Zie het artikel in NRC

Spitsuur Cosmetisch arts Marguerite van Randwijck-Jacobze (46) en haar man Steven(48) runnen samen een gezin én een bedrijf. „We zijn honderdtachtig graden anders. Af en toe botst dat prachtig.”

Door: Rolinde Hoorntje; NRC

Marguerite: „Ik vind het heerlijk om met een krantje wakker te worden voor de rest naar beneden komt.”
Steven: „Tijdens het ontbijt mag je bij ons lekker Instagrammen als puber, je bent natuurlijk net negen uur offline geweest!”
Marguerite: „Dat is een grapje, we proberen wel het goede voorbeeld te geven.”
Steven: „Ik lees de NRC en Marguerite De Telegraaf, gewoon op papier.”
Marguerite: „De kinderen zitten op Snapchat of Instagram. Maar ze pakken ook hun schooltassen. Iedereen smeert zelf brood.”
Steven: „’s Ochtends spreek ik met investeerders of potentiële partners af, op kantoor of in een koffietentje. Ik had altijd managementfuncties en daarna heb ik tien jaar bedrijven geadviseerd over verandermanagement. Sinds 1 maart ben ik fulltime bezig met het uitbouwen van ons bedrijf, de Holland Health Clinic.”
Marguerite: „Ik heb drie dagen per week spreekuur bij Doctors at Soap, van negen tot drie. Daar werk ik als cosmetisch arts. Ik behandel mensen alleen met botox, fillers en medische peelings. Snijden, dat doet de plastisch chirurg. Ik ben opgeleid tot huisarts en nu geregistreerd als basisarts. Op woensdag doe ik spreekuur bij de Holland Health Clinic, op de andere dagen doen de andere artsen en specialisten dat.”

Tweede koffie

Steven: „We kennen elkaar uit de universiteitsbibliotheek in Leiden. Ik heb fiscaal bedrijfsrecht gestudeerd, Marguerite deed geneeskunde. Ik zag haar de trap aflopen en dacht: deze kip moet ik hebben. Toen dacht jij: deze kleine man met de grote mond moet ik niet hebben, haha.”
Marguerite: „Deze stoere man, dacht ik.”
Steven: „Oh ja, uiteraard. Ik vind het onwijs lachen, samenwerken. Ik ken Marguerite al 25 jaar en ben al 25 jaar verliefd op haar. We zijn al achttien jaar getrouwd maar totdat we samen een bedrijf begonnen wist ik een paar dingen toch nog niet.”
Marguerite: „Wel lief blijven hè?”
Steven: „Ik dacht vroeger altijd dat ik in creatieve oplossingen dacht, maar nu ik met Marguerite samenwerk, merk ik dat ik meer degene ben die beren op de weg ziet!”
Marguerite: „Ik ben arts hè, elke tien minuten kom ik met een nieuwe oplossing.”
Steven: „We zijn honderdtachtig graden anders. Ik mag niks van haar en zij moet van alles van mij. Af en toe botst dat prachtig.”
Marguerite: „Vroeger hadden we wel eens conflicten over de opvoeding, nu soms ook over ons bedrijf. Daarom hebben we de regel ingevoerd dat er voor negen uur ’s ochtends niet over werk wordt gepraat.”
Steven: „De afspraak is dat we vragen: heb jij je tweede koffie al gehad? Dat is codetaal voor ‘ben jij klaar om te praten over de business’.”
Marguerite: „Toen ik geneeskunde studeerde vond ik het al gek dat mensen pas naar de dokter gaan als ze ziek zijn. Waarom ga je niet wat eerder? Bij de Holland Health Clinic meten we je gezondheid op basis van wetenschappelijk effectief bewezen onderzoek. We kijken naar motivatie, slaap en stress, meten je bewegingspatroon, bloedwaarden en kijken naar voeding. Daarna maken we makkelijke aanpassingen die je gezondheid bevorderen.”
Steven: „Mijn cholesterolgehalte was bijvoorbeeld te hoog. Nu tracht ik meer groente te eten en alleen dingen met minder dan 15 gram suiker per 100 gram. Een simpele stap, maar dat geeft mij een enorme houvast.”

Preventie

Marguerite: „Ik kom in principe elke dag om half vier thuis. Dat is het voordeel als je eigen ondernemer bent: je kan het zelf vormgeven. Meestal komen de kinderen ook rond die tijd thuis. Ik hoef ze niet meer echt te verzorgen, het is meer coachen. Gentle reminder: huiswerk? Gaat iedereen naar hockey of kickboksen? Ik begin vaak rond vijf uur met koken. Het is lastig om met zijn allen aan tafel te zitten vanwege alle sporttrainingen, maar ik zorg dat er een pan klaarstaat. Tussendoor werk ik dan nog wat achter de laptop.”
Steven: „Om kwart voor zeven proberen we iedereen te verzamelen.”
Marguerite: „Geen televisie voor zessen, dat gaat meestal goed. Het lastige is: die telefoon hebben ze nodig voor huiswerk, want alles staat op magister, het online huiswerkprogramma.”
Steven: „Je kan twee dingen doen: je kan het de hele dag verbieden…”
Marguerite: „Of je kan managen op resultaat. Ik loop regelmatig naar boven met een kopje thee, dan zie ik vanzelf of ze aan het Netflixen zijn.”
Steven: „Als de schoolresultaten omlaag gaan, dan halen we alle schermen weer even weg. Dat zorgt voor bewustwording.”

Foto David Galjaard

Expeditie Robinson

Steven: „We willen zoveel mogelijk met de kinderen eten, want over vijf jaar wonen ze niet meer thuis. We accepteren daarom ook dat ze voor de televisie eten, als we maar met elkaar zijn. De meiden kijken een heel vervelend programma op donderdag.”
Marguerite: „Expeditie Robinson! Maar dat kijken we met heel veel mensen. Iedereen geeft commentaar via de WhatsApp-groep van school.”
Steven: „Ik hunker naar het moment dat ik dan met mijn zoon naar de kroeg kan om pils te drinken.”
Marguerite: „De kinderen trainen meestal van zes tot half acht. Daarvoor nemen ze een noodlesoepje of een boterham. Ik probeer voor half acht het eten klaar te hebben.”
Steven: „Als ik kook eten we iets later. Op donderdagavond hockey ik en ik doe ook nog aan hot yoga twee keer per week.”
Marguerite: „Ik houd niet zo van sporten eerlijk gezegd, maar ik moet wel wat doen omdat ik veertig plus ben. Nu doe ik dus pilates op zaterdagochtend. Heel af en toe doe ik met grote weerstand een HIIT-training en ik wandel heel veel. Golfen vind ik ook heel leuk, maar daar heb ik te weinig tijd voor.”
Steven: „Ik combineer golfen vaak met een zakelijke afspraak. Als ik ruzie wil hebben met Marguerite dan ga ik op zaterdag golfen want dan moet zij de hele klerenzooi naar hockey heen en weer rijden.”