Corona – Emancipatie van de introverte mens

Corona – Emancipatie van de introverte mens

 Article written by: Steven van Randwijck, co-founder Holland Health Clinic

Wij kwamen vorige week een leuk artikel in de Telegraaf. Hoe Corona leidt tot emancipatie van de introverte mens. In onze extraverte maatschappij is er vaak nog maar weinig aandacht voor de introverte mens die juist geniet van de rust en het feit dat we nu allemaal even in hetzelfde bootje zitten. Een moment waarop het allemaal een versnelling langzamer kan. Deze periode leert je dat je je ook prima kan vermaken in je eigen huis, rommelen in de tuin, thuis werken of zelfs met een boek op de bank. De introvert kan zichzelf zijn en dat voelt heerlijk.

Zo’n 30% van de mensheid blijk introvert te zijn volgens de Amerikaanse schrijver en spreker (TED-talks) Susan Chain. In een cultuur waarin sociaal en extravert zijn bovenal geprezen worden, kan het moeilijk en zelfs gênant zijn om introvert te zijn. Introverten zijn er overigens, net als extraverten in alle soorten en maten. Het zijn geen verlegen, zielige mensen. Integendeel. We kunnen nog wel wat van ze leren, een aantal wijze lessen:

1. Eerst denken dan praten

Hoewel een extravert er al snel van alles uitgooit is het goed om na te denken voordat je iets zegt of beslist. Weeg de voor-en nadelen goed af en oordeel pas wanneer je redelijke argumenten hebt. Er wordt misschien minder gezegd, maar wat er wordt gezegd is spot-on.

2. Luisteren

Een van de redenen waarom introverte mensen vaak leidinggevende functies hebben is omdat ze zo goed kunnen luisteren.  Het is een soort 2e natuur om naar nieuwe ideeën te luisteren en ideeën op waarde te schatten. Door aandachtig te luisteren kan je inhoudelijk reageren op de ander en dat vinden de meeste mensen ontzettend fijn.

3. Kwalitatieve vriendschappen

Introverte mensen vertrouwen mensen niet al te snel en geven alleen informatie weg als ze zich op hun gemak voelen. Ze noemen niet iedereen zomaar een vriend, iemand moet te vertrouwen zijn. Kwaliteit gaat boven kwantiteit bij vriendschappen. Alleen mensen die een meerwaarde hebben daar stoppen ze hun energie in. Scheelt een hoop tijd en energie!

4. Introspectie

In stilte leer je jezelf kennen. Tijd die ze alleen doorbrengen besteden ze vaak aan het verwerken van alles wat ze hebben meegemaakt. Daardoor leren ze veel over zichzelf. En daardoor weten de introverten vaak ook goed wat ze wel en niet willen, hoe ze kunnen groeien en ontwikkelen. Neem eens wat vaker de tijd voor deze stiltes.

5. Minder spanning nodig

Wanneer de spanning van een nieuwe situatie is verdwenen zal een introvert niet snel opzoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Ze zien de rust eerder als iets positiefs. Geniet van de rust. Kijk en luister om je een en ontdek de schoonheid van rust en stilte.

Inmiddels komt er steeds meer van ons ‘’oude leven’’ terug. De terrasjes zijn weer open, de levendigheid in de straten komt langzaam weer op gang en voor dat we het weten zijn we weer terug van weggeweest. Lang leve de extraverten! Maar hopelijk heb ook jij geleerd dat het allemaal wel een tikkie langzamer kan. Hoe bewust ben jij eigenlijk van jouw eigen karakter en hoe dit van invloed is op jouw gezondheid? Leven als een extravert terwijl je een introvert bent kan bijvoorbeeld een hoop stress opleveren! Plan hier eens een health check in en we kijken samen naar jou gezondheid waarbij ook je mentale gezondheid aan bod komt