Hoe je lichaam een virus te lijf gaat

Hoe je lichaam een virus te lijf gaat

Je wast regelmatig je handen, je blijft zoveel mogelijk binnen en houd je netjes aan de 1,5 meter afstand. Toch kan het zomaar zijn dat het virus naar binnen is geslopen. Op zo’n moment wil een virus maar een ding: vermenigvuldigen.

Je immuunsysteem gaat aan de slag om de indringers te lijf te gaan. Je afweersysteem staat klaar om deze vreemde indringers te lijf te gaan. Helaas maakt je immuunsysteem niet alle virusdeeltjes kapot.
Ze herkennen nog niet alle ziekteverwekkers. Het Coronavirus blijkt zo nieuw te zijn dat je lichaam vaak nog geen antistoffen heeft om snel te kunnen reageren.

Meestal is dat wachten niet zo’n probleem. Je hebt misschien gemerkt dat je ruik en smaakvermogen minder waren, je een beetje verkouden was of je voelde je moe en futloos.

Maar wanneer je ouder bent, of je immuunsysteem al druk is om andere vijanden uit te schakelen is dit een ander verhaal. Je afweersysteem werkt trager, je lichaam ruimt een virus minder snel op en het verspreid zich sneller door je lichaam. ‘’De deur’’ die het Coronavirus gebruikt om je cellen binnen te dringen is minder sterk en je wordt ziek.

Het belangrijkste is dan ook om je afweer op peil houden. Slaap voldoende, beweeg genoeg en zorg dat je niet te veel stress ervaart. Alleen dan kunnen je afweercellen hun werk doen. Eet daarnaast gezond en gevarieerd en beweeg dagelijks. Dit verhoogt je immuniteit niet alleen, maar is de beste manier om virussen te lijf te gaan.

Antistoffen

Of je het Coronavirus hebt gehad, kan worden getest via een bloedtest. Er wordt een bloedmonster afgenomen waarin wordt gezocht naar antistoffen tegen COVID-19. Wanneer er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat je in contact bent geweest met het Coronavirus. Ook wij kunnen deze antistoffen nauwkeurig detecteren!

De Corona check

Je maakt hier eenvoudig een afspraak. Vervolgens wordt bij ons in de praktijk Jouw IgG (antistoffen) waarde tegen SARS-COVID-19 virus gemeten met een klein bloedprikje (neemt ongeveer 30 minuten in beslag). De uitslag zal binnen een paar dagen telefonisch door een van onze artsen worden doorgegeven en daarnaast krijg je de uitslag ook via de mail (PDF) opgestuurd.

Voorwaarden

In principe kan iedereen zich laten testen, mits:
– Je minimaal 2- 3 weken geleden klachten passend bij Corona hebt gehad
– Je op dit moment geen klachten hebt en ten minste 24 uur ook niet gehad hebt
– Jouw huisgenoten momenteel ook geen klachten hebben

Kosten

Eenmalig 85 euro

Ps : De belangrijkste en allereerste tip is natuurlijk je te houden aan de voorschriften van het RIVM. Wanneer je op dit moment corona klachten hebt, is deze test niet voor jou bedoeld. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Maak meteen een Corona check afspraak hier!
(even naar beneden scrollen…)