Hatsjoe! 5 weetjes over hooikoorts

Hatsjoe! 5 weetjes over hooikoorts

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Een verstopte neus, niesbuien en jeukende ogen; voor velen is het hooikoortsseizoen inmiddels weer begonnen. Degene die er last van hebben weten hoe vervelend dit verschijnsel is. Nog vervelender is het feit dat het pollenseizoen steeds langer lijkt te worden, omdat bomen en planten eerder in bloei komen. Vorig jaar begon het pollenseizoen al half januari, maar dat is uitzonderlijk. Gemiddeld komt het pollenseizoen begin februari op gang. Wat is hooikoorts nou precies en weet jij er alles van? In dit artikel lees je 5 dingen over hooikoorts die je wilt weten!

 

Vijf interessante weetjes

  1. De (mogelijke) samenhang tussen hooikoorts en diabetes

De genen die auto-immuunziektes als diabetes type 1 veroorzaken, zijn dezelfde genen die het risico op hooikoorts verhogen. Uit onderzoekt blijkt dat het aantal mensen met allergieën en auto-immuunziektes in Europa evenredig toeneemt. Daarnaast trekken deze Deense onderzoekers de conclusie dat levensstijl hand in hand gaat met de oorzaak van deze ziektes. Hoe dit precies kan wordt nog verder onderzocht.

 

  1. Hooikoorts is (deels) genetisch

De ontwikkeling van hooikoorts zit deels in je genen. Uit verschillende studies blijkt dat de helft van de mensen met hooikoorts, daar een genetische aanleg voor heeft. Zo legden Deense onderzoekers de datavan dertig verschillende studies naast elkaar. Zij ontdekten dat ongeveer 41 genen in het lichaam het risico op de ontwikkeling van hooikoorts vergroten. Er bestaat dus een grote kans dat je je ouders mag bedanken als je last hebt van hooikoorts.

 

  1. Vaccin tegen hooikoorts

Hoe geweldig zou het zijn als er een vaccin kwam tegen hooikoorts?! Er zijn wel al kuren beschikbaar tegen hooikoorts, maar deze duren drie tot vijf jaar. Onderzoekers van de Universiteit in Denemarken richten zich op de ontwikkeling van een vaccin. Dit vaccin bevat suikermoleculen. Deze moleculen zorgen ervoor dat de eiwitten die de allergische reactie opwekken, in de geschikte cellen van het immuunsysteem terechtkomen. Daarnaast zorgen de suikermoleculen ervoor dat het vaccin beter werkt, omdat het vaccin beter opgenomen kan worden. Helaas is het vaccin nog niet op de markt.

 

  1. Aantal hooikoortspatiënten stijgt

Wereldwijd lijden zo’n 400 miljoen mensen aan hooikoorts. In Europa krijgt maar liefst 40% van de inwoners er minstens een keer in zijn leven last van. Dat zullen er helaas alleen maar meer worden…. Onderzoekers van de University of East Anglia schatten namelijk dat het aantal mensen in Europa, die allergisch zijn voor plantenpollen, binnen 35 jaar zal verdubbelen. Tweederde van deze stijging wordt gewijd aan het de klimaatverandering; warmere temperaturen zorgen er namelijk voor dat planten extra kans krijgen om te groeien.

 

  1. De pollenkalender

Er bestaat dus zoiets dergelijks als een pollenkalender, deze geeft precies aan in welk seizoen een boom, gras, plant of onkruid bloeit. De precieze bloeiperiode hiervan is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Met behulp van de pollenkalander weet je precies wanneer welke pollen actief zijn en je een rondje bos beter over kunt slaan.

 

Hooikoorts, het blijft vervelend. Na het lezen van dit artikel ben je er hopelijk iets wijzer over geworden. De grote vraag is nu: hoe voorkom je hooikoorts? Hooikoorts helemaal voorkomen is onmogelijk, maar er zijn zeker een aantal functionele tips om het dragelijk te houden. Je leest het aanstaande vrijdag in ons nieuwste artikel. Stay up to date!

 

  1.