Zo wapen jij jezelf tegen het Coronavirus

Zo wapen jij jezelf tegen het Coronavirus

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

‘’Was je handen goed, mijd te drukke plekken en houd je aan de anderhalve meter afstandsregel.’’Dit riedeltje kennen we nu inmiddels allemaal wel. Vele artsen bekijken de huidige pandemie vanuit een ander perspectief: een gezonde leefstijl is hét wapen tegen het coronavirus. Afgelopen dinsdag wees nu ook minister Hugo de Jonge voor het eerst op een manier om het virus beter onder controle te krijgen. ‘’Een half uurtje dagelijks wandelen kan al het grote verschil maken voor de gezondheid, zei De Jonge.’’

Gezonde leefstijl

Dit inzicht van onze minister van Volksgezondheid is niet nieuw, wetenschappers houden zich hier al maanden mee bezig. Uit recent onderzoek komt naar voren dat overgewicht leidt tot een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem. Daarnaast groeit de kans dat het immuunsysteem zo heftig reageert, met als gevolg dat het eigen lichaam wordt aangevallen. Ook neemt de kans op verstopte vaten door bloedstolsels enorm toe. 

Maar liefst 50% van de Nederlanders kampt inmiddels met overgewicht. Natuurlijk spelen bij overgewicht naast leefstijl ook psychosociale, medische en omgevingsfactoren een belangrijke rol.  Overgewicht kan je derhalve absoluut niet veroordelen en afvallen is zeker niet altijd makkelijk. Wel kan je met leefstijl je gewicht in positieve beinvloeden met beweging, rust en voeding die bij je past. In dit blog even de focus op beweging. Dat bewegen goed is voor je hart en bloedvaten, dat het je helpt om op gewicht te blijven en dat we eigenlijk elke dag minstens ongeveer tienduizend stappen moeten zetten, is inmiddels bij velen bekend. We weten dat bewegen goed is, maar soms kom je er gewoon niet aan toe of heb je er gewoon eventjes geen zin in. Wat kan je dan wel doen?

Handige tips

Hieronder wat een eenvoudige tips op een rijtje, zodat voldoende dagelijkse lichaamsbeweging makkelijker bereikt kan worden:

  1. Simpele gewoonten. Loop bijvoorbeeld een straatje extra om als je de hond uitlaat en probeer kleine boodschappen voortaan met de fiets te doen in plaats van met de auto of lopend in plaats van met de fiets.
  2. Lichte lichaamsbeweging. Zoals we weten helpen alle kleine beetjes, sla daarom de lift bijvoorbeeld eens een keertje over en kies voor de trap. 
  3. Maak beweging leuk. Wandelen, vind je het saai en vermoeiend klinken? Pep je wandelingetje dan wat op: zet een lekker muziekje aan of luister eens naar een inspirerende podcast. Heb je geen hond? Laat dan samen met een vriend(in) zijn hond uit. Want de hondenbezitter moet immers elke avond anders (alleen) de deur uit.
  4. Trapje hoger. Als je dan toch naar de wc gaat en even weg bent, doe dit dan een verdieping hoger of lager. Dit is een super eenvoudige manier om óók gedurende je werk of schooldag wat extra traptreden te nemen. 
  5. Eerder parkeren of uitstappen. Ga je met de auto naar je werk? Parkeer je auto dan eens twee straten verderop, zodat je het laatste stukje moet lopen. Reis je met het Openbaar Vervoer? Stap dan één of twee haltes eerder uit. 
  6. Loop een rondje tijdens de lunch. Heb je een kantoorbaan of studeer je nu thuis. Grote kans dat je dan veel aan je bureau zit. Loop daarom eens een rondje tijdens je lunchpauze. Je pakt hiermee niet alleen wat beweging, ook  stimuleert beweging tijdens het eten de spijsvertering. Twee vliegen in één klap! Ben je thuis aan het werk? Doe elke dag alsof je naar je werk wandelt door de dag te beginnen met een rondje door de buurt. Of haal een coffee ‘to go’ als koffiepauze met een collega die in de buurt woont. Wel al wandelend de 1.5m aanhouden natuurlijk.

Weet jij wat je moet doen om je gezondheid te verbeteren?

Benieuwd geworden hoe het op dit moment met jouw fysieke en mentale gezondheid gesteld is? Met een Health Check krijg jij inzicht in de punten die goed gaan of om extra aandacht vragen. Vanuit ons multidisciplinaire team van specialisten krijg jij op basis hiervan persoonlijke adviezen mee naar huis zodat jij jouw immuunsysteem een handje kan helpen.