De invloed van hormonen op jouw gedrag en humeur

De invloed van hormonen op jouw gedrag en humeur

 

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Snel aangebrand, chagrijnig en soms zelfs agressief? Dagen die bestaan uit gezucht, opgetrokken wenkbrauwen en het hoofd dat vaker van links naar rechts wordt geschud. Komen deze verschijnselen jou bekend voor als vrouw? Zodra de menstruatie in zicht komt, verandert het humeur van de vrouw. Is de menstruatiecyclus daadwerkelijk de veroorzaker van humeurig gedrag en waardoor komt dit?

 

 

Jouw hormonen

Tijdens de menstruatiecyclus kan een vrouw last hebben van klachten als; prikkelbaarheid, neerslachtigheid en humeurigheid. Er zijn verschillende hormonen die hier mogelijk een rol bij kunnen spelen. Om te beginnen; wat zijn hormonen nou precies? Hormonen zijn stoffen die door je lichaam worden aangemaakt, deze stofjes beïnvloeden allerlei functies en processen van het lichaam. Ze kunnen organen afremmen of juist aanzetten. Daarnaast oefenen hormonen invloed uit op de groei en/of rijping van geslachtscellen en oefenen daarbij ook invloed uit op sneller werkende lichaamsprocessen zoals de bloeddruk en angstreacties. Onderstaande hormonen spelen een rol bij de menstruatiecyclus:

  • Oestrogeen. Dit hormoon veroorzaakt een positief gevoel, waardoor je beter om kunt gaan met stress. Je bent optimistischer en vol energie.
  • Progesteron. Dit hormoon gaat de effecten van oestrogeen juist tegen. Je wordt slaperiger, hangt het liefst de hele dag op de bank en hebt last van oncontroleerbare eetbuien.
  • Testosteron. Dit hormoon verhoogt het libido, het is dan ook niet verrassend dat dit hormoon vlak voor de eisprong stijgt.

 

 

De menstruatiecyclus

De gemiddelde cyclus van 28 dagen kan verdeeld worden over 4 weken. Je hormoonniveau is iedere week anders en dat beïnvloed je gemoedstoestand. In het onderstaande schema worden de verschillende stemmingen weergegeven. 

  1. In de eerste week van de cyclus is de vrouw ongesteld. Deze week kan gepaard gaan met verschillende menstruatieklachten als; diarree, rugpijn, hoofdpijn, en/of pijn in de buik. Daarom voel je je vooral in deze week minder goed. Het hormoon oestrogeen begint gedurende deze week toe te nemen, waardoor je weer opgepept wordt. 
  2. De tweede week kenmerkt zich door een stijgend oestrogeengehalte. In deze week voel je je het beste. Aan het einde van deze week stijgt het testosterongehalte waardoor je meer zin krijgt in seks. 
  3. Tijdens de derde week daalt je oestrogeen enorm. Progesteron wordt daarentegen aangemaakt en je humeur begint om te slaan. Neerslachtigheid, humeurigheid en eetbuien liggen op de loer.
  4. Gedurende de vierde en laatste week daalt je oestrogeengehalte nog verder tot een dieptepunt. Het progesteronniveau gaat ook omlaag. Deze week noemt men ook wel de premenstruele week, bij sommige vrouwen treedt dan ook wel het bekende premenstruele syndroom (PMS) op. Je kan dan klachten ervaren als; hoofdpijn, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en/of depressies. Wat betreft je humeur, is dit dan ook de minst fijne week. Veel verschillende symptomen kunnen zich voordoen en jouw gemoedstoestand beïnvloeden.

 

 

Jouw hormonen onder de loep

Iedere vrouw ervaart de menstruatiecyclus op haar eigen manier. De hierboven beschreven symptomen hoeven dan ook zeker niet allemaal voor jou van toepassing te zijn. Natuurlijk beïnvloed jouw eetpatroon, gezondheid, lichaamsbeweging, stressniveau en ervaringen op het werk en in het privéleven hoe jij je van week tot week voelt. Het zou kunnen zijn dat jouw hormonen uit balans zijn. Hier kunnen we met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen gelukkig wel wat aan veranderen. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. 

De metingen omvatten vragenlijsten, lichaamsmetingen (zoals bloeddruk, vet-, visceraal vet en spiermassa, lengte/gewicht, BMI) en bloedonderzoek (de 7 belangrijkste vrouwelijke en mannelijke hormonen, glucose, cholesterol, nier- en schildklierfunctie) en we bepalen ook je risicoprofiel voor hart- en vaatziekten. Je ontvangt na het resultaten gesprek een rapport als boekje en PDF met daarin al jouw gegevens, resultaten en adviezen. Dit rapport bevat o.a. ook de adviezen om de hormonen in balans te krijgen en/of hormonale substitutie therapie een optie voor je is. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.