Nog een maandje en dan is het officieel zomer. Op 20 juni kunnen we met z'n allen weer vieren dat de zomer is ingegaan! We besluiten elk jaar weer om op tijd te starten met het werken aan een zogenaamde, erg gewilde ‘summer body', maar voor je het weet is de vakantie al begonnen zonder dat je ook maar één voet in de sportschool hebt gezet. Klinkt dit voor jou herkenbaar? Als je dit leest heb je gelukkig nog even de tijd om je lichaam summerproof te maken. En daar helpen wij jou natuurlijk graag een handje mee op weg! In dit artikel geven we je een aantal nuttige tips zodat je 'summerproof' de zomer in gaat. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Tip 1: Drink water, bedank jezelf later

Drink je veel frisdranken, fruitsapjes en alcohol in de zomer? Probeer deze dan even links te laten liggen en te vervangen door water. Dit is namelijk een eenvoudige en effectieve manier om gewicht te verliezen en je algehele gezondheid te verbeteren. Hoewel het genieten van een glas wijn of frisdrank af en toe prima is, is water de ideale dorstlesser zonder toegevoegde calorieën en suikers. Bovendien zorgt het drinken van voldoende water om je voller te voelen, waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te snacken. Heb je moeite om veel water te drinken? Probeer jezelf dan aan te leren om vóór elke maaltijd een glas te drinken. Draag altijd een waterfles bij je om gehydrateerd te blijven gedurende de dag en voeg smaak toe aan je water met bijvoorbeeld een schijfje limoen en wat blaadjes munt. Probeer tot slot voor jezelf bij te houden hoeveel water je per dag drinkt. Kleine veranderingen kunnen écht een groot verschil maken voor je gezondheid en summerbody deze zomer.

Tip 2: Verhoog je eiwitinname voor een verzadigd gevoel

Eiwitten zijn onmisbaar in een gezond, voedzaam en gebalanceerd dieet – ze bieden een gevoel van verzadiging dat essentieel is voor een gezonde leefstijl. Denk aan magere kwark, kipfilet, tofu en plantaardige bronnen zoals linzen en quinoa. Hoe zorg je er dan voor dat je genoeg eiwitten eet gedurende de dag? Start je dag bijvoorbeeld met een bakje magere kwark of een goed omelet, neem als snack wat noten en hummus of een proteïneshake. Sluit vervolgens je dag af met een eiwitrijke salade met kikkererwten, tofu en quinoa. Door bewust te kiezen voor eiwitrijke opties, kan je niet alleen de effecten van het hongerhormoon ghreline verminderen, maar ook een stabiele energievoorziening gedurende de dag bevorderen.

Tip 3: Maak een sport van meer bewegen

Wil je nog wat kilo's verliezen net voordat de zomer begint? Dan is het belangrijk dat je naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon ook gaat sporten. Met name krachttraining is belangrijk. Niet alleen omdat je natuurlijk calorieën verbrand maar ook: des te meer spiermassa je hebt, des te sneller je vetverbranding werkt. Na je 30e levensjaar begint de afbraak van spiermassa en dat is weer van invloed op je hormoonbalans. Vooral voor vrouwen in de overgang werkt krachttraining erg goed. Benieuwd hoe je fit en energiek de overgang doorkomt? Je leest het hier. Het kan nuttig zijn om eens in kaart te brengen hoeveel je op een dag beweegt. Misschien denk je dat je veel beweegt maar valt dit eigenlijk toch wel tegen.. Kijk daarna eens welke vormen van beweging je leuk vindt en bij jou passen. Houd je van wandelen, fietsen, dansen, zwemmen of ga je graag naar de sportschool? Probeer dan te kiezen voor deze vorm van beweging die je leuk vindt; zo houd je het namelijk veel langer vol! Afsluitend is onze gouden tip om een sport te maken van meer bewegen. Hoe kun je dit bijvoorbeeld aanpakken?

  • Maak een wandeling tijdens een bel-afspraak.
  • Heeft je trein vertraging? Loop een rondje bij het perron.
  • Pak de fiets om je kleine boodschappen te doen.
  • Pak de trap in plaats van de lift.
  • Doe een yogalesje online voor mentale- en fysieke ontspanning.
  • Parkeer je auto eens wat verder weg.
  • Sta wat eerder op om een ochtendwandeling te maken.

Is jouw lichaam al summerpoof of moet er nog wat gebeuren wil jij lekker in je vel zitten? Laten we afspreken dat we niet langer meer gaan uitstellen; het wordt tijd om een plan van aanpak te maken. Wat werkt voor jou en wat niet? Wat wil je er allemaal voor laten en wat is haalbaar binnen jouw tijdsplanning? Vind je het lastig om zelf af te vallen of op gewicht te blijven? Heb je een stok achter de deur nodig en een coach die jou begeleidt? Bij AAYA staan we voor je klaar om ervoor te zorgen dat jij fit en energiek de zomer ingaat. Onze artsen bieden persoonlijke begeleiding en zorgen ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Lijkt dit je wat? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met één van onze leefstijlartsen en kom erachter wat AAYA voor jou kan betekenen.