Hoe kan het dat plantaardige voeding ontstekingsremmend werkt?

Hoe kan het dat plantaardige voeding ontstekingsremmend werkt?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Plantaardig eten houdt in dat je minder dierlijke producten eet of drinkt zoals vis, vlees, gevogelte, kaas, boter, zuivel, eieren. Je voedingspatroon bestaat dan uit noten, granen, zaden, peulvruchten, fruit en groenten. Dit voedingspatroon staat ook wel bekend als het whole-foods-plant-based diet. Dit voedingspatroon bevat zo min mogelijk bewerkt voedsel, cruesli uit een doos telt dan natuurlijk niet mee. Het eten van plantaardig voedsel is wellicht jouw ticket naar een gezonde en gelukkige toekomst. Benieuwd geworden? Lees dan zeker verder.

 

Een verhoogde consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, alcohol, suiker en dierlijke producten verandert de samenstelling van het darmmicrobioom. Op deze manier kan er meer ontstekingsactiviteit in verschillende delen van het lichaam ontstaan. De consumptie van plantaardig voedsel lijkt deze ontstekingsactiviteit te remmen. Deze ontdekking is gedaan in een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

 

Ontstekingen en darmbacteriën

De onderzoekers keken naar de wisselwerking tussen darmbacteriën, voedingsgewoontes en darmontsteking bij mensen met een darmaandoening en bij mensen met gezonde darmen. Van alle deelnemers aan het onderzoek werd een grondige analyse losgelaten op de ontlasting. Daarnaast werden de deelnemers gevraagd om een enquête in te vullen, om zo een goed beeld te krijgen van hun voedingspatroon. In totaal hebben de onderzoekers 173 voedingsfactoren en hun relatie met het darmmicrobioom geanalyseerd.

 

Het effect van voeding op het lichaam

Uit het onderzoek kwam naar voren dat hoge innamen van dierlijke en bewerkte voedingsmiddelen leidden tot een toename van ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën. Daarnaast bleek de consumptie van suiker en alcohol verband te houden met deze ontstekingsstimulerende activiteiten. Daarentegen werden plantaardige voedingsmiddelen en vis in verband gebracht met goede bacteriën en ontstekingsremmende activiteit. Verder bleek dat de consumptie van vette vis, noten, fruit, groenten en graanproducten leidt tot een toename van het aantal bacteriën dat korteketenvetzuren produceert. Vetzuren zijn betrokken bij de monitoring van ontstekingen en beschermen daarnaast de integriteit van de darmwandcellen. Tot slot blijken verschillende zuivelproducten als yoghurt, karnemelk en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.

 

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen

De onderzoekers van deze studie laten zien dat voedingsaanpassingen mogelijk kunnen helpen om ontstekingsactiviteit in het lichaam te verminderen. Een voornamelijk plantaardig voedingspatroon, bestaande uit: peulvruchten, fruit, groenten, noten, zuivelproducten en vis, kunnen bijdragen aan het voorkomen van darmontstekingsprocessen in het darmmicrobioom. Daarnaast is het van belang om sterke alcoholische dranken, frisdrank en verwerkt vetrijk vlees te vermijden.

 

Waar moet je op letten bij het volgen van een plantaardig(er) dieet?

Een plantaardig dieet bevat met name veel magnesium, foliumzuur, kalium, vezels en vitamine C en bevat veel gezonde onverzadigde vetten. Ga je volledig over op plantaardig eten, dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten.

  1. Vitamine B12: een belangrijke vitamine die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een optimale werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 bevindt zich voornamelijk in dierlijke producten, maar wordt uitsluitend gemaakt door bacteriën. Ons lichaam kan deze vitamine wel zelf aanmaken, maar niet opnemen. Een langdurig B12-tekort kan leiden tot ernstige klachten, belangrijk is daarom om dit binnen te krijgen door middel van verrijkte voeding en/of supplementen.
  2. Eiwitten: eiwitten bestaan uit aminozuren en zijn essentiële bouwstoffen voor ons lichaam. Aminozuren kunnen door ons lichaam worden aangemaakt, maar moeten ook uit onze voeding worden gehaald. Plantaardige eiwitbronnen bevatten over het algemeen meer vezels, minder verzadigd vet en bevatten geen cholesterol. De beste plantaardige eiwitbronnen zijn: tempé, soja, tofu, linzen, kikkererwten, quinoa, boekweit, volle granen, hennepzaad, pitten en noten. Daarnaast zijn groenten als erwten, spinazie, spruiten, broccoli, boerenkool en paddenstoelen ook erg eiwitrijk.

 

Wil je graag extra begeleiding om gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en ongezonde patronen te veranderen? Of heb je na het afronden van je Health Check punten om aan te werken en wil je hiermee gestructureerd en gemotiveerd aan de slag? Soms is het lastig wanneer je hier alleen voor staat. Vanuit ons team van preventie specialisten krijg jij begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Ben jij benieuwd of dit programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik hier om gratis kennis te maken.