Nieuw bij AAYA is de introductie van de microbioomscreening via AI in de AAYA Health Check, het Overgang Consult én de Hormoon Check. AAYA Health & Cosmetic Clinics werkt hiervoor samen met het Microbelink Platform dat is opgericht door het jonge bedrijf AIBiomics. In ons interview met professor Wouter de Jonge en assistent professor Evgeni Levin, die samen met Simon de Koning AIBiomics oprichtten, delen ze waardevolle inzichten over de impact van het microbioom op je gezondheid en de kennis die je eruit kunt halen. Waarom deze toevoeging van de microbioomscreening aan de consulten en checks van AAYA? En wat is de microbioomscreening met AI?


Tijd voor een voorstelrondje

Wouter de Jonge: “Ik werk bij het AMC (professor Neurogastroenterologie) en mijn expertise ligt met name in het maag-darmkanaal en de aandoeningen die daarmee samenhangen. Ik werk aan klinische studies en leidt een onderzoeksgroep, die nauw samenwerkt met medische professionals en waardevolle partners, waaronder Horaizon BV, om de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van gastro-intestinale gezondheid te onderzoeken. Onze focus ligt voornamelijk op drie gebieden: inflammatoire darmaandoeningen, functionele darmziekten, en het prikkelbaredarmsyndroom. In 2016 hebben we ook het Microbioomcentrum opgericht binnen het AMC. Hier voeren we geavanceerde DNA-analyses uit op bacteriën om een dieper inzicht te krijgen in de micro-organismen die onze spijsvertering beïnvloeden.”

Evgeni Levin: “Ik ben een deskundige op het gebied van grote data analyse, en kunstmatige intelligentie (AI) technieken, met name in data van het microbioom. Als medeoprichter van Microbelink gebruikt ik geavanceerde technologieën om het microbioom van mensen te onderzoeken en te analyseren, om bijvoorbeeld modellen te maken die ziekte kunnen voorspellen. Mijn werk biedt inzicht hoe het microbioom de gezondheid beïnvloedt en onbalansen kan helpen identificeren. Het microbioom speelt een rol in diverse aspecten van de gezondheid, van het immuunsysteem tot de spijsvertering en zelfs de mentale gezondheid."


Hoe werkt een traditionele microbioomtest?

Wouter de Jonge: “De traditionele aanpak om het microbioom te analyseren werkt door het nemen van een ontlastingsmonster, daar DNA uit te isoleren dat vervolgens weken of maanden in een laboratorium wordt geanalyseerd met dure DNA-sequencingapparatuur. Daarna volgt de bioinformatische analyse die ook ingewikkeld is. De resultaten worden in de vorm van ingewikkelde numerieke rapporten aan de patiënt geleverd, die informatie bevatten over voedings- en medicatieadvies. Dit proces is erg tijdrovend en best kostbaar.” Bovendien heb je vaak maar informatie van 1 sample op 1 tijdpunt, terwijl het microbioom best flexibel kan zijn. Met de foto’s heb je meerdere tijdpunten te meten per dag of week. Dat geeft een beter beeld."


Waarin verschilt de microbioomtest met AI van Microbelink van de traditionele?

Evgeni Levin en Wouter de Jonge: “Wij hebben een innovatieve app ontworpen, die gebruikmaakt van AI. Het werkt zo: Je neemt een klein ontlastingsmonster en maakt er een foto van en die foto leest je in op onze app, of de website, die de foto vervolgens analyseert met behulp van de geavanceerde app-technologie. ontlasting heeft vele varianten en de AI-technologie kan aan de hand van uitgebreide analyses van deze foto uitgebreide informatie geven over het microbioom, zoals de diversiteit van de bacteriën en hun rijkdom. Dat komt omdat we de app hebben "getraind" met duizenden samples uit verschillende cohorten. De app informatie vanuit de foto is belangrijk voor het begrijpen van je microbioom status en je gezondheidstoestand. In een gezonde toestand zijn er bijvoorbeeld veel verschillende bacteriesoorten en fermentatieactiviteit. Deze is een stuk minder bij ziekte of algemene slechte gezondheid, of bij depressie of stress, bijvoorbeeld. Deze innovatieve aanpak neemt de noodzaak weg voor complexe en tijdrovende laboratoriumtechnieken en maakt het mogelijk om snel en kostenefficiënt inzicht te krijgen in jouw microbioom. Met trots kunnen wij ook zeggen dat we de eerste op de markt zijn die deze technologie aanbiedt.”


Hoe zijn AAYA en Microbelink met elkaar in contact gekomen?

Wouter: “Mijn schoonzus Ilonka is psycholoog en werkt bij AAYA. Tijdens een gesprek op een feestje raadde zij mij aan om contact op te nemen met Marguerite. Een paar jaar geleden besloot ik dat te doen, en toen ik Marguerite sprak, ontdekte ik dat AAYA veel cliënten heeft met diverse gezondheidsklachten, variërend van depressieve klachten tot overgangsklachten, waarbij de samenstelling van het microbioom een belangrijke rol kan spelen. Het werd echter niet standaard gemeten. Hier komt het interessante deel: de app die wij ontwikkelden, bleek een perfecte aanvulling te zijn op de gezondheidscontroles die AAYA aanbiedt. De app biedt gedetailleerde inzichten in het microbioom van cliënten en reikt praktische handvatten aan om hun gezondheid te verbeteren. Dit markeerde het begin van een waardevolle samenwerking tussen AAYA en AIBiomics, waarbij we gezamenlijk de gezondheid van cliënten verbeteren door zowel mentale als fysieke aspecten in overweging te nemen.” Wij leren er ook van, omdat de app steeds meer foto’s kan analyseren en zo nog beter en accurater wordt. Het is fijn als veel mensen hem willen gebruiken."


Hoe gaan de consulten er bij AAYA nu uitzien?

Wouter: "Bij de intake van het Consult of de Check vraagt de arts om informatie over leeftijd, symptomen en de keuze om van de microbioomscreening gebruik te maken. Evgeni activeert bij instemming de service, waarna cliënten afbeeldingen van hun monsters kunnen uploaden. Deze uploads kunnen over een langere periode plaatsvinden, zodat cliënten veranderingen in hun microbioom kunnen volgen en verbeteringen kunnen zien. Cliënten kunnen op elk gewenst moment foto's maken om te controleren of er in de loop van de tijd veranderingen optreden. Dit kan een indicatie geven of de oorzaak van hun symptomen in deze richting gezocht moet worden.”


Wat voor inzichten kunnen er worden verkregen uit de microbioom screening?

Wouter: “Een microbioomscreening geeft waardevolle inzichten in verschillende aspecten van je gezondheid. Het laat zien welke micro-organismen in je spijsverteringsstelsel leven en hoe ze verband kunnen houden met gezondheidskwesties, zoals depressie of ontstekingsziekten. Daarnaast kan het aangeven welke dieetaanpassingen gunstig kunnen zijn op basis van de microbioom samenstelling. Het beoordeelt de balans en diversiteit van bacteriën in de darmen, wat kan wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen. Als de resultaten aanleiding geven, kan verder onderzoek worden gestart. Door regelmatige screening kan men veranderingen in het microbioom volgen en behandelingen en diëten aanpassen om gezondheidsproblemen te voorkomen of sneller te behandelen. Kortom, een microbioomscreening kan inzicht geven in je individuele gezondheidsbehoeften.”


Hoe wordt een uiteindelijk advies aan de cliënt gegeven?

Wouter: "Het uiteindelijke advies wordt door de artsen van AAYA aan de cliënt gegeven, en niet door ons. Onze rol is om de metingen uit te voeren, die vervolgens worden gedocumenteerd in het patiëntendossier. Op basis van deze metingen kunnen de arts en de patiënt vervolgens beslissen of ze verdere actie willen ondernemen en hoe."


Hoe hebben jullie deze technologie zo ontwikkeld?

Evgeni: "Je moet de software enorm lang trainen, waarbij duizenden monsters worden gebruikt om de app te verbeteren. Gedurende dit trainingsproces leren we de app om een weinig gevarieerd monster te herkennen. Het algoritme wordt geoptimaliseerd om nauwkeurig te bepalen of het microbioom divers is of niet. Het algoritme is in staat om patronen te identificeren op basis van de vele monsters die zijn geanalyseerd."


Wat zijn de voordelen van deze AI-microbioomscreening?

Wouter: “De AI-microbioomscreening biedt aanzienlijke voordelen voor mensen die hun darmgezondheid willen begrijpen: Een belangrijk pluspunt van deze aanpak is de snelheid en kostenefficiëntie. Waar traditionele microbiële analyses vaak honderden euro's kunnen kosten, kost deze screening slechts enkele centen voor één foto. Dit maakt de technologie veel toegankelijker voor een breder publiek, waardoor meer mensen kunnen profiteren van deze vorm van gezondheidsinformatie. Misschien is een nadeel dat de app informatie slechts oppervlakkige informatie geeft over het microbioom, als diversiteit, en enterotypen (de belangrijkste groepen van micro-organismen in je darmen), maar daarmee biedt het nog steeds waardevolle informatie. In de meeste gevallen is het namelijk niet noodzakelijk om uiterst specifieke details te kennen.. Deze informatie kan helpen bij het nemen van beslissingen over de meest geschikte leefstijlkeuzes op basis van je persoonlijke darm-microbioom.”


En wat zijn dan de nadelen?

Evgeni: “Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de precisie van deze AI-microbioomscreening mogelijk niet op hetzelfde niveau ligt als bij traditionele, duurdere analysemethoden. Deze methoden bieden namelijk zeer gedetailleerde informatie over specifieke micro-organismen, terwijl onze app meer algemene inzichten verschaft. De afweging tussen beide hangt dus af van de mate van precisie die nodig is voor het nemen van bepaalde gezondheidsbeslissingen.”


Kan de screening zich ook specialiseren op specifieke doelgroepen?

Wouter: “Ja, de screening kan zich specialiseren in specifieke doelgroepen. We zijn nog in een ontwikkelingsfase, maar de basis is gelegd en het model is beschikbaar. Momenteel richten we ons vooral op de monitoring van jonge kinderen die nog luiers dragen, omdat het heel makkelijk is om even een fotootje te maken van hun ontlasting. We denken dat ouders dat makkelijk doen. Het kan zijn dat de microbiële samenstelling bij de geboorte van een baby verstoord is. De initiële kolonisatie van bacteriën in de darmen is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van toleranties, het voorkomen van allergieën en het verminderen van het risico op chronische aandoeningen in latere levensfasen. De ontlasting van kinderen bevat ook andere soorten bacteriën, en we werken momenteel aan het aanpassen van de app voor deze specifieke doelgroep."


Wat voor tips geven jullie mee aan de cliënten van AAYA voor een goede darmflora?

Wouter: “Ik raad aan om een gezond voedingspatroon te handhaven en regelmaat in maaltijden te behouden. Daarnaast adviseer ik om zo min mogelijk alcohol te drinken aangezien dit een grote invloed kan hebben op je microbioom.”

Evgeni: “Het is natuurlijk wel belangrijk om te beseffen dat iedereen een uniek microbioom heeft, wat betekent dat de ideale aanpak kan variëren van persoon tot persoon. Onze app kan hierbij een essentiële rol spelen. Het helpt individuen om inzicht te krijgen in hun eigen microbioom en geeft waardevolle informatie over welke veranderingen mogelijk nodig zijn om de darmflora te optimaliseren. Met de resultaten kunnen cliënten vervolgens een goed begrip krijgen van de aanpassingen die specifiek voor hun situatie relevant zijn."


Hebben jullie nu al een succesverhaal over de microbioomscreening?

Evgeni: “Ik ben enorm enthousiast over de mogelijkheden van de app. We hopen binnenkort bijvoorbeeld ook het verloop van chronische darmziekten als de ziekte van Crohn te kunnen volgen. Maar we denken ook aan andere toepassingen als bijvoorbeeld de screening van darmkanker, of het ontstaan van diabetes type 2 of metabool syndroom. soms kan onze app leiden tot vroegtijdig ingrijpen zodat de behandeling effectiever wordt."

Benieuwd naar jouw Microbioom? Plan nu jouw Health Check of Consult en we helpen je op weg naar krachtig tachtig!Onlangs heeft AAYA een mooie ontwikkeling doorgemaakt met de introductie van de microbioomscreening, in samenwerking met het Microbelink Platform dat is opgericht door het jonge bedrijf AIBiomics. In ons interview met Wouter de Jonge en Evgeni Levin, die samen met Simon de Koning AIBiomics oprichtten, delen ze waardevolle inzichten over de impact van het microbioom op je gezondheid en de kennis die je eruit kunt halen. Wil je meer te weten komen? Blijf dan zeker verder lezen.


Tijd voor een voorstelrondje

Wouter de Jonge: “Ik werk bij het AMC en mijn expertise ligt met name in het maag-darmkanaal en de aandoeningen die daarmee samenhangen. Ik werk aan klinische studies en leidt een onderzoeksgroep, die nauw samenwerkt met medische professionals en waardevolle partners, waaronder Horaizon BV, om de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van gastro-intestinale gezondheid te onderzoeken. Onze focus ligt voornamelijk op drie gebieden: inflammatoire darm aandoeningen, functionele darmziekten, en het Prikkelbare Darm Syndroom. In 2016 hebben we ook het Microbioomcentrum opgericht binnen het AMC. Hier voeren we geavanceerde DNA-analyses uit op bacteriën om een dieper inzicht te krijgen in de micro-organismen die onze spijsvertering beïnvloeden.”

Evgeni Levin: “Ik ben een deskundige op het gebied van grote data analyse, en kunstmatige intelligentie (AI) technieken, met name in data van het microbioom. Als medeoprichter van Microbelink gebruikt ik geavanceerde technologieën om het microbioom van mensen te onderzoeken en te analyseren, om bijvoorbeeld modellen te maken die ziekte kunnen voorspellen. Mijn werk biedt inzicht hoe het microbioom de gezondheid beïnvloedt en disbalansen kan helpen identificeren. Het microbioom speelt een rol in diverse aspecten van de gezondheid, van het immuunsysteem tot de spijsvertering en zelfs de mentale gezondheid."


Hoe werkt een traditionele microbioomtest?

Wouter de Jonge: “De traditionele aanpak om het microbioom te analyseren werkt door het nemen van een ontlastingsmonster, daar DNA uit te isoleren dat vervolgens weken of maanden in een laboratorium wordt geanalyseerd met dure DNA-sequencingapparatuur. Daarna volgt de bioinformatische analyse die ook ingewikkeld is. De resultaten worden in de vorm van ingewikkelde numerieke rapporten aan de patiënt geleverd, die informatie bevatten over voedings- en medicatieadvies. Dit proces is erg tijdrovend en best kostbaar.” Bovendien heb je vaak maar informatie van 1 sample op 1 tijdpunt, terwijl het microbioom best flexibel kan zijn. Met de foto’s heb je meerdere tijdpunten te meten per dag of week. Dat geeft een beter beeld."


Waarin verschilt de microbioomtest van Microbelink van de traditionele?

Evgeni Levin en Wouter de Jonge: “Wij hebben een innovatieve app ontworpen, die gebruikmaakt van AI. Het werkt zo: Je neemt een klein ontlastingsmonster en maakt er een foto van en die foto leest je in op onze app, of de website, die de foto vervolgens analyseert met behulp van de geavanceerde app-technologie. ontlasting heeft vele varianten en de AI-technologie kan aan de hand van uitgebreide analyses van deze foto uitgebreide informatie geven over het microbioom, zoals de diversiteit van de bacteriën en hun rijkdom. Dit komt omdat we de app hebben "getraind" met honderden samples van open access wetenschappelijke studies, individuele gebruikers die ons dergelijke gegevens verstrekken, particuliere industriële partners en academische organisaties. De app informatie vanuit de foto is belangrijk voor het begrijpen van je microbioom status en je gezondheidstoestand. In een gezonde toestand zijn er bijvoorbeeld veel verschillende bacteriesoorten en fermentatieactiviteit. Deze is een stuk minder bij ziekte of algemene slechte gezondheid, of bij depressie of stress, bijvoorbeeld. Deze innovatieve aanpak neemt de noodzaak weg voor complexe en tijdrovende laboratoriumtechnieken en maakt het mogelijk om snel en kostenefficiënt inzicht te krijgen in jouw microbioom. Met trots kunnen wij ook zeggen dat we de eerste op de markt zijn die deze technologie aanbiedt.”


Hoe zijn AAYA en Microbelink met elkaar in contact gekomen?

Wouter: “Mijn schoonzus Ilonka is psycholoog en werkt bij AAYA. Tijdens een gesprek op een feestje raadde zij mij aan om contact op te nemen met Marguerite. Een paar jaar geleden besloot ik dat te doen, en toen ik Marguerite sprak, ontdekte ik dat AAYA veel cliënten heeft met diverse gezondheidsklachten, variërend van depressieve klachten tot overgangsklachten, waarbij de samenstelling van het microbioom een belangrijke rol kan spelen. Hier komt het interessante deel: de app die wij ontwikkelden, bleek een perfecte aanvulling te zijn op de gezondheidscontroles die AAYA aanbiedt. De app biedt gedetailleerde inzichten in het microbioom van cliënten en reikt praktische handvatten aan om hun gezondheid te verbeteren. Dit markeerde het begin van een waardevolle samenwerking tussen AAYA en AIBiomics, waarbij we gezamenlijk de gezondheid van cliënten verbeteren door zowel mentale als fysieke aspecten in overweging te nemen.” Wij leren er ook van, omdat de app steeds meer foto’s kan analyseren en zo nog beter en accurater wordt."


Hoe gaan de consulten er bij AAYA nu uitzien?

Wouter: "Bij binnenkomst in de kliniek vraagt de assistente om informatie over leeftijd, symptomen en de keuze om van de microbioomscreening gebruik te maken. Evgeni activeert bij instemming de service, waarna cliënten afbeeldingen van hun monsters kunnen uploaden. Deze uploads kunnen over een langere periode plaatsvinden, zodat cliënten veranderingen in hun microbioom kunnen volgen en verbeteringen kunnen zien. Cliënten kunnen op elk gewenst moment foto's maken om te controleren of er in de loop van de tijd veranderingen optreden. Dit kan een indicatie geven of de oorzaak van hun symptomen in deze richting gezocht moet worden.”


Wat voor inzichten kunnen we verkrijgen uit de microbioom screening?

Wouter: “Een microbioomscreening geeft waardevolle inzichten in verschillende aspecten van je gezondheid. Het laat zien welke micro-organismen in je spijsverteringsstelsel leven en hoe ze verband kunnen houden met gezondheidskwesties, zoals depressie of ontstekingsziekten. Daarnaast kan het aangeven welke dieetaanpassingen gunstig kunnen zijn. Het beoordeelt de balans en diversiteit van bacteriën in de darmen, wat kan wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen. Als de resultaten aanleiding geven, kan verder onderzoek worden gestart. Door regelmatige screening kan men veranderingen in het microbioom volgen en behandelingen en diëten aanpassen om gezondheidsproblemen te voorkomen of sneller te behandelen. Kortom, een microbioomscreening kan inzicht geven in je individuele gezondheidsbehoeften.”


Hoe wordt een uiteindelijk advies aan de cliënt gegeven?

Wouter: "Het uiteindelijke advies wordt door de artsen van AAYA aan de cliënt gegeven, en niet door ons. Onze rol is om de metingen uit te voeren, die vervolgens worden gedocumenteerd in het patiëntendossier. De arts en de patiënt kunnen vervolgens beslissen of ze verdere actie willen ondernemen en hoe."


Hoe hebben jullie deze technologie zo ontwikkeld?

Evgeni: "Je moet de software enorm lang trainen, waarbij monsters worden gebruikt om de app te verbeteren. Gedurende dit trainingsproces leren we de app om een weinig gevarieerd monster te herkennen. Het algoritme wordt geoptimaliseerd om nauwkeurig te bepalen of het microbioom divers is of niet."


Wat zijn de voordelen van deze AI-microbioomscreening?

Wouter: “De AI-microbioomscreening biedt aanzienlijke voordelen voor mensen die hun darmgezondheid willen begrijpen: Een belangrijk pluspunt van deze aanpak is de snelheid en kostenefficiëntie. Waar traditionele microbiële analyses vaak honderden euro's kunnen kosten, kost deze screening slechts enkele centen voor één foto. Dit maakt de technologie veel toegankelijker voor een breder publiek, waardoor meer mensen kunnen profiteren van deze vorm van gezondheidsinformatie. Misschien is een nadeel dat de app informatie slechts oppervlakkige informatie geeft over het microbioom, als diversiteit, en enterotypen (de belangrijkste groepen van micro-organismen in je darmen), maar daarmee biedt het nog steeds waardevolle informatie. In de meeste gevallen is het namelijk niet noodzakelijk om uiterst specifieke details te kennen.. Deze informatie kan helpen bij het nemen van beslissingen over de meest geschikte leefstijlkeuzes.”


En wat zijn dan de nadelen?

Evgeni: “Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de precisie van deze AI-microbioomscreening mogelijk niet op hetzelfde niveau ligt als bij traditionele, duurdere analysemethoden. Deze methoden bieden namelijk zeer gedetailleerde informatie over specifieke micro-organismen, terwijl onze app meer algemene inzichten verschaft. De afweging tussen beide hangt dus af van de mate van precisie die nodig is voor het nemen van bepaalde gezondheidsbeslissingen.”


Kan de screening zich ook specialiseren op specifieke doelgroepen?

Wouter: “Ja, de screening kan zich specialiseren in specifieke doelgroepen. We zijn nog in een ontwikkelingsfase, maar de basis is gelegd en het model is beschikbaar. Momenteel richten we ons vooral op de monitoring van jonge kinderen die nog luiers dragen, omdat het heel makkelijk is om even een fotootje te maken van hun ontlasting. We denken dat ouders dat makkelijk doen. Het kan zijn dat de microbiële samenstelling bij de geboorte van een baby verstoord is. De initiële kolonisatie van bacteriën in de darmen is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van toleranties, het voorkomen van allergieën en het verminderen van het risico op chronische aandoeningen in latere levensfasen. De ontlasting van kinderen bevat ook andere soorten bacteriën, en we werken momenteel aan het aanpassen van de app voor deze specifieke doelgroep."


Wat voor tips geven jullie mee aan de cliënten van AAYA voor een goede darmflora?

Wouter: “Ik raad aan om een gezond voedingspatroon te handhaven en regelmaat in maaltijden te behouden. Daarnaast adviseer ik om zo min mogelijk alcohol te drinken aangezien dit een grote invloed kan hebben op je microbioom.”

Evgeni: “Het is natuurlijk wel belangrijk om te beseffen dat iedereen een uniek microbioom heeft, wat betekent dat de ideale aanpak kan variëren van persoon tot persoon. Onze app kan hierbij een essentiële rol spelen. Het helpt individuen om inzicht te krijgen in hun eigen microbioom en geeft waardevolle informatie over welke veranderingen mogelijk nodig zijn om de darmflora te optimaliseren. Met de resultaten kunnen cliënten vervolgens een goed begrip krijgen van de aanpassingen die specifiek voor hun situatie relevant zijn."


Hebben jullie nu al een succesverhaal over de microbioomscreening?

Evgeni: “Ik ben enorm enthousiast over de mogelijkheden van de app. We hopen binnenkort bijvoorbeeld ook het verloop van chronische darmziekten als de ziekte van Crohn te kunnen volgen. Maar we denken ook aan andere toepassingen als bijvoorbeeld de screening van darmkanker, of het ontstaan van diabetes type 2 of metabool syndroom. soms kan onze app leiden tot vroegtijdig ingrijpen zodat de behandeling effectiever wordt."

Benieuwd naar jouw Microbioom? Plan nu jouw Health Check of Consult en we helpen je op weg naar krachtig tachtig!