Hoe leer je gezonde gewoontes aan?

Hoe leer je gezonde gewoontes aan?

Ga je in de zomermaanden weer volop genieten van van alle terrasjes en hapjes? En bereid je je nu al weer voor op een streng dieet deze maand? Tip: ga niet op dieet! Het volgen van een dieet werkt vaak niet, omdat ze allemaal gebaseerd zijn op hetzelfde principe; het creëren van een calorietekort (calorie deficit). Hiervan val je op korte termijn gegarandeerd af, maar op de lange termijn is dit tekort niet vol te houden. Door deze vorm van diëten zal je lichaam nog lang in de spaarstand blijven waardoor je extra aankomt als je stopt met diëten. Mensen geven zichzelf vaak de schuld, terwijl het niet aan hen ligt maar aan de aanpak.  Om minder te drinken, gezonder te eten en vaker te sporten is het van belang om vastgeroeste patronen te doorbreken. Benieuwd hoe? Lees dan zeker verder.

 

Diëten is lastig
Een dieet is vaak een veel te snelle en drastische aanpak. Er verschijnen telkens weer nieuwe boeken en nieuwe methoden en keer op keer geloven mensen dat het hiermee wél lukt. Vele diëten beloven een snelle aanpak: zes kilo kwijtraken in zes weken als je bepaalde recepten maakt, een sapjeskuur volgt of koolhydraatarm eet. Deze snelle aanpak klinkt aantrekkelijk, maar je ontregelt je gewoonten, hebt voortdurend honger en gaat eten als een vijand zien. De kans op een geslaagd dieet is daarom klein. Uit vele onderzoeken blijkt zelfs dat diëters na een jaar weer even zwaar of zwaarder zijn; het zogenaamde jojo-effect.

 

Nieuwe eetgewoonten
Wat is nu de oorzaak van ‘overtollige kilo’s’? Ongunstige gewoonten zijn de oorzaak, dus het wordt tijd om deze aan te pakken. Dit is echter minder moeilijk dan je denkt; goede gewoontes gaan net als slechte gewoonten vanzelf. Om eetgewoonten aan te passen, heb je veel wilskracht nodig. Maar als je eenmaal de gewoonte hebt ontwikkeld om niet veel te snoepen, hoef je je ook niet in te houden als je langs de snoepwinkel loopt. Door jezelf ander eetgedrag aan te leren, negeer je die snoepjes, taartjes en koekjes uiteindelijk vanzelf. Het kost tijd, maar dan heb je ook wat!

 

Hoe houd je nieuwe gewoontes makkelijker vol?
Het antwoord is simpel: door triggers voor jouw ongunstige gewoonte weg te halen. Neem dit voorbeeld: als er koekjes thuis op tafel staan, ga je er hoogstwaarschijnlijk van eten. Veel mensen denken dat ze dat doen omdat ze de koekjes lekker vinden of ze het graag willen. Dit is niet het geval. Puur door de blootstelling aan die koekjes vergrijp je je eraan. Stonden ze er namelijk niet, dan had je er ook geen behoefte aan gehad.

 

Afvallen? Tem eerst de hypothalamus
Wat eet ik en is dat gezond? Eet ik te veel koolhydraten? Drink ik te veel koffie of te weinig water? Welke vitaminen mis ik? Voeding of vulling, wat eet jij eigenlijk? Metabolics kijkt naar je voeding en ontlasting. Eet je (dierlijke) proteïne of juist vegetarisch? Wat werkt voor jou? Alles wat we eten en drinken heeft effect op je lichaam. Wil je afvallen? Of wil je misschien advies op het gebied van voeding en levensstijl. Wij helpen je graag verder. Boek nu jouw gratis telefonisch consult.