Jouw hormonen in balans

Jouw hormonen in balans

 

Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Bij de term ‘hormonen’ wordt vaak gedacht aan de menstruatiecyclus, de vruchtbaarheid en onze voortplantingshormonen. Natuurlijk spelen deze processen een grote rol, maar lang niet alles heeft hiermee te maken. Hormonen voeren nog veel meer lichaamsprocessen uit; je hartslag, stofwisseling, stemming, stress, slaap etc. Een hormonale disbalans kan er dus voor zorgen dat vele lichaamsfuncties in de war worden gebracht. Benieuwd hoe je die goede hormonale balans weer kan bereiken en hoe je je algemene gezondheid een boost geeft? Lees dan gauw verder!

 

 

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn de chemische berichtgevers van jouw lichaam, die worden aangedreven door het endocriene systeem. Hormonen hebben als functie om ervoor te zorgen dat de geest en het lichaam in goede balans zijn. Deze balans kan eenvoudig verstoord worden door stressors, waardoor er een oncomfortabele disbalans ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn; darmklachten, gewichtstoename, mood swings, angst, vermoeidheid, slapeloosheid, een slechte huid enz. We kunnen echter meer invloed op deze hormoonbalans uitoefenen dan vaak gedacht wordt. Je omgeving en leefstijl zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden.

 

 

Tips om een hormonale disbalans te voorkomen

  1. Stress staat stipt op nummer één als grootste veroorzaker van een hormonale disbalans. Probeer stresssituaties daarom te vermijden. Stress kan op allerlei manieren voorkomen en/of beperkt worden; beweeg voldoende, neem controle over je gedachten door deze bijvoorbeeld op te schrijven, vul vitaminetekorten aan en probeer een keer een meditatiesessie.
  2. Voeding. Het lichaam moet gevoed worden in plaats van gevuld. Gezond eten is erg belangrijk om je hormonen op een juiste manier te voeden. Hierbij kan je denken aan het eten van minder ‘lege koolhydraten’ als; witte rijst, wit brood en suiker. In plaats daarvan is het functioneel en voedend om gezonde vetten te eten als; avocado, noten en vette vis. Genoeg eiwitten zorgen daarnaast voor de nodige kracht en werken als bouwstoffen voor verschillende hormonen. Tot slot zijn vezels en gefermenteerd voedsel zeer functioneel om je darmflora gezond te houden.
  3. Beweging. Je lichaam actief houden heeft veel voordelen. Dagelijkse fysieke activiteit is nodig voor een goede hormoonbalans. Zo kan een dagelijks avondwandelingetje in deze koude wintermaanden al een groot verschil maken.
  4. Supplementen. Vind de juiste supplementen om je lichaam te ondersteunen. Hierbij kan je denken aan het bij slikken van vitamine D, magnesium, probiotica en omega 3. Lees hier in een van onze vorige artikelen alles over het slikken van de juiste vitaminen in de juiste hoeveelheden.
  5. Slaap. We hebben allemaal echt die acht uur per nacht slaap nodig om ons lichaam te kunnen laten herstellen. In de nacht werken onze hormonen keihard om het lichaam klaar te maken voor de volgende dag.

 

 

Alles te weten komen over jouw hormonen

Het zou kunnen dat jouw hormonen uit balans zijn. Naast veranderende vrouwelijke of mannelijke hormonen, kan er ook sprake bijvoorbeeld zijn van te veel stresshormoon, of de schildklier die niet optimaal functioneert. Met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen kunnen we jouw hormoonbalans beïnvloeden. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. De metingen omvatten vragenlijsten, lichaamsmetingen (zoals bloeddruk, vet-, visceraal vet en spiermassa, lengte/gewicht, BMI) en bloedonderzoek (de 7 belangrijkste vrouwelijke en mannelijke hormonen, glucose, cholesterol, nier- en schildklierfunctie) en we bepalen ook je risicoprofiel voor hart- en vaatziekten. Je ontvangt na het resultaten gesprek een rapport als boekje en PDF met daarin al jouw gegevens, resultaten en adviezen. Dit rapport bevat o.a. ook de adviezen om de hormonen in balans te krijgen en/of hormonale substitutie therapie een optie voor je is. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.

 

”Wees lief voor je hormonen, dan zijn ze dat ook voor jou!”