De overgang is een natuurlijke fase die alle vrouwen doormaken in hun leven. Van veranderingen in je hormoonniveaus tot veelvoorkomende en minder bekende klachten. Deze periode leidt tot het einde van je vruchtbare jaren, maar welke fasen van de overgang doorloop je nu eigenlijk allemaal? Wat kun je verwachten én hoe ga je hiermee om? Dat en meer, lees je in dit artikel.

De overgang is een periode in je leven waarin er veel hormonale veranderingen optreden waardoor je last kan hebben van veelgenoemde bekende -en meer onbekende klachten. Tijdens deze periode is je lichaam op zoek naar een nieuwe balans. Deze overgang vindt stapsgewijs plaats en kunnen we onderverdelen in drie fases:

  1. De premenopauze
  2. De menopauze
  3. De postmenopauze

De premenopauze

Gemiddeld 4 jaar voor je laatste menstruatie begint de premenopauze, ook wel perimenopauze of pre-overgang genoemd. In deze eerste fase van de overgang maken de eierstokken minder vrouwelijke hormonen aan. De eicellen beginnen op te raken of zijn verouderd. Doordat je hormoonhuishouding verandert, kun je te maken krijgen met de eerste overgangsklachten.

Veelgenoemde bekende klachten:

  • Prikkelbaarheid en mood swings
  • Slaapklachten
  • Opvliegers
  • Nachtzweten
  • Onregelmatige of hevige menstruatie

Meer onbekende klachten:

  • Gewichtstoename
  • Gewrichtsklachten
  • Libidoverlies
  • Vaginale droogte
  • Urineverlies en urineweginfecties
  • Haarverlies

Menopauze

De menopauze is simpel gezegd: de dag van je allerlaatste menstruatie. Het is een natuurlijk proces waarbij de menstruele cyclus stopt en een vrouw onvruchtbaar wordt. Pas als een vrouw twaalf maanden niet meer heeft gemenstrueerd, belandt zij officieel in de menopauze. De gemiddelde leeftijd is 52 jaar, maar dit verschilt natuurlijk per vrouw. Is de menopauze dan hetzelfde als de overgang? Nee zeker niet, ondanks dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. De menopauze duurt eigenlijk maar één dag, terwijl de overgang de periode omvat waarin je lichaam een nieuwe hormonale balans probeert te vinden.

Postmenopauze

Heb je al een jaar lang geen menstruatie meer gehad? Dan ben je aangekomen in de laatste fase van de overgang: de postmenopauze. De eicellen zijn op, waardoor er geen meer tot rijping komen. Doordat je eierstokken zelf geen oestrogeen meer aanmaken, moet het lichaam haar voorraden aanvullen door de oestrogeenproductie van de bijnieren en het vetweefsel. Deze aanmaak is vaak niet genoeg om je hormoonhuishouding weer te balanceren. In deze derde fase werkt je lichaam daarom erg hard om een nieuwe hormonale balans te vinden. Helaas heb je vaak nog last van eerder genoemde overgangsverschijnselen die gemiddeld twee tot vijf jaar aanhouden.

Dit kan jij doen

Hoewel deze klachten tijdens de overgang normaal zijn, kunnen ze een grote invloed hebben op jouw leven. Om deze klachten te verminderen, is het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben en voldoende te slapen. Ook kunnen bepaalde supplementen helpen ter ondersteuning. Als ze echter ernstig worden of als ze te veel invloed hebben op je dagelijkse leven, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen. Met de juiste zorg en aandacht kun je de overgang namelijk gezond en fit doorkomen.

Bij AAYA nemen we de tijd en hebben we aandacht voor jou tijdens het (online) overgang consult. De overgangsconsulente en gynaecoloog brengen jouw ‘puzzelstukjes' in kaart en analyseren jouw data. Het Overgang Consult is de combinatie van analyse van de overgangsfase én een Health Check. Omdat het belangrijk is om leefstijl en bepalende parameters te analyseren met het oog op de overgang én krachtig tachtig worden. We beschikken over de juiste medische kennis en hebben een brede kijk op jouw gezondheid. We helpen je graag in onze kliniek in Amsterdam. Woon je niet in de buurt? Geen enkel probleem! Sinds kort kun je ook online terecht bij AAYA. Alles onder één online dak dankzij een compleet team dat bestaat uit gynaecoloog, leefstijlarts en overgangsconsulent. Benieuwd? Klik hier.