Leefstijlprogramma’s als preventief wapen tegen virusinfecties

Leefstijlprogramma’s als preventief wapen tegen virusinfecties

 Article written by: Steven van Randwijck, co-founder Holland Health Clinic

Mensen met overgewicht die gezonder gaan leven, geven hun immuunsysteem een oppepper. Onderzoekers aan het Erasmus MC kwamen tot de conclusie dat het aanpakken van overgewicht het immuunsysteem verbetert. Weer een mooi voorbeeld van het feit dat leefstijlpreventie loont. Leefstijlprogramma’s lijken dan ook een goed preventief wapen tegen ernstige virusinfecties!

77 procent van de corona patiënten die op de Nederlandse intensive care terechtkwamen, hadden overgewicht.  Onderzoek onder een groep mensen met obesitas bracht een duidelijk verband naar voren tussen overgewicht en tal van storingen in het natuurlijke afweersysteem. Tijdens dit onderzoek volgde een groep anderhalf jaar een ‘leefstijlinterventie’. De resultaten waren gewichtsafname, een verbeterd immuunsysteem en minder chronische ontstekingen. Met name een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem ging beter werken naarmate de buikomvang afnam.

Vergrote vetcellen verstoren de hormoonbalans

Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum legt uit hoe dit kan: vergrote vetcellen krijgen in het lichaam weinig zuurstof en deze verstoren de hormoonbalans. Dit zorgt voor sluimerende chronische ontstekingen. Hierdoor staat je immuunsysteem eigenlijk altijd aan. Wanneer er dan een virus je lichaam binnendringt, reageert het immuunsysteem niet zo snel. Op deze manier kunnen overgewicht en corona een gevaarlijke combinatie vormen

Met preventie is grote gezondheidswinst te behalen

Volgens van Rossum toont het onderzoek aan dat de maatschappij meer aan preventie moet doen (yes!), dit is de manier om grote gezondheidswinst te behalen. De Corona-pandemie kan voor mensen die obesitas hebben zonder medische oorzaak een extra duwtje in de rug zijn om gezonder te gaan leven, eten, meer te bewegen en stress te verminderen.

Begeleiding op weg naar een gezondere leefstijl

Afvallen en een gezondere leefstijl krijgen en behouden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Vind je het lastig om zelf te ontdekken wat werkt voor jouw lichaam? Het is verstandig om hierbij begeleiding te zoeken. Bij Holland Health Clinic begeleiden en ondersteunen we je waar nodig en gaan we samen op weg naar een optimale gezondheid. Klik hier voor het maken van een afspraak, samen kijken we hoe we jouw leefstijl kunnen verbeteren.