Risico op herbesmetting met COVID-19 bijzonder klein

Risico op herbesmetting met COVID-19 bijzonder klein

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een herinfectie met het coronavirus uitzonderlijk is. Het overgrote deel van de Corona gevallen is na herstel van Covid-19 nog zeker een half jaar beschermd tegen een nieuwe infectie met het virus. Amerikaanse onderzoekers melden dat de afweer soms zelfs jaren stand kan houden. De patiënten die betrokken waren in hun onderzoek hadden tot acht maanden na hun herstelfase nog steeds ruime hoeveelheden specifieke afweercellen en antistoffen in hun bloed.

Dit onderzoek biedt goede perspectieven. Als het onderzoek van de Amerikaanse onderzoekers wordt bevestigd houdt dit in dat mensen bij een herbesmetting of na een vaccinatie niet meer ziek zijn, of hooguit milde klachten krijgen. 

 

Ons immuunsysteem

De hoeveelheid antistoffen van de onderzochte proefpersonen bleek na zes tot acht maanden licht afgenomen. Antistoffen vormen overigens niet de enige afweer voor het lichaam. Antistoffen worden aangemaakt door zogenaamde B-cellen. Een aantal van deze cellen worden als geheugen achtergehouden door het immuunsysteem. Daarnaast heb je ook T-cellen, een aantal hiervan werken bij de opruiming van geïnfecteerde cellen, terwijl andere assisteren bij de afweer. Naast de antistoffen waren de B- en T-cellen nog in ruime hoeveelheden over bij de patiënten.

 

Versterk je immuunsysteem op een natuurlijke wijze

  1. Eet gezond en gevarieerd. Vooral groenten uit de kruisbloemenfamilie, zoals boerenkool, broccoli en andere kolen, zijn in staat om het immuunsysteem een echte boost te geven. Blauwe bessen, knoflook en paddenstoelen schijnen ook goede werkzaamheden te kunnen verrichten aan het immuunsysteem. Daarnaast is de inname van Vitamine C bijzonder belangrijk, deze haal je onder meer uit citrusvruchten, kiwi’s en paprika’s. 
  2. Slik de juiste supplementen. Voeding ondersteunt het immuunsysteem, soms is het toch lastig om van alle actieve stoffen de adequate hoeveelheden binnen te krijgen. Hier lees je welke supplementen ons lichaam echt nodig heeft.  
  3. Beweeg voldoende. Aangeraden wordt om dagelijks 45 minuten in beweging te zijn, wandelen telt hierbij uiteraard als goede beweging. 
  4. Slaap voldoende. Voldoende nachtrust is heel belangrijk en een cruciale pijler om over een goed afweersysteem te beschikken. Bewezen is dat volwassenen die meer dan 8 uur slapen, beter bestand zijn tegen virussen, dan degene die 7 uur of minder hadden geslapen.

 

Belangrijke kanttekening

Een belangrijke kanttekening die gemaakt dient te worden is dat we nog steeds niet weten hoe de afweer tegen Corona precies werkt. Het is daarom moeilijk om een verband te leggen tussen de afweercellen en antistoffen in het lichaam en de kracht van de afweerreactie. Verder geeft viroloog Menno de Jong (Amsterdam UMC) in het Parool aan dat herbesmettingen in Nederland nauwelijks voorkomen én dat als dit wel het geval het is, er vaak sprake is van iemand met een immuunstoornis. 

 

Wapen jezelf tegen Corona

Heel belangrijk om in deze tijd dus goed voor jezelf te blijven zorgen. Benieuwd hoe het op dit moment met jouw fysieke en mentale gezondheid gesteld is? Met een Health Check krijg jij inzicht in de punten die goed gaan of om extra aandacht vragen. Vanuit ons multidisciplinaire team van specialisten krijg jij op basis hiervan persoonlijke adviezen mee naar huis zodat jij jouw immuunsysteem een handje kan helpen.