Psychische impact coronacrisis

Psychische impact Coronacrisis

Verveling, financieel verlies, eenzaamheid, verwarrende informatie over wat wel en niet te doen. Allemaal factoren die tijdens een Coronacrisis voor stress zorgen. Factoren die op langere termijn een negatief effect kunnen hebben op onze psychische gezondheid. Na een periode van stress en onzekerheid wordt het een bijzondere zomervakantie. Belangrijk dat we ons stressniveau weer naar beneden brengen en opladen. Een psychologische heropstart. Een aantal tips die je kunnen helpen om deze zomer weer op te laden, en dat gewoon dichtbij huis!

Sociale contacten

De social distancing heeft onze relaties met vrienden en familie flink onder druk gezet. We moesten elkaar missen, konden geen fysiek contact hebben en moesten een hoop laten. Zoek manieren op om elkaar weer op te zoeken. Een mens is nu eenmaal een sociaal wezen. Ga samen wandelen, spelletjes spelen en doe iets voor de ander. Door anderen te helpen voel je je verbonden en betekenisvol wat echt een mentale boost kan zijn!

Onbekende activiteiten

Een andere route fietsen, een nieuwe hobby of een teamsport. Het daagt je uit en geeft je energie en het zorgt voor sociale verbinding. Ga het onbekende eens aan en stap uit je comfortzone. Ook dicht bij huis vind je genoeg avontuur.

In de natuur zijn

Lekker actief bezig zijn, een boswandeling maken, tuinieren. Het helpt om stressvolle situaties te verwerken en even op te laden zonder een opgejaagd gevoel te hebben. Leg ook je telefoon eens aan de kant en geniet van de natuur om je heen.

Je hoeft niet ver weg

Vakantie heb je nu eenmaal nodig voor je herstel. Net zoals slaap kun je herstel ook niet opsparen.
Regelmatig vrij nemen is heel belangrijk. Ook al kan je niet ver weg naar het strand. Een paar dagen in eigen land of thuis niksen is ook al goed.

Probeer werk thuis los te laten

Doordat je constant thuis hebt gewerkt ben je je huis gaan associëren met werk. Vaak ben je dan toch geneigd om nog bezig te zijn met werk. Probeer werk en privé te scheiden door met jezelf harde afspraken te maken. Voel je niet schuldig als je even iets niet nuttigs doet.

Stress consult

Heb je toch de behoefte om jou zorgen te bespreken met iemand? Onze Head of Mind, psycholoog Ilonka Hanneman, is voor jou bij Holland Health Clinic beschikbaar voor een korter of langer (online) consult. Je kunt met haar praten over de zorgen die je hebt, de stress die je ervaart of over andere zaken die je graag eens met een psycholoog zou willen bespreken. Zij neemt alle tijd voor je en wil je graag helpen om je wat beter te voelen. 

Het komt erop neer dat je vooral invloed hebt op je eigen gedrag en gevoel, niet op wat er om je heen gebeurt. Het werkt versterkend wanneer je je kunt richten op dat wat je kunt beïnvloeden: hoe kun je je gedragen op een manier die past bij de situatie, die bijdraagt aan een goed gevoel? Naast dergelijke rationele inzichten kan het prettig zijn om met een professional te spreken over hoe om te gaan met de zorgen die je hebt. Die zijn regelmatig minder rationeel van aard maar daarmee niet minder dwingend.

Start vandaag en maak een afspraak met Ilonka:
(even naar beneden scrollen…)