Ons verlangen naar suiker

Ons verlangen naar suiker

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Taart, koekjes, frisdrank, chocolade. Er zijn maar weinig mensen die het weten te weerstaan. En dit weten ook de meeste voedselproducenten. Maar hoe kan dit rationele verlangen naar suiker worden verklaard? Een onderzoeksteam van het Howard Hughes Medical Institute in de VS heeft nieuwe inzichten opgedaan.

Suiker spreekt, net als andere zoet smakende dingen de smaakreceptoren op de tong aan. Maar nu blijkt dat suiker ook een veel directere verbinding heeft. Vanaf de darm wordt een volledig aparte neurologische route ingeschakeld, melden de onderzoekers onder leiding van neurowetenschapper Charles Zuker. Hun ontdekking biedt nieuw inzicht in de manier waarop de hersenen en het lichaam evalueerden om suiker te zoeken.

Hoe werkt het?

Als suikermoleculen tijdens de spijsvertering bij de darmen aankomen, sturen deze signalen naar de hersenen die om meer vragen. En dit signaal blijkt vrij bijzonder te zijn. Het reageert namelijk alleen op suikermoleculen en niet op imitaties zoals kunstmatige zoetstoffen. Dit bleek uit een onderzoek met muizen. Kunstmatige zoetstoffen zijn namelijk niet in staat om dit circuit te activeren en daarom zijn zoetstoffen nooit zo bevredigend als suiker.

Wanneer je dus light frisdrank drinkt of een zoetje in je koffie doet i.p.v. suiker smaakt dit voor jou wellicht hetzelfde, maar je hersenen zijn in staat om het verschil te zien. Daar komt dus ons onverzadigbare verlangen naar suiker vandaan. Suiker is speciaal en wijst op de manieren waarop we onze onverzadigbare honger ernaar onderdrukken.

Deze recente bevindingen kunnen een positief effect hebben op de volksgezondheid. Overtollige suikerinname is namelijk in verband gebracht met een hoop obesitas-gerelateerde aandoeningen zoals diabetes. Door de basis te leggen voor nieuwe manieren om dit darm-hersencircuit aan te passen, biedt dit onderzoek veelbelovende nieuwe wegen om overconsumptie van suiker te verminderen!

Conclusie

Het eten van suiker activeert het beloningssysteem van de hersenen waardoor zowel mensen als muizen zich goed voelen. In een wereld waar geraffineerde suiker overvloedig aanwezig is, kan deze diepgewortelde eetlust echter op hol slaan. We hebben als mens de motivatie om suiker te consumeren i.p.v. zoetigheid. We zouden ons moeten aanwennen de begrippen zoet en suiker scheiden. Zoet is lekker, suiker verslavend.

Hoe zit het met jouw suiker inname?

Ben jij benieuwd hoe het zit met o.a. jouw voedingspatroon? En kan je wel wat extra motivatie gebruiken om gezonder te gaan leven? Plan dan nu een health check in!