Wat gebeurt er als je hormonen uit balans zijn?

Wat gebeurt er als je een hormonale disbalans hebt?

Bij hormonen wordt vaak gedacht aan onze voortplantingshormonen, de menstruatiecyclus of de vruchtbaarheid. Natuurlijk spelen deze processen een bepalende rol voor een vrouw maar lang niet alle hormonen hebben met deze processen te maken. Sterker nog; je hormonen zijn betrokken bij vele andere belangrijke lichaamsprocessen. Denk hierbij aan je stemming, stressniveau, stofwisseling, slaap, hartslag, etc. Je kunt daarom begrijpen dat een hormonale disbalans vele lichaamsfuncties in de war kan brengen. Hoe weet je nu dan of je hormonen uit balans zijn? En zo ja, wat kun je hier dan tegen doen? Je leest het hieronder.

Hormonen in het kort
Onze hormonen worden geproduceerd door de klieren in het hormoonstelsel. De geproduceerde hormonen worden vervolgens afgegeven aan het bloed en stromen zo door het lichaam. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat er signalen aan organen worden afgegeven, deze vertellen wat de organen moeten doen en wanneer. Een hormonale disbalans brengt dit gehele systeem in de war. Zo’n disbalans kan verschillende oorzaken hebben; voeding speelt hierin bijvoorbeeld een grote rol. Zo kunnen grote verschillen in de bloedsuikerspiegel en/of de inname van onvoldoende vetten leiden tot een hormonale disbalans.

De drie meestvoorkomende oorzaken van een hormonale disbalans

  1. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
    De inname van veel geraffineerde en/of toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten leidt tot een verhoogde ontsteking- en insulineproductie in het lichaam en kan hierdoor een hormonale disbalans zoals PMS, PCOS, schildklierproblemen en zwangerschapsdiabetes veroorzaken. Daarnaast kan een verhoogde insulineproductie leiden tot meer afgifte van het hormoon testosteron, het afgeven van een eicel tijdens de eisprong wordt hierdoor moeilijker. Aan de andere kant kan te veel insuline ervoor zorgen dat het vrouwelijke lichaam te veel testosteron omzet in oestrogeen, wat leidt tot oestrogeendominantie. In het volgende artikel vertellen we meer over de gevolgen van oestrogeendominantie. Tot slot leidt een verhoogd insulinegehalte tot de productie van het stresshormoon cortisol terwijl een kalmerend en ontspannend effect essentieel is voor de ovulatie, vruchtbaarheid en menstruatie. Conclusie: te veel suiker eten is niet goed. Just remember: ‘’af en toe wat suiker is absoluut geen probleem, maar overal waar TE voor staat is niet goed.’’

     

  2. De inname van vetten.
    Het woord ‘vetten’ heeft bij sommigen van ons een negatieve lading. Nergens voor nodig, want vetten zijn nodig om de processen in ons lichaam in balans te houden. Echter hebben we wel de juiste vetten nodig, maar welke zijn dit dan? Goede vetten zijn onverzadigde vetten, gemaakt van planten, deze vetten zijn heel belangrijk voor ons lichaam. Omega 3 bevordert de aanmaak van nieuwe cellen, zo ook in je hersenen. Het voedt en beschermt je hersenen waardoor je beter in je vel zit. Daarnaast zorgen vetten voor een verzadigd gevoel. Door voldoende vetten toe te voegen aan je maaltijden voorkom je snacken en houd je je bloedsuikerspiegel stabiel wat weer een gunstig effect heeft op de hormonen.
  3. Tot slot stress; dit heeft veel invloed op de hormoonbalans.
    Langdurige of chronische stress zorgt namelijk voor een verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Hierdoor worden andere hormonen en stoffen minder goed aangemaakt. Zo leidt de aanmaak van endorfine en progesteron onder een te hoog cortisolniveau. Verder wordt de bloedsuikerspiegel onnodig vaak omhoog gebracht, waardoor het gelukshormoon serotonine omlaag wordt gebracht, je slechter slaap en er meer vet wordt opgeslagen op de buik.


Jouw klachten?
Het zou kunnen dat jouw hormonen uit balans zijn. Naast veranderende vrouwelijke of mannelijke hormonen, kan er ook sprake bijvoorbeeld zijn van te veel stresshormoon, of de schildklier die niet optimaal functioneert. Met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen kunnen we jouw hormoonbalans beïnvloeden. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.

 

  1.