Binnenvet fataal voor de coronapatiënt

Binnenvet fataal voor de coronapatiënt

 

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

De huidige maatschappij kenmerkt zich door passiviteit en overvloeden. Het is noodzakelijk dat artsen onze burgers begeleiden naar een gezonde leefstijl en hen niet aan hun lot overlaten. Gebleken is namelijk dat deze coronapandemie een duidelijke relatie vertoont met leefstijl. We staan dagelijks panisch op de weegschaal om te kijken of er nog coronakilo’s bij zijn gekomen. We wandelen ons suf om die tienduizend stappen te kunnen halen en squatten enthousiast mee op de YouTube video’s van bekende fitnessgirls. Om maar direct met de deur in huis te vallen: dat gewicht is niet van belang als je echt gezond wilt blijven. Het werkelijke verschil in de mortaliteit van corona patiënten wordt bepaald door het binnenvet.

 

 

Jouw leefstijl als verdienmodel 

Jouw leefstijl is inmiddels een verdienmodel geworden. Vanuit allerlei hoeken word je bekogeld door gezonde recepten, intensieve diëten, goedwerkende fitnesprogramma’s en vervangende maaltijden met weinig calorieën. En dat alles om op gewicht te blijven. Maar het gewicht speelt een minder belangrijke rol als je echt gezond wilt blijven. Het gezondheidsleger van ons land zal moeten inzetten op de winst op lange termijn voor zowel het individu als voor de Nederlandse samenleving. Het heeft geen zin om elke dag op de weegschaal te staan en het heeft al helemaal geen zin om de alleroudsten in ons land te vaccineren. Daarentegen kan beter nationaal getest worden op binnenvetters. Het verschil in landen wordt niet bepaald door de coronamaatregelen, maar door wat er dagelijks op bord geschept wordt.

 

 

Visceraal vet 

Binnenvet, ofwel visceraal vet, is het vet dat zich ophoopt rondom de organen en daar voor een chronische ontstekingsreactie zorgen. Dit leidt op de lange termijn tot aandoeningen als; hypertensie, hypercholesterolemie, diabetes type II en diverse soorten kanker. Ook leidt visceraal vet tot een ernstig verloop van corona wanneer besmetting met corona plaatsvindt. De risicogroep bestaat voornamelijk uit oudere mannen die jarenlang een leven vol passieve overvloeden hebben geleefd. Maar ook mensen die in eerste instantie slank lijken kunnen van binnen gevaarlijk visceraal vet herbergen.

 

 

Het roer om 

Het is niet zo dat dokters kunnen beslissen over leven en dood. Wel is het zo dat dat alle mensen in de zorg voor dit vak geleerd hebben en op basis van wetenschappelijk onderzoek en de nodige ervaring een rationele keuze kunnen maken. De leefstijl van de burgers moet echter niet over worden gelaten aan de vrije markt, daarentegen moet inzicht gegeven worden via een doelgerichte aanpak. Goed nieuws Nederland heeft al tientalen scanners staan, die kunnen bepalen of u of uw echtgenoot of broer, visceraal obees zijn. Gaan we ons vaccinatiebeleid nu dan focussen op de kwetsbare groep die voor deze pandemie ook al de intensive care bevolkte? Dit is slechts het topje van de ijsberg. Als we daadwerkelijk de gezondheid van onze burgers willen verbeteren, moeten we niet pas op de intensive care beginnen.

 

 

Maak zelf het verschil

Zoals blijkt wordt het verschil in landen niet bepaald door de coronamaatregelen, maar door wat er dagelijks op bord geschept wordt. Jouw voedingspatroon bepaalt jouw binnenvet, hetgeen waar burgers landelijk meer voorlichting over moeten krijgen. Je kunt jouw gezondheidsresultaten veranderen door je voedingspatroon aan te passen of supplementen te nemen. Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het echter toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.