Verband bloedgroep en COVID-19

Verband bloedgroep en COVID-19

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Een poos geleden gingen er al geluiden dat naast leeftijd, geslacht en onderliggende aandoeningen ook de bloedgroep invloed zou hebben op het ziektebeloop bij COVID-19. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat bloedgroep een sleutelrol kan spelen bij het bepalen wie COVID-19 oploopt en hoe ernstig de ziekte wordt, volgens een recent rapport gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (NEJM).

Wetenschappers weten niet precies waarom de bloedgroep de gevoeligheid van een persoon voor deze virussen kan beïnvloeden maar er wordt gesuggereerd dat variaties in biologische mechanismen in ABO-bloedgroepen een rol kunnen spelen in de immuunrespons.

Mensen met bloedgroep O lijken minder risico te lopen op ernstig verloop bij COVID-19 dan mensen met een andere bloedgroep, terwijl mensen met bloedgroep A juist meer risico lopen.

Hoe wordt een bloedtype bepaald?

Het bloedtype van een persoon wordt bepaald door de aanwezigheid of afwezigheid van specifieke antigenen. -A en B. Een persoon met type A-bloed heeft het A-antigeen op rode bloedcellen en een B-antilichaam op hun plasma. Een persoon met type B-bloed heeft het B-antigeen op rode bloedcellen en A-antilichamen op hun plasma. Personen met type AB hebben zowel A- als B-antigenen op hun rode bloedcellen, maar niet op hun plasma. Type O hebben geen A- of B-antigenen op hun rode bloedcellen maar beide antilichamen zijn aanwezig op hun plasma.

Verband bloedgroep en COVID-19

Een theorie is dat het immuunsysteem van mensen met type O-bloed al antilichamen heeft voor zowel A als B, hun lichaam beter is uitgerust om vreemde eiwitten te identificeren – inclusief die op het oppervlak van virussen. Daarnaast waren sommige aandoeningen die werden waargenomen bij COVID-19 patiënten, zoals bijvoorbeeld bloedstolsels en beroertes ook variërend in ernst op basis van de bloedgroep.

Bepaalde plekken in het DNA kunnen maken dat mensen vatbaarder zijn voor het virus. Een ontdekking die misschien kan helpen bij het vinden naar een geneesmiddel.

Jouw bloedgroep

Wil jij jouw bloedgroep weten? Boek dan een consult met een van onze artsen.