De 7 Health Trends voor 2020

De 7 Health Trends van 2020

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Regie nemen over je eigen gezondheid. Dat is waar het om gaat. ‘Know your numbers’, elke dag een half uur wandelen, vitamine D, je microbioom voeden en eerst sporten dan ontbijten: dat waren de Health Trends van 2019.
En voor komend jaar? Deze trend van regie nemen over je gezondheid zet zich ook in 2020 door. Lees hier de 7 Health Trends van 2020.

1. Het recht van onbereikbaarheid

De trend voor 2020: Het recht van onbereikbaarheid. 
Zomaar een appje krijgen van je manager, collega of klant op een tijdsstip ver buiten kantoortijden met de verwachting dat daar snel en adequaat op gereageerd wordt? Deze verwachting om altijd maar online te zijn en direct te reageren zal in 2020 verder ter discussie komen te staan. Het recht op jouw eigen tijd start vanaf minimaal 20:00h en gaat door tot minimaal 8:00h.  Wat we zien is dat steeds meer mensen hun telefoon ook daadwerkelijk wegleggen na 20:00h. Dat geeft rust en vertrouwen. 
Hoe laat gaat jouw telefoon naar bed?

2. Intermitted Fasting

Ook in 2020 behoort Intermittent Fasting tot één van de Health Trends.
En dat is niet voor niets. De belangrijkste twee gezondheidsredenen
om te vasten zijn: celregeneratie en vetverlies. Zo kun je ervoor kiezen om enkele uren of enkele dagen te vasten (max. 5 dagen). Sommige drinken alleen water, anderen weerhouden zich van bepaalde voedingsmiddelen of ze hanteren een tijdelijke calorierestrictie. Wil je meer weten over Intermittent Fasting en de meest gebruikelijke vormen? Lees dat het artikel ‘Wat is Intermittent Fasting?

3. Slow moving

Slow down while moving = slow moving. Ook echt een prachtige trend in 2020.
Mensen nemen meer rust in het reizen. Niet alls hoeft gehaast en snel. Met die rust krijg je je gedachten meer op orde en krijg je extra tijd voor reflexie. Door bijvoorbeeld alleen maar even wat meer te lopen. Wandelen wordt het nieuwe fietsen en is onderdeel van de stroming ‘slow moving’. En nog gezond ook: door dagelijks minstens een half uur te wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed, je longen nemen meer zuurstof op en het versterkt de spieren en botten in je lichaam.Deze trend is ook zichtbaar in de prive sfeer. Steeds meer vrouwen gaan met hun vriendinnen in de avond samen een blokje om, goed voor de contacten en de beweging! Tip: zoek vrienden met een hond en laat die samen uit. 

4. Lifestyle als medicijn

De trend is al ingezet door de huisarts. ‘Wilt u deze complicatie oplossen door het nemen van medicijnen voor een lange periode of door te starten met gezonder leven?’ is een vraag die we steeds vaker horen in de huisartsenpraktijk. Zo kunnen we leefstijlziektes zoals diabetes type 2 met leefstijl omkeren. De echte erkenning dat met leefstijl zoveel kan worden voorkomen is inmiddels ruim geland in Nederland. De gecombineerde leefstijl interventie programma’s worden inmiddels al een jaar vergoed vanuit de basiszorg. De volgende stap is de verankering van leefstijl als medicijn in alle systemen en processen van zorginstellingen, ondernemingen en de overheid. Dit is een trend die serieuze vormen gaat aannemen. 

5. Medical Tracking

Activity trackers kennen we al. Maar de nieuwe trend is Medical Tracking. Zeg maar tracking plus plus. 
Diverse apps en (horloge en smartphone) trackers zijn ontwikkeld om veel inzicht te geven in jouw activiteiten gedurende de dag en nacht én hoe het met je gezondheid is gesteld. In 2020 vindt de verdieping plaats op het gebied van medical tracking. Je hartslag, wat je eet, hoeveel je wandelt, je bloeddruk, welke sport je beoefent, hoe je slaapt, of jouw moedervlek goedaardig is etc. Met het genereren van al deze data zullen modellen worden ontwikkeld waar de devices via algoritmes terugkoppeling gaan geven met persoonlijk advies. Hoe je lichaam zich ontwikkeld in de tijd, wordt steeds meer zichtbaar voor iedereen. 

6. Uitgesteld verlangen

‘Nu, nu, nu’ wordt ‘ kan ook later’. Nee is het nieuwe Ja. In 2020 zullen we zien dat we meer stilstaan bij de kwaliteit van het leven. Waar een paar jaar geleden de trend was om te ontspullen, is nu de stroming gestart van het onthaasten. Het hoeft allemaal niet tegelijkertijd, en ook hoeft het niet ‘nu’. Het uitgesteld verlangen, ergens naar uitkijken geeft heel veel voldoening. Wij zien dat steeds meer mensen behoefte hebben om met minder meer kwaliteit te genereren.

7. Darmgezondheid

Dat de hersenen de darmen aansturen is onze vaste overtuiging en die is al lang en breed uitgemeten. Dat de darmen een directe zenuwbaan naar de hersenen hebben, is onlangs verkondigd. Wat nou als  blijkt dat de darmen de hersenen zouden aansturen in plaats van andersom? Wat zou dat voor consequentie hebben?
In 2020 verwachten we veel van de uitkomsten uit darm onderzoeken, de darmflora en microbioom. Hoe meer we weten over de darmen, hoe meer we inzien dat zij echt een hele belangrijke rol spelen in onze gezondheid en in de preventie van allerlei aandoeningen. Inmiddels weten we dat je darmflora – het microbioom – van grote invloed is op jouw lichaam. Dit microbioom in optimale diversiteit en conditie houden én krijgen middels voeding en soms probiotica, is de trend voor 2020.

Regie nemen over je eigen gezondheid?

Net als de standaard controle bij de tandarts, vinden steeds meer mensen de weg naar een jaarlijkse Health Check . Zo meet je de conditie van jouw lichaam, zie je waar bijsturing nodig is en krijg je grip op je lifestyle. Wanneer neem jij de regie over je eigen gezondheid?