Een ministerie van Vitaliteit?

Ministerie van Vitaliteit?

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Wij vinden het goed om te horen dat Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF, pleit voor een ministerie van Rijksvitaliteit om te zorgen dat iedereen in Nederland gezond kan blijven. In een uitzending van Spraakmakers maakt ze een vergelijking met Rijkswaterstaat. ‘’Net zoals samenwerken in de strijd tegen het water, samenwerken in de strijd om onze gezondheid.’’

Door juist nu te investeren in een gezonde leefstijl, kunnen in de toekomst hoge kosten in de gezondheidszorg worden voorkomen. Nu worden rekeningen telkens doorgeschoven naar de volgende generaties. De pensioenen, het klimaat en ook de rekening van een ongezonde bevolking.

Meer aandacht voor sport

De overheid is een instituut dat sport en bewegen faciliteert. Echter is de bottleneck dat ministeries in silo’s werken. Onderwerpen worden doorgeschoven van de een naar de ander. Bij het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport gaat 80 miljard euro om, sport heeft een budget van 410 miljoen euro. Zou dus betekenen dat de minister die er momenteel verantwoordelijk is zo’n 40 minuten per week aan sport besteed.

Een fittere samenleving

Zo’n 100 miljard wordt er in een Corona crisis gestoken. Maar is het niet belangrijk om ons te richten op een fittere samenleving? Sporten is een bewezen preventief medicijn voor ons allemaal. De sterkte van je immuunsysteem neemt toe, je voelt je beter en je bent beter weerbaar tegen allerlei ziektes.

De bal ligt bij jezelf

Wij geloven dat je veel kan voorkomen door de juiste kennis te hebben en bewust te worden van je levensstijl. Wij vinden dan ook dat het anders moet, en dat het anders kan. We willen iedereen aansporen, motiveren, helpen en begeleiden om gezonder te leven. Samen een krachtiger en sterk Nederland! En de bal ligt ook bij jezelf. Hoe staat het met jou gezondheid? Plan nu een healthcheck in, samen op weg naar een gezond Nederland!