Wat denk je als we zeggen 'vrouwelijke hormonen'? Veel vrouwen beschrijven hun stemming tijdens de overgang als humeurig, gevoelig en/of prikkelbaar. Hormonen zoals oestrogeen, progesteron en cortisol hebben namelijk veel invloed op je gemoedstoestand. Lees dit artikel om te ontdekken hoe deze hormonen jouw stemming beïnvloeden en wat je eraan kunt doen om je beter in je vel te voelen.

De rol van hormonen

Hormonen zijn boodschapperstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam optimaal functioneert. Ze worden via je bloed door je hele lichaam verspreid en hebben invloed op o.a. je groei, voortplanting, bloeddruk, lichaamstemperatuur en emoties. Een belangrijk hormoon is cortisol, ook wel bekend als het 'stresshormoon'. Je lichaam maakt cortisol aan als reactie op stress. Langdurige stress kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus, wat prikkelbaarheid, angst en een negatieve stemming kan veroorzaken. Daarnaast veranderen de niveaus van je geslachtshormonen tijdens de menstruatiecyclus en dit speelt een grote rol in de overgang. In deze periode gaat je lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar en produceer je minder oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Last van stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn plotselinge en extreme veranderingen in je humeur, soms zonder duidelijke oorzaak. Tijdens de overgang raken je hormonen, die je emoties reguleren, uit balans. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen, een veelvoorkomend en vervelend symptoom van de overgang. Iedereen ervaart dit op haar eigen manier, afhankelijk ook van hoe je omgaat met emoties, stress en je omgeving. Veelvoorkomende symptomen van stemmingswisselingen tijdens de overgang zijn:

  • Prikkelbaarheid
  • Depressie
  • Angstgevoelens
  • Gebrek aan motivatie
  • Agressie
  • Minder geduld
  • Verhoogde stress
  • Nerveus gevoel

Je bent wat je eet

Naast allerlei omgevingsfactoren, speelt voeding een belangrijke rol bij stemmingswisselingen. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die een mediterraan dieet volgen, rijk aan fruit, groenten, peulvruchten, olijfolie en vis, over het algemeen een lager risico hebben op depressies dan degenen die dat niet doen. Wist je dat snelle koolhydraten, zoals wit brood, snoep en witte rijst, grote pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken? Hierdoor schommelt je bloedsuiker sterk, wat ook je humeur beïnvloedt. Probeer daarom zo min mogelijk snelle koolhydraten te eten, spreid je maaltijden over de dag en kies voor langzame koolhydraten om een stabiele stemming te behouden. Verder is vitamine B ook erg belangrijk voor een goed humeur. Vitamine B vind je in bladgroenten, aardappelen, melkproducten, mager vlees en bruin brood. Tot slot kan magnesium helpen bij het ontspannen van de spieren en verminderen van stress, wat uiteindelijk bijdraagt aan een beter humeur.

Hoe zit het met jouw hormonen?

Iedere vrouw ervaart de overgang op haar eigen manier. De hierboven beschreven symptomen hoeven dan ook zeker niet allemaal voor jou van toepassing te zijn. Natuurlijk beïnvloed jouw eetpatroon, gezondheid, lichaamsbeweging, stressniveau en ervaringen op het werk en in het privéleven hoe jij je van week tot week voelt. Het zou kunnen zijn dat jouw hormonen uit balans zijn. Hier kunnen we met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormoonpreparaten of natuurlijke supplementen gelukkig wel wat aan veranderen. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormoon Check (<40 jaar) en Overgang Consult (>40 jaar) bij AAYA ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen jouw hormonen maar kijken ook naar je mentale gezondheid, voedings- en bewegingspatroon.

Benieuwd geworden? Boek hier jouw Hormoon Check of Overgang Consult.