 40 zien we dat ook de slaap lichter wordt. Een andere belangrijke invloed op de melatonine productie zijn onze digitale apparaten. Naarmate er meer (blauw) licht aanwezig is, komt de melatonineproductie minder op gang en is het melatoninegehalte lager. En hoe lager het niveau van dit hormoon, hoe minder diep de slaap. En dat heeft weer effect op je cortisol levels. Daarom is het dringende advies geen digitale apparaten met flitsende schermen meer te gebruiken na 21 uur (ja, ook je telefoon), heel effectief.
Ik kom aan in gewicht
Slank
Overgewicht kan een gevolg zijn van de (dis)balans van je hormonen, soms nog meer dan verkeerde voeding of te weinig beweging. Natuurlijk zijn voeding en beweging ook van grote invloed, maar met een hormoonhuishouding uit balans kan afvallen soms niet lukken.
Daarnaast veranderen er met het ouder worden een aantal hormonale systemen. Zo neemt het testosteronniveau af, wordt het hormoon DHEA minder en gaan bij vrouwen begin 40 de vrouwelijke hormonen schommelen om het lichaam voor te bereiden op de overgang. Ook neemt langzaam de spierkracht af wat verminderde energieverwerking tot gevolg heeft waardoor overtollige voeding wordt opgeslagen als vet. Aan de andere kant zorgt een te hoog cortisollevel (het stresshormoon) ook voor vetopslag. En te veel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet gaat verbranden. Ook leidt een traag werkende schildklier voor een lage vetverbranding. Kortom: als je ondanks gezond eten toch vet of vocht vasthoudt, kan dat wijzen op een hormonale disbalans.
Boek hier jouw afspraak voor dit consult
