De doorbraak voor uw gezondheid

De doorbraak voor uw gezondheid

 

Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend; je voedt jezelf dagelijks en je lichaam verricht daarna haar taken om alle voedingsstoffen uit jouw voedsel te onttrekken. Als je altijd voldoende, gezond en gevarieerd eet, zal je nooit problemen hebben. Maar wat, als je om wat voor reden dan ook, even niet de juiste voeding binnen krijgt? Dan zal er een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan, met name vitamines, die cruciaal zijn voor de werking van bepaalde lichaamsfuncties. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 3 Amerikanen het risico loopt op een vitamine tekort. Toch weten veel mensen vaak nog niet of ze zelf een tekort aan vitaminen hebben, of hoe ze hier dan achter kunnen komen

 

Gebrek aan testen

Het testen van voedingsstoffen en vitaminetekorten via bloedonderzoek is geen standaard onderdeel van welzijnscontroles. Dit wordt alleen onderzocht als een persoon duidelijke tekenen van een tekort vertoont. Het probleem is dat de symptomen van vitamine- en mineralen tekorten variëren van zeer merkbaar tot zeer subtiel. Vaak is het zo dat de tekorten subtiel zijn, maar dan nog kunnen ze zorgen voor vervelende symptomen als; haaruitval, droge huid, hoofdpijn, het koud hebben, vermoeidheid, duizeligheid, moeite met slapen etc. 

Natuurlijk zijn sommige van de hierboven genoemde symptomen meer merkbaar en verontrustender dan andere. Als u één of meerdere van deze problemen ervaart, is het heel belangrijk om vast te stellen wat er aan de hand is zodat je hier mogelijk voor behandeld zou kunnen worden. Bij Holland Health Clinic begint dit proces met diepgaand laboratoriumwerk, waaronder het testen van vitaminetekorten. Helaas wordt het testen van vitaminetekorten niet altijd gemakkelijk aangeboden in de conventionele geneeskunde. Dit is één van de redenen waarom tekortkomingen lang kunnen aanhouden voordat ze worden ontdekt.

 

Oorzaken mineralen- en vitaminetekort

Voeding levert de grootste bijdrage. We hebben een bepaalde referentie-inname, dit zijn wettelijk vastgelegde richtwaarden voor een gebalanceerd voedingspatroon. Dit geeft aan hoeveel voedingsstoffen, calorieën, vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. Zowel voor mensen die voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen als voor degene voor wie dat niet geldt, kunnen absorptieproblemen een rol spelen. De meeste voedingsstoffen worden namelijk in de dunne darm opgenomen, als er iets aan de hand is met dit orgaan, kan dat de opname van voedingsstoffen verminderen. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen dit effect ook veroorzaken. Tot slot kan veroudering van invloed zijn op het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen op te nemen.

 

Waarom het testen van vitaminetekorten zo belangrijk is

Micronutrienten, zoals vitamines en mineralen, zijn essentieel voor elke reactie in het lichaam legt McHugh (Health Coach bij Parsley Health) uit. Beeld je lichaam even in als een huis. ‘’Te weinig voedingsstoffen hebben, is als het bouwen van een huis met slechte bouwmaterialen. Uiteindelijk zullen de verschillende onderdelen van jouw huis uit elkaar vallen.’’ Daarom is testen op vitaminetekorten zo belangrijk. Als je bijvoorbeeld ernstige eczeem hebt, krijg je hoogstwaarschijnlijk een crème om dit te behandelen. De eczeem zal misschien nooit helemaal verdwijnen, omdat je niet stroomopwaarts kijkt om het tekort op te lossen dat het veroorzaakt. Daarnaast veroorzaken vitaminetekorten op de lange termijn ook problemen op de lange termijn.

 

Inzicht in jouw gezondheid

Het idee dat je gezondheidsresultaten kunt veranderen door je voedingspatroon aan te passen of supplementen te nemen, is toch best gaaf?! Het is niet altijd een intens dieet dat je moet volgen om dit effect te krijgen. Het kan zo simpel zijn als het veranderen van de hoeveelheid bladgroenten die je elke dag eet om voldoende magnesium binnen te krijgen, of het nemen van een magnesiumsupplement indien nodig. Twijfel je toch of jouw vitamines op peil zijn? Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.