Heeft het zin om mijn levensstijl nu nog aan te passen om corona te voorkomen?

Heeft het zin om mijn levensstijl nu nog aan te passen om corona te voorkomen?

 

Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Bang om corona te krijgen, omdat je in de hoogrisicogroep valt? Heeft het nu dan nog zin om aan een gezondere leefstijl te werken? Absoluut! Daarbij geldt wel; hoe gezond je ook eet, iedereen kan Covid-19 krijgen. Maar als je besmet raakt met het coronavirus, dan kun je maar beter zo gezond mogelijk zijn. Hoe zit dit dan precies, kun je je immuunsysteem echt opkrikken met voeding? 

 

‘’Je kunt er nu voor zorgen zo fit mogelijk te zijn en je gewicht te controleren. We zien dat overgewicht echt geen gunstige invloed heeft op het ziekteproces, aldus: Michaël Sels – hoofddiëtist UZA’’.

 

Opknapbeurt voor het immuunsysteem

Viroloog Peter Rottier legt uit dat een immuunsysteem goed werkt of niet. Het helpt enorm als je als kind al veel in aanraking bent gekomen met virussen en bacteriën. Je hebt dan namelijk veel verschillende geheugencellen aangemaakt, die je zullen helpen om een infectie te bestrijden mocht je hier nogmaals in aanraking mee komen. De vroege ontwikkeling van ons immuunsysteem is dus erg belangrijk. Maar als je op latere leeftijd slecht voor je lichaam zorgt, door te roken en slecht te eten, heeft dat wel degelijk effect op hoe je lichaam omgaat met een ziekte. Af een toe een sinaasappeltje eten gaat het verschil zeker niet maken, maar een gezonde levensstijl met de juiste hoeveelheid vitaminen wel. In een recent artikel lees je welke vitaminen je lichaam nodig heeft, met welke vitaminen je moet oppassen en wat je merkt bij een vitamine overdosis.

 

Weersta verleidingen

De juiste voedingsstoffen krijg je binnen met kennis, tijd en geld. Voedingsproblemen komen vaker voor bij mensen die minder mogelijkheden hebben, of dat nu geld is of tijd. Constant worden we in de verleiding gebracht om ongezonde producten te eten. Neem bijvoorbeeld het snoeprek bij de kassa in de supermarkt of het snoepautomaat op school, daar liggen vaak geen gezonde producten. Gezonde producten zijn nu eenmaal een stuk duurder en vaak worden ze ook minder lekker gevonden. Zo laten we ons dus verleiden tot het dominante aanbod van ongezonde producten, maar dat is onverstandig. Probeer je bewust te zijn van wat je in je mond stopt. Vergeet natuurlijk niet te genieten; af en toe een cheat day kan absoluut geen kwaad als je er maar geen cheat week van maakt. Just remember: ‘It’s all about a good balance’.

 

Lange termijnresultaat

Die ommezwaai in denken en doen met betrekking op voeding is heel lastig, maar deze kan maar beter zo snel mogelijk komen. Natuurlijk is het vaccin de beste oplossing om het virus te bestrijden, maar toch is het slim om in de tussentijd je weerstand op te krikken en gezondere keuzes te maken. Op de lange termijn ben je met een gezonde levensstijl beter bestand tegen corona en allerlei andere virussen. Conclusie: voorkomt een gezonde levensstijl besmetting met Covid-19? Nee. Maar een gezonde leefstijl kan er zeker voor zorgen dat je bij een mogelijke besmetting het virus beter zal doorstaan.

 

Inzicht in jouw gezondheid

An apple a day keeps the doctor away? Dit spreekwoord is misschien cliché, maar het blijft onomstootbaar overeind staan en nu zeker! Maar wat is nou gezond? Dat zal altijd een veelbesproken kwestie blijven. De gezonde adviezen worden om je oren geslingerd. Ons meest eenvoudige advies is: zorg ervoor dat je minimaal 300 gram groenten en 250 gram fruit per dag eet. Probeer daarbij te kiezen voor veel kleuren en veel soorten. Verder is het eten van volkoren producten een gezonde optie. Beperk je porties en plan af en toe een veggie-dag in en dan kom je al een heel eind. Het idee dat je gezondheidsresultaten kunt veranderen door je voedingspatroon aan te passen of supplementen te nemen, is toch best gaaf?! Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het echter toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.