Als werkgever wil je natuurlijk dat je een energiek en productief team hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat je werknemers minder vermoeid zijn en met meer energie hun werk kunnen doen? Dit artikel onthult 5 effectieve tips die werknemers kunnen toepassen om vermoeidheid op de werkvloer te verminderen. Benieuwd naar deze praktische adviezen? Blijf lezen en ontdek hoe je energieker op de werkvloer staat.


First things first

Eén van de eerste stappen in een productieve werkdag is het opstellen van een gedetailleerde agenda. Hiermee bedoelen we een lijst van alle taken die voor die dag gepland staan. Het is daarbij van belang dat de taken gerangschikt staan op basis van hun moeilijkheid (moeite) en belangrijkheid. Uit het boek van Stephen Covey blijk dat het uitvoeren van de belangrijkste taken als eerste ervoor zorgt dat je productiviteit wordt gemaximaliseerd en je doelstellingen eerder binnen de deadlines worden behaald. Dat is precies wat je wilt, toch?!


Coffeelovers opgelet!

Ben je ook geneigd je dag te starten met een goede kop koffie? Voor velen is dit de kickstart van hun dag. Voor een frisse start van je dag, kun je toch beter beginnen met een groot glas water om de bloedsomloop te stimuleren en de spijsvertering op gang te brengen. Probeer ook tijdens werktijd, regelmatig water te drinken – ongeveer één glas per uur is ideaal – om energiek te blijven. Moet je je kopje koffie op werk dan laten staan? Zeker niet! Uit recentelijk onderzoek van de Universiteit Wageningen en UMC Groningen is gebleken dat één kopje koffie gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.


Gezonde snacks

Heb je rond een uurtje of 3 ook zo'n zin in een snack? Hoe drukken we die ongezonde cravings toch de kop in? Het is belangrijk om tijdens je werk gezonde snacks te eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je energieniveau op peil te houden. Het is daarom belangrijk om snacks te kiezen die een goede mix zijn van vetten, koolhydraten en eiwitten. Hier zijn wat voorbeelden van gezonde snacks die je kunt meenemen naar je werk:

  1. Magere kwark met een handje granola voor een goede balans tussen proteïnen en complexe koolhydraten.
  2. Volkoren crackers met een laagje pindakaas voor een combinatie van vezels, gezonde vetten en eiwitten.
  3. Een stuk fruit zoals een appel of banaan met een handjevol ongezouten noten voor een mix van natuurlijke suikers, vezels en gezonde vetten.

Probeer snacks en dranken met toegevoegde suikers, zoals frisdrank, energierepen en snoep links te laten liggen. Deze kunnen leiden tot pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in vermoeidheid en hongergevoelens later op de dag. Probeer in plaats daarvan de hierboven voorgestelde opties. Op onze socials plaatsen we ook regelmatig gezonde recepten voor tussendoortjes en snacks. Heb je dit bananenbrood recept bijvoorbeeld weleens uitgeprobeerd? Om je vingers bij af te likken én gezond dus houd onze socials goed in de gaten!

Blokje om

Zodra de lunchpauze op werk voorbij is, duiken veel mensen vaak direct weer achter hun bureau. In plaats daarvan kun je beter een korte wandeling van 10 tot 15 minuten maken om je vermoeidheid te verminderen en je spijsvertering te stimuleren. Het zonlicht zorgt er voor dat je weer energiek en verfrist aan je to do list van de middag kunt beginnen. Ben je moe op werk? Probeer dan ook actief te blijven. Loop eventjes langs een collega om iets te vragen in plaats van een Teams-berichtje te sturen. Gebruik een verstelbare bureautafel zodat je af en toe lekker kunt staan en je benen kunt strekken.

Yogatherapie

Stress is een veelvoorkomend probleem onder werknemers en kan leiden tot extreme vermoeidheid of zelfs een burn-out. Gelukkig is yogatherapie een goede oplossing om stress te verminderen en de kans op een burn-out te verlagen. Een wekelijkse yogasessie is écht een investering in jezelf die zich snel terugverdient. Uit onderzoek blijkt namelijk dat werknemers die regelmatig aan yoga doen beter omgaan met stressvolle situaties, zich fitter voelen en grotere tevredenheid hebben op het werk.

Wil jij topprestaties leveren met jouw bedrijf? Dan zijn vitale medewerkers van groot belang. Mensen die goed in hun vel zitten – fysiek en mentaal – hebben daar niet alleen privé, maar ook op het werk profijt van. Ze hebben meer energie, meer zin om te werken en kunnen beter omgaan met stress. Gezonde en vitale werknemers zijn productiever en minder vaak ziek. Dit draagt bij aan een positieve organisatiecultuur en zie je terug in de bedrijfsresultaten. Genoeg redenen dus om de gezondheid van jouw medewerkers prioriteit te geven! Dit kan met AAYA Business, via o.a. Health Checks, Psycholoog Consulten, Yogatherapie, Hormoon Checks en (Online) Overgang Consulten ondersteunt AAYA jouw medewerkers bij het optimaliseren van hun gezondheid.