Heb je last van stress? Of heb je een periode gehad met veel onrust en verdriet? Dit kan je helaas vaak terug zien aan je huid. Stress, aangestuurd door cortisol, zorgt namelijk voor een onrustige huid en doet niet veel goeds voor je gezondheid. Er is een verband tussen huidaandoeningen en psychologische aspecten. Hoe komt dit nu precies? Maar nog belangrijker: wat kun je eraan doen?


Logisch verband
Als je gespannen bent, dan maakt je lichaam meer stresshormonen aan. Eén van deze hormonen is cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je voor een langere periode met een stressvolle situatie om kunt gaan, met als gevolg dat je eventjes op 110% kunt presteren. Dit kan voor kortere periodes soms nuttig zijn, maar als je lichaam te lang stress ervaart blijven de cortisol waarden te lang te hoog wat kan uiten in verschillende gezondheidsproblemen. Wianda Christoffers, dermatoloog van het UMCG en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Psychodermatologie (NVPD), constateert dat er een logisch verband is tussen huidaandoeningen en psychologische aspecten. ‘De psychodermatologie houdt zich enerzijds bezig met de rol van psychosociale factoren bij het ontstaan, het beloop en de behandeling van huidziekten. Hoe ga je bijvoorbeeld om met seks als je onder de huidafwijkingen zit? Anderzijds zijn er mensen die zich melden bij de dermatoloog, maar een psychiatrische stoornis hebben of een huidziekte die daardoor wordt veroorzaakt. De stoornis Body dysmorphic disorder valt hier bijvoorbeeld onder.’ Dat mentale problemen kunnen zorgen voor huidaandoeningen is dus geen fabeltje. Stress heeft absoluut invloed op je gezondheid en ook op je huid.


Sneller oud
Stress zorgt helaas ook voor eerdere tekenen van huidveroudering. Hiermee bedoelen we niet alleen een vermoeide uitstraling of een grauwe huidskleur. Stress versnelt namelijk het verouderingsproces van de huid. Stresshormonen zorgen op de lange termijn voor een disbalans in de hormoonhuishouding waardoor het vocht in je lichaam minder goed wordt vastgehouden. Dit heeft weer invloed op de huid doordat de huid vochtarm wordt en niet goed gehydrateerd is. Verder zorgt stress ervoor dat de collageen- en elastinevorming in de huid sneller wordt afgebroken. Collageen en elastine zijn juist erg belangrijk voor een gezonde, stevige en stralende huid. Het zorgt ervoor dat je huid stevig en soepel blijft. Aanhoudende stress zorgt op langere termijn er ook voor dat meer vrije radicalen vrijkomen waardoor er een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal plaatsvindt wat invloed heeft op de celdeling. Cellen stoppen hierdoor eerder met delen met als gevolg dat onze huid sneller veroudert.


Puistjes door drukte
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat stress de huid vatbaarder maakt voor bacteriën waardoor je meer kans hebt op puistjes, rode vlekjes en ontstekingen. Tegelijkertijd zorgt de aanmaak van het hormoon cortisol ervoor dat onze talgproductie verstoord raakt. Met als uiteindelijk gevolg: een gevoelige en onrustige huid.


Indirecte gevolgen
En dan hebben we het nog niet gehad over de indirecte gevolgen… Onbewust ga je namelijk vaak ongezonder leven in gestreste tijden. De een grijpt naar een chocoladereep en de ander krijgt spontaan geen hap meer door de keel. Ook slaap je vaak slechter en beweeg je weinig. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat er nog meer huidirritaties kunnen ontstaan en je in een negatieve viskeuze cirkel zit.


Wat kun je zelf doen?
Je kan de klok er op gelijk zetten. Als je je te druk maakt, gespannen bent of slecht slaapt, dan zie je waarschijnlijk heel snel terug aan je huid. Gelukkig kun je zelf een aantal stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat je ontspannen en lekker in je vel blijft zitten en veroudering tegengaat. Belangrijkste is om goed voor de binnen- en buitenkant te zorgen, juist in tijden van drukte! Wees een beetje streng voor jezelf en zet ontspanningsmomenten duidelijk in je agenda, zo kun je er namelijk niet om heen. Probeer dagelijks even een rondje te wandelen buiten, de beweging is niet alleen goed voor je, maar frisse lucht doet ook wonderen om alles in je hoofd weer even op een rijtje te zetten. Probeer goed en gezond te eten en voldoende water te drinken. Probeer door de weeks op tijd in bed te liggen om je slaapuren in te halen, ook al is het eerst even met een boek of tijdschrift. Voor de buitenkant kan je je huid op verschillende manieren goed verzorgen en stimuleren. Het dagelijks aanbrengen van een hydraterende basiscreme doet al wonderen om je huid te kalmeren en te verzorgen. AAYA werkt met verschillende huidverzorgingsproducten en supplementen die je basishuidverzorging mooi aanvullen om je huidkwaliteit te verbeteren! Stel je jezelf geregeld de vraag: waar wordt mijn huid blij van? Wat heeft mijn huid nodig? En wat werkt echt? Onze belangrijkste drijfveer is om mensen te helpen aan een mooiere huid. Ben je benieuwd hoe wij jouw huid kunnen laten stralen? Boek dan hier jouw afspraak.