Code groen, wat kan je zelf doen?

Code groen, wat kan je zelf doen?

 Article written by: Maud Robeerst, Holland Health Clinic

De regels worden keer op keer aangescherpt om een volgende grote corona uitbraak te voorkomen. Registratie wanneer je een horecagelegenheid bezoekt, niet meer dan 6 personen thuis op bezoek, code oranje in sommige landen. Bij code oranje raadt het Ministerie van Buitenlandse zaken aan om na te gaan of er mogelijkheden zijn om zo snel mogelijk naar huis te gaan.

Bij landen wordt dus onderscheid gemaakt met kleurcodes. Was het bij mensen maar net zo makkelijk. Helaas is ons coronabeleid voor iedereen hetzelfde: Of je nou in de risicogroep zit of kerngezond bent. Maatregelen zijn maatregelen. Wij weten hier wel raad mee, geef je immuunsysteem een boost en creëer voor jezelf vast code groen. Dit najaar zetten we maximaal in op preventie door onszelf op code groen te zetten. Hoe? Een aantal tips:

1. Eet gezond

Er moet meer aandacht komen voor gezonde voeding, zeker in deze tijden. Mensen met de hoogste risico’s voor Covid-19 kampen met diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en overgewicht. Voeding die rijk is aan eiwitten en vezels, veel groenten en fruit, minder koolhydraten, suikers en bewerkt voedsel. Een gezonder eetpatroon en meer consumptie van verse voeding zijn van grote invloed op onze fysieke en mentale gezondheid en ons immuunsysteem. Daarnaast speelt een grote verscheidenheid van voedingsstoffen een belangrijke rol. Tekorten aan een nutriënt kunnen al leiden tot een minder efficiënt immuunsysteem. Veel van ons hebben wat tijd over nu we niet meer naar kantoor hoeven te reizen, gebruik deze tijd om eens wat nieuwe recepten uit te zoeken en je boodschappen zorgvuldig uit te kiezen! Een krachtig immuunsysteem is een juist gekozen combinatie van verschillende nutriënten!

2. Volg de biologische klok

Leven volgens de biologische klok is goed voor je immuunsysteem. Dat wil zeggen: opstaan rond 06.00(!!) en naar bed rond 22.00. Hierdoor heb je een goede nachtrust en goede energie. Met name slaap is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Door slaaptekort wordt de flight-flight reactie (vluchten of vechten) versterkt, hierdoor kan je moeilijker inslapen en doorslapen. Zorg dat je wat ritme krijgt in je dagelijks leven!

3. No stress!

We hebben met z’n allen wat stress in deze tijden! Onzekerheid over je baan, over de duur van deze gekke tijden of het thuiswerken. Stress is een echte boosdoener voor je immuunsysteem.  Zorg dat je geregeld ademhalingsoefeningen of meditatie doet. Vind je het lastig om thuis te werken? Plan een dagstructuur met voldoende ontspanning tussendoor in. Sport twee tot driemaal per week om je cortisolgehalte (stresshormoon) in het bloed te verminderen.

4. Een goede hygiene

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat overheden wereldwijd hebben besloten om een anderhalvemetermaatregel aan te houden. Uit een overzichtsstudie over de verspreiding van griepvirussen is echter gebleken dat er zeer beperkt bewijs is voor deze afstand.  Met goede hygiëne, regelmatig handen wassen met zeep, een schone lucht en binnenblijven wanneer je thuis bent kan een infectie in toom worden gehouden. Dit, in combinatie met een krachtig immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam virussen goed weet buiten te houden.

5. Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine D halen we met name uit zonlicht. Kom dus veel buiten. Loop een rondje extra of eet vette vis. Deze is ook rijk aan vitamine D!

Conclusie

Tot op heden is er vanuit de regering nog weinig aandacht voor het verbeteren van het immuunsysteem. Het valt op dat de regering kiest voor een benadering die voor iedereen geldt. Wij geloven dan ook meer in een ontwikkeling van een op persoon afgestemd voedings- en leefstijlprogramma en eventueel bijbehorende maatregelen om een goed werkend immuunsysteem te ontwikkelen. Een weg met minder hindernissen en een grotere kans van slagen. Met onze health check kunnen  we inzicht geven in jouw gezondheid en levensstijl. Samen op weg naar code groen!