Hoe veerkrachtig om te gaan met een crisis

Hoe veerkrachtig om te gaan met een (corona)crisis.

 

We hebben er allemaal op onze eigen manier last van, de Corona crisis. ‘’Ja, nu kan ik dus niet op vakantie! Zo erg voor de tante van buurvrouw X, die ligt al weken op bed en is helemaal alleen. Ik durf niet meer naar de supermarkt hoor!” Hedendaags is dit het gespreksonderwerp en lijkt er even niets anders meer te bestaan. Allemaal doen we ons best om ons dagelijks leven op een aangepaste manier te beheren.  

In een eerder artikel beschreven we dat dit soort crises ons een hoop stress opleveren. Thuiswerken in combinatie met kinderen, 24/7 op elkaars lip zitten en weinig sociale contacten doet niet iedereen goed.

Echter uit recent onderzoek blijkt dat er groot verschil is in hoe mensen met de situatie omgaan.
Mentaal sterke mensen hebben van nature een aantal zaken in hun ‘routine’ die ervoor zorgen dat zij minder gevoelig zijn voor crisissituaties en dat ze hier positiever mee om kunnen gaan. Hun manier van denken kan daardoor de kans op psychische problemen op de lange termijn verkleinen. Wat doen zij anders? Een aantal dingen waar je zeker wat van kan leren!

1. Ze beperken het nieuws en de media en kiezen zorgvuldig wat ze kijken

Media-aandacht en de 24/7 nieuwscyclus kunnen ‘vecht-of vlucht’ reacties activeren, wat kan leiden tot traumatische stress. Mentaal sterke mensen beperken het zien en lezen van nieuws, kiezen voor betrouwbare en verantwoorde media en beperken de blootstelling aan verontrustende beelden die het nieuws laat zien! Het wordt door onderzoekers daarom aangeraden slechts één keer per dag een betrouwbare bron voor gedrukte media te kiezen.

2. Ze accepteren hun gevoel

Mentaal sterke mensen accepteren hun gevoel. Ze begrijpen dat gevoelens van angst, hopeloosheid, stress en woede normaal zijn, omdat de informatie te overweldigend is om tegelijk te verwerken. Of het nu gaat om het verlies van een baan, thuisonderwijs, het onvermogen om iemand te zien. Deze reacties zijn normaal en het is de kunst deze gevoelens te accepteren.

3. Ze beperken het gebruik van Sociale media

Mentaal sterke mensen begrijpen hoe sociale media werken en beperken hun gebruik. Sociale mediaplatforms zoals Facebook zijn onofficiële nieuwskanalen en leveren vooral nieuws op basis van je gebruikersgedrag. Beperken dus.

4. Ze tonen zelfcompassie bij gesprek aan productiviteit

Het zal je niet vreemd klinken, de zelf – of maatschappelijke druk om altijd maar productief te zijn. Maar is dit nu wel een redelijke gedachte? Het gebrek aan focus, concentratie en overweldigende gevoelens komt in deze tijden nu eenmaal vaker voor. Mentaal sterke mensen accepteren dit en begrijpen dat ze nu even geen druk op zichzelf hoeven uit te oefenen om te produceren of te bereiken.

5. Ze mediteren

Mediteren kan voordelen opbrengen zoals angstvermindering, verminderde stress, verminderde depressie en een verbeterde emotionele gezondheid. 

6. Ze vermijden negatieve personen

Ze beperken de tijd met mensen die roddelen, liegen, veel aandacht opeisen of egocentrisch zijn. Het is bewezen dat dit een negatief gevolg kan zijn op je eigen emoties. Juist nu is het belangrijk om tijd door te brengen met geliefden die je energie geven en bijdragen aan je welzijn.

Conclusie

Uit deze tips blijkt dat je vaak grotendeels zelf invloed hebt op je eigen gedrag en gevoel. Het werkt versterkend wanneer je je kunt richten op dat wat je wel kunt beïnvloeden. Naast dergelijke inzichten kan het prettig zijn om met eens met professional te spreken over hoe om te gaan met jouw zorgen. Klik hier voor het inplannen van een consult. Speciaal om je in deze Corona tijd te kunnen helpen, is het eerst consult tijdelijk gratis (en het 2e consult 50% korting). Onze Head of mind, psycholoog Ilonka Hanneman, helpt je graag grip te krijgen op je gevoel.