Koffie to go tijdens de corona-crisis

Koffie to go tijdens de corona-crisis

 

Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Dagelijks een luchtje scheppen is nog fijner met een heerlijk koffietje to-go in je hand. Een koffie to-go halen, is volgens hoogleraar gedragsverandering Rick van Baaren van de Radboud Universiteit, de nieuwste trend. Wat wil je anders doen? Je zit al de hele dag thuis, je wilt de deur uit en het is heel gezond om dit te willen Gelukkig bereiden de barista’s in Amsterdam ook tijdens deze langdurige corona crisis jouw favoriete bakje koffie. Naast dat je lekker actief bezig bent, support je ook nog eens je locals, onderhoud je je contacten door er samen op uit te gaan en tot slot verbeter je je gezondheid. Wist je namelijk dat koffie bij de juiste hoeveelheid een aantal gezondheidsvoordelen oplevert? 4 vliegen in één klap dus!

 

 

Cafeïne

Koffie is zo geliefd om de werkzame stof ‘cafeïne’. Deze stof heeft als eigenschap dat je energie van krijgt en wakker blijft. Cafeïne wordt zeer snel door het lichaam opgenomen, na 1,5 uur zijn de effecten al merkbaar. Té veel koffie kan daarentegen leiden tot hoofdpijn, angstgevoelens, slapeloosheid en een onrustig gevoel. Te veel koffie drinken wordt om deze reden afgeraden. Probeer niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen, dit staat gelijk aan ongeveer 4 koppen. Voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met PDS gelden andere richtlijnen. 

Het cafeïne gehalte hangt af van de grootte van de kop koffie, de soort boon en hoe sterk de koffie is gezet. In de tabel hieronder vind je een duidelijk overzicht. 

 

Koffiesoort Milligram cafeïne per 100 ml koffie Grootte van de kop Milligram cafeïne per kop. 
Filterkoffie 70 125 85
Oploskoffie 50 125 60
Espresso 130 50 65

 

 

Gezondheidsvoordelen op de korte termijn

Op de korte termijn zorgt het drinken van koffie voor een verhoogde stofwisseling waardoor je dus meer calorieën verbrandt. Ten tweede wordt je energieker, na vier minuten is de cafeïne namelijk al in de bloedbaan opgenomen. Eenmaal aangekomen in het brein, kan de werkzame stof haar werk doen. Cafeïne blokkeert namelijk het stofje adenosine, hierdoor kunnen de energie verwekkende stofjes dopamine en norepinephrine talrijker worden. Daarnaast wordt je reactiesnelheid, alertheid, humeur en algemene cognitieve vermogen verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat deze effecten al bij een lage tot een normale dosis merkbaar zijn. Ten derde krijg je een aantal functionele voedingsstoffen binnen; vitamine B2, B5, B1, B3, kalium, mangaan, magnesium, foliumzuur en fosfor. Door twee grote mokken koffie te drinken, heb je al een kwart van je ADH aan vitamine B2 binnengekregen. 

 

Gezondheidsvoordelen op de lange termijn

Op de lange termijn kan het drinken van koffie ook een aantal goede gezondheidsvoordelen opleveren. Zo bevat koffie enorm veel antioxidanten, deze zijn nodig om je cellen te beschermen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de meeste mensen meer antioxidanten binnenkrijgen via de koffie die ze drinken dan via de groenten en het fruit dat ze dagelijks eten. Daarnaast is uit uitgebreid onderzoek gebleken dat koffie drinkende mensen een verminderd risico liepen om te overlijden. Dit levensverlengende effect wordt met name gevonden bij mensen die lijden aan de ziekte diabetes type II. Tot slot blijkt dat koffiedrinkers minder risico lopen op dementie, alzheimer en parkinson. 

 

Levensstijl onder de loep

Een gezonde levensstijl houdt natuurlijk meer in dan een paar koppen koffie per dag drinken. Ben je benieuwd of je wel een gezond eetpatroon hebt of eet je toch niet iets te veel ultrabewerkte voedingsmiddelen? Welke gezonde snacks gebruik jij? Ben jij benieuwd of jouw eetpatroon past bij je levensstijl? Samen kunnen we ernaar kijken waar we jouw eetpatroon nog kunnen verbeteren. Benieuwd geworden? Klik hier voor het maken van een kennismakingsgesprek met een van onze artsen om jouw mogelijkheden te bekijken en te bespreken.