Heeft de lockdown onze weerstand beïnvloed?

Heeft de lockdown onze weerstand beïnvloed?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Minder contact met anderen, 1,5 meter afstand en vaak je handen wassen; we doen het al ruim een jaar en zijn er inmiddels aan gewend. Op deze manier proberen we het aantal corona besmettingen tegen te gaan, maar dragen we ook minder snel andere virussen over. Wordt onze weerstand daar lui van? En zo ja, kunnen we ons immuunsysteem dan weer wakker schudden en een boost geven?! Je leest het hier. 

 

Het immuunsysteem 

Ons immuunsysteem, of weerstand, is het mechanisme waarmee het lichaam ons probeert te beschermen tegen virussen en bacteriën. Het immuunsysteem gebruikt daarbij ‘wapens’, bijvoorbeeld afweerstoffen. Gedurende het leven bouwt het lichaam al deze antilichamen op in een reservoir. Dit is ook precies hoe vaccins werken. Bij een vaccinatie wordt je namelijk gevaccineerd met een doodgemaakt virus. De volgende keer dat dit virus jouw lichaam binnen wilt dringen, denkt het immuunsysteem: ‘’dit virus heb ik weleens eerder gezien, hier ga ik nu sneller mee aan de slag.’’ Het immuunsysteem heeft gelukkig een goed geheugen. Immunoloog Harry Wichers van de Wageningen Universiteit maakt zich weinig zorgen over de invloed van hygiënische maatregelen op de weerstand. Maaike de Vries, gezondheidswetenschapper, sluit zich hier volledig bij aan. ‘’Het immuunsysteem heeft het misschien wat rustiger, maar komt nog steeds in aanraking met bacteriën en virussen. We gebruiken handgels en houden afstand, maar leven niet in een volledig steriele wereld.’’

 

Indirecte gevolgen lockdown 

De corona maatregelen hebben voornamelijk een indirect effect op onze weerstand, dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Een groot gedeelte van de bevolking is tijdens de lockdowns namelijk ongezonder gaan leven; minder bewegen, meer roken en gezonder eten. Een ongezonde levensstijl beinvloed de weerstand en houdt zo verband met een ongunstiger beloop van corona. Daarnaast hebben de mentale effecten van de lockdown een grote invloed gespeeld. Stress en eenzaamheid wordt veelal ervaren door mensen, denk bijvoorbeeld aan alleenstaanden en ouderen. 

 

Boost je weerstand 

Hoe houdt je je weerstand nu op peil in deze corona tijden? Voldoende rust, ontspanning, gezond eten, genoegen slapen en genoeg bewegen. Met goed bewegen wordt vaak ‘matig bewegen’ bedoelt; minimaal 30 minuten per dag aan een stuk door. Extreem veel bewegen werkt juist averechts. Door deze intense inspanning gaat alle energie naar je spieren en niet naar je immuunsysteem, wat een enorme energievreter is. Een klein tandje lager schijnt dus gunstiger te zijn voor de weerstand. Ga dus lekker naar buiten, pak de fiets of ren een rondje door het park. Zeker nu, dan pak je ook nog lekker de vitamientjes D mee!

Wil je graag extra begeleiding om je immuunsysteem een boost te geven en/of ongezonde patronen te veranderen? Of heb je na het afronden van je Health Check punten om aan te werken en wil je hiermee gestructureerd en gemotiveerd aan de slag? Soms is het lastig wanneer je hier alleen voor staat. Vanuit ons team van preventie specialisten krijg jij begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Ben jij benieuwd of dit programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik hier om gratis kennis te maken.