Hebben we corona nodig om ons te realiseren dat obesitas een probleem is?

Hebben we corona nodig om ons te realiseren dat obesitas een probleem is?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

België maakt zich inmiddels ook klaar voor de vaccinatie van ongeveer 1,5 miljoen patiënten die in de risicogroep vallen. Mensen met obesitas vallen ook in deze risicogroep en dat is niet zonder reden. Het coronavirus raakt mensen met zwaarlijvigheid extra hard en dat drukt ons gelijk met de neus op de feiten van dit probleem. Verbazingwekkend is dat, zwaarlijvigheid met alle gevolgen van dien, nog steeds niet serieus genoeg genomen wordt. 

 

Corona & obesitas 

De link tussen obesitas en Covid-19 is al een tijdje duidelijk; dit blijkt uit de cijfers van de patiënten op de afdelingen van de intensive care, als uit internationale studies. Zo toont Amerikaans onderzoek aan dat bij een groep van 17.000 covidpatiënten, maar liefst 77% van hen overgewicht of obesitas had. Daarnaast toonden de resultaten van een Franse studie aan dat patiënten met een BMI, hoger dan 35, zeven keer meer risico liepen op intensieve beademing. Begin maart becijferde de World Obesity Federation (WOF) zelfs dat wereldwijd negen op de tien corona doden zich voordoen in landen met veel obesitas. De sterftegraad van corona doden, ligt in landen waar de helft of meer van de bevolking overgewicht heeft, maar liefst tien keer hoger. 

 

Hyperactief immuunsysteem 

Obesitas is een chronische inflammatoire aandoening. Dit is een mond vol woorden, maar houdt simpelweg het volgende in: als een virus of bacterie langskomt, kan die eenvoudiger het lichaam aantasten omdat je immuunsysteem minder goed werkt. Dit verslechterde immuunsysteem wordt veroorzaakt door overtollig vet, wat op plaatsen waar het niet thuishoort, een constante staat van ontsteking creëert. Daarnaast verhoogt een teveel aan vet de kans op trombose. Hierdoor wordt druk uitgeoefend op de vrije beweging van de longen en bezitten vetcellen receptoren waarop virussen kunnen plakken, net als op de cellen in de luchtwegen. Zwaarlijvigheid maakt het lichaam dus extra kwetsbaar voor Covid-19 en vele andere ziektes.

 

Lacherig over obesitas? 

Toch wordt er vaak nog lacherig gedaan over obesitas en wordt deze aandoening niet als ziekte erkend. Het lijkt wel alsof we corona nodig hadden om in te zien dat mensen met overgewicht of obesitas meer medische hulp nodig hebben. Mensen met overgewicht verliezen levensjaren; bij een BMI boven de 40 kan deze levensduur aftrek zelfs oplopen tot tien jaar. Obesitas belast de gezondheidszorg, hoe kan het dan dat deze ziekte niet serieus genoeg genomen wordt? Een mogelijke verklaring is de complexiteit van obesitas. De oorzaak schuilt voornamelijk in een ongezonde levensstijl, maar er zijn zeker ook andere oorzaken. Aan een ongezonde levensstijl wordt vaak al snel schuld gekoppeld. Vaak wordt gezegd: ‘Die mensen moeten maar wat minder eten.’ Maar mensen vergissen zich dat obesitas vaak ook geen keuze is en deze mensen zijn er niet gelukkig mee. 

 

De corona pandemie lijkt de situatie helaas niet te verbeteren. Integendeel; door thuiswerken en stress bewegen velen minder en grijpen sneller naar voldoening schenkende snacks. Zo sprak Mark Rutte onlangs over ‘miljoenen extra kilo’s’ die er gezamenlijk bij gekomen zouden zijn. 

 

Voorkoming van overgewicht is erg belangrijk, want afvallen is vaak erg moeilijk. Bij overgewicht is het van belang om hierover controle te behouden, want dat levert uiteindelijk gezondheidswinst op. Bij overgewicht kan begeleiding van diëtisten en psychologen erg hulpvol zijn. Vaak storten mensen zich op extreme diëten, zoals het keto- en paleodieet. Daarentegen kan professionele gericht op een traject gezonde voeding fijner en nuttiger zijn. Vanuit ons team van preventie specialisten krijg je begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Wij bieden jou ons Health Control Programma aan. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Maak vandaag nog gratis kennis