Een vaccin werkt tegen één virus, een sterk immuunsysteem tegen meerdere

Een vaccin werkt tegen één virus, een sterk immuunsysteem tegen meerdere

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Daar zitten we dan; met de gebakken stoofperen. De zon is weer op wereldreis dus de dagen in Nederland worden korter, kouder en natter. En net nu onze premier Rutte de Covid-19 maatregelen verder heeft aangescherpt. Geen horeca meer, mondkapjes zijn de nieuwe norm en minder amateursport. Wij van Holland Health Clinic zouden niet graag in de schoenen van onze premier willen staan. Deze maatregelen zijn echter noodzakelijk willen we de risicogroepen en gezondheidszorg kunnen ontzien en daar dragen wij natuurlijk graag ons steentje aan bij. Wil jij weten hoe? Je leest het hier:

Preventie en gezonde leefstijl

We volgen netjes de maatregelen op tot er een vaccin is. Dit virus blijft namelijk nog wel even hangen. Maar wat kunnen we intussen nog meer doen? Binnen de maatregelen van de overheid missen wij van Holland Health Clinic een groot stuk preventie en gezonde leefstijl adviezen. Iets waar onze medische specialisten zich dagelijks voor inzetten. Wij behandelen namelijk geen ziektes, maar optimaliseren gezondheid. En zo voorkomen we heel wat narigheid voor de toekomst. Wat heeft dit met het Coronavirus te maken vraag je je misschien af?

Een gezonde leefstijl versterkt en ondersteund het afweer- en immuunsysteem en dat komt in deze tijd goed van pas. Waarom wachten op een vaccin dat tegen een virus werkt als je voor een sterk immuunsysteem kan zorgen die meerdere ziektemakers verslaat? Aandacht hiervoor komt niet alleen vanuit onze hoek. 1.600 Artsen en andere zorgprofessionals hebben een brief ondertekend die gericht is aan staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met het verzoek om een gezonde leefstijl nu op de agenda te zetten. Nederland samen echt gezond maken tijdens en na Corona. Aan Nederlanders wordt gevraagd om niet op het vaccin te blijven wachten, maar te werken aan een gezonde leefstijl. Doe jij ook mee?

De cijfers

‘Wereldwijd worden dagelijks cijfers gepubliceerd over COVID-19: het aantal besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames, en het aantal mensen dat aan COVID-19 overlijdt. Van de overleden patiënten die jonger dan 70 jaar zijn wordt in Nederland door het RIVM gerapporteerd of er sprake is van ‘onderliggend lijden’. In een groot deel van de gevallen is dit onderliggend lijden een chronische leefstijl gerelateerde aandoening.

Uit de cijfers van 11 mei 2020 blijkt dat bij 70% van de overledenen onder de 70 jaar sprake is van onderliggende aandoeningen en bij een groot deel van deze mensen sprake is van een of meer leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals diabetes (26,6%), hart- en vaatziekten en hypertensie (43,8%) en nierziekten (8,8%).

Bij obesitas en aan overgewicht gerelateerde ziekten, zoals type 2-diabetes en hart- en vaatziekten, is het metabole systeem, oftewel de stofwisseling, ontregeld. Factoren die hier aan bijdragen zijn onder andere verkeerde voeding, te weinig beweging en stress. Ook de opslag van vet in het lichaam speelt een rol. Daarbij gaat het met name om vet dat wordt opgeslagen op de verkeerde plaatsen in het lichaam, namelijk in de buik en in de organen. Als de stofwisseling langdurig ontregeld is, veroorzaakt dit een chronisch ontstekingsproces.

Tips voor een versterkt afweer- en immuunsysteem 

Deze chronische leefstijl gerelateerde aandoeningen worden in stand gehouden door een ongezonde leefstijl. Het goede nieuws is daardoor wel dat je hier waarschijnlijk weer vanaf kunt komen met een gezonde leefstijl. Deze leefstijlziekten worden met name veroorzaakt door te veel stress, onvoldoende slaap, weinig beweging en ongezonde voeding.

Niet overtuigd?

Voor sommige is het lastig te geloven dat ze zelf invloed hebben op hun afweer- en immuunsysteem. Wij verzoeken daarom iedere lezer om elke dag actief aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl, om zo zelf het effect te kunnen ervaren. Weet je niet waar je moet beginnen? We hebben hieronder een paar tips voor je onder elkaar gezet. Vanuit Holland Health Clinic richten we ons altijd op de volgende 5 M’s:

Motivation

Welke eventuele belemmerende gedachtes heb jij over een gezonde leefstijl? Probeer deze te achterhalen en te veranderen in gedachten die een gezonde leefstijl stimuleren. Dagelijks enkele minuutjes aan je gezondheid besteden helpt om gemotiveerd te blijven en gezond te blijven leven op de lange termijn. Daardoor zijn deze minuutjes voor de meesten onder ons effectiever dan van de ene op de andere dag het hele roer omgooien. Denk maar aan dagelijks 2 x 2 min. je tandenpoetsen. Als het goed is houd je dit al je hele leven lang vol en heeft dit meer effect gehad op je tanden dan wanneer je iedere week 1 x 60 min. uitgebreid zou gaan flossen. Kun je nagaan wat het mentale en fysieke effect is als je dagelijks een paar minuutjes besteed aan mind, motion en metabolic.

Mind

Stress en onvoldoende slaap zijn vaak de veroorzakers van weinig bewegen, ongezond eten en overgewicht. Slaap is zeer belangrijk voor je herstel. Zorg voor een vast (bio)ritme met 7-9 uur slaap per nacht. Tijdens stress reageert ons afweersysteem niet meer goed op cortisol (stress hormoon). Check daarom regelmatig bij jezelf in en vraag je af of je stress ervaart en/ of een verhoogde hartslag hebt. Breng je lichaam tot rust door min. 3 minuten voor een rustige buikademhaling te zorgen. Je kunt hiervoor ook een app (bv. calm of insight timer) of Youtube filmpjes volgen. Heb vertrouwen in jezelf, je immuunsysteem en in elkaar.

Motion

Wandelen zorgt voor gezonde bloedvaten en activeert het afweer- en immuunsysteem. Daarbij verlaagt het ons cortisol hormoon en verbetert het de slaap en spijsvertering. Zet een app op je telefoon of schaf een activity tracker aan om te meten of je dagelijks aan de 10.000 – 12.000 stappen komt. Omgerekend is dit ongeveer een wandelingetje van 60-90 minuten. Je kunt dit ook opdelen in verschillende korte wandelingetjes wanneer je dit te lang vindt duren. Tip: Start je dag met een wandeling van 60 min.

Metabolic

Nuttig dagelijks 2-3 maaltijden met 1 tussendoortje binnen een tijdsbestek van 10-12 uur. Zorg ervoor dat deze maaltijden voornamelijk uit groenten (4-6 handjes = 200-300g zoals broccoli) bestaan en nauwelijks suikers bevat (vermijd snacks, witte- en tarwe granen, alcohol en frisdrank). Ga altijd voor vezelrijke granen (haver, volkoren, spelt, boekweit, quinoa). Neem iedere dag 1 stuk fruit en 1 handje kleine vruchten (zwarte bessen, frambozen, druiven). Kies dagelijks voor 2 porties gefermenteerd (plantaardige) zuivel (yoghurt, kefir, karnemelk, belegen kazen). Voor de gezonde vetten neem je iedere dag 1 handje ongebrande en ongezouten notenmix en een scheut extra vierge olijfolie (alleen voor koud gebruik). Bakken doe je in gewone olijfolie. Bevat je maaltijd weinig verzadigde vetten? Voeg dan een beetje roomboter toe. Verdeel je eiwitten wekelijks over 3 eitjes, 2 zeeproducten (vette vis, zeevruchten, zeewier), 2 porties vlees en 3 porties peulvruchten of bonen. Drink dagelijks 3 x 500 ml water en 3 grote koppen groene thee.

Measurements

De vergrote vetcellen bij overgewicht en obesitas krijgen minder zuurstof en verstoren de hormoonbalans. Hierdoor ontstaan, zonder dat je het merkt chronische kleinschalige ontstekingsreacties, waardoor het immuunsysteem constant aan staat. Als er dan een virus ons lichaam binnenkomt, reageert het immuunsysteem minder effectief. Met name de vergrote vetcellen in ons buik reageren als saboteurs voor onze gezondheid. Is je taille/ middelomtrek te groot? Een afname van 1 cm zorgt al voor significante verlaging van risico’s bij een COVID-19 besmetting. Wanneer is je taille te groot? De middelomtrek mag de helft van je lengte zijn. Je kunt dit meten door een meetlint om je buik te leggen. Zorg ervoor dat deze tussen de bovenkant van je heup en onderkant van je rib zit bij een ontspannen buik. Dit punt ligt meestal net boven je navel.

Health check

Benieuwd hoe het op dit moment met jouw fysieke en mentale gezondheid gaat? Met een Health Check krijg jij inzicht in de punten die goed gaan of om extra aandacht vragen. Vanuit ons multidisciplinaire team van medische specialisten krijg jij op basis hiervan persoonlijke adviezen mee naar huis zodat jij jouw immuunsysteem een handje kan helpen.

Supplementen

In de kliniek zien we dat veel mensen supplementen zijn gaan gebruiken om het COVID-19 virus buiten de deur te houden. Een goed begin. Naast een gezonde leefstijl kunnen supplementen namelijk een mooie toevoeging zijn ter ondersteuning van een sterk afweer- en immuunsysteem. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ is een veel gehoorde gezegde als het om supplementen gaat. Helaas geldt dit niet voor alle vitaminen- en mineralen zo. Je kunt zelfs te veel binnen krijgen en je gezondheid hiermee schade toebrengen. Ook mag iedereen in Nederland vrij supplementen op de markt brengen, zonder verdere controle van de overheid. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste supplementen binnen krijgt hebben we een supplementen pakket samengesteld. In onze blog van volgende week zullen we hier meer over vertellen. Al nieuwsgierig? Neem gerust contact met ons op: 020 210 1230 of stuur een mail naar elise@hollandhealthclinic.com.