Covid-19 & supplementen

Covid-19 & supplementen

 Article written by: Marjolein van Randwijk, diëtiste Holland Health Clinic

In de kliniek zien we dat veel mensen voedingssupplementen zijn gaan gebruiken om het COVID-19 virus buiten de deur te houden en de kans op risico’s te verkleinen. Een goed begin. Naast een gezonde leefstijl kunnen supplementen namelijk een mooie extra toevoeging zijn ter ondersteuning van een sterk afweer- en immuunsysteem. Daarbij zorgt een actief immuunsysteem voor een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen.

‘Baat het niet, dan schaadt het niet’

‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ is een veel gehoorde gezegde als het om deze supplementen gaat. Helaas geldt dit niet voor alle vitaminen- en mineralen zo. Je kunt zelfs te veel binnen krijgen en je gezondheid hiermee schade toebrengen. Ook is er in Nederland weinig controle op voedingssupplementen. Iedereen mag er een op de markt brengen. Onderzoek naar de veiligheid van deze supplementen gebeurd wanneer meerdere klachten over een product zijn gesignaleerd. Het is daarom altijd even goed uitzoeken welke supplement je gaat gebruiken. 

Waar moet je op letten?

Kijk ten eerste of het gaat om een natuurlijk voedingssupplement. Deze zijn vaak beter opneembaar, bevatten minder chemicaliën en zijn doorgaans met meer zorg samengesteld. Kijk daarna goed naar de inhoud. Een voedingsstof kan in verschillende vormen voorkomen, met elk een andere opneembaarheid. Daarnaast kunnen sommige voedingsstoffen vanaf een bepaalde hoeveelheid giftig zijn voor je lichaam of voor contra-indicaties zorgen met anderen voedingsstoffen en medicatie. Aan de %RI = Referentie-inname op het etiket zie je hoeveel procent% van de voedingsstof voldoet aan de dagelijkse behoefte. Soms is deze heel laag bv. 2%, maar deze hoeveelheid kan oplopen tot wel 3.000%.  

Om zeker te weten welke supplementen goed voor je zijn is het aan te raden om advies aan een arts of diëtist te vragen. Op basis van jouw vitamine- en mineralenstatus, voedingsanalyse en wensen krijg je persoonlijk advies en weet je zeker of je echt goed bezig bent.

Pakket

Wil je nu meteen starten? Dan hebben wij alvast een pakket voor je samengesteld. Dit pakket bestaat uit kwalitatieve supplementen, die goed opneembaar zijn. In dit pakket vind je een mineralen multi, vitamine C en vitamine D. Hiervan is wetenschappelijk bewezen dat ze de afweer- en immuunsysteem ondersteunen. Wil je meer informatie hierover? Bel of mail gerust met onze arts of diëtist via 020 210 1230 of elise@hollandhealthclinic.com .