In de koude wintermaanden, wanneer het weer verslechtert, worden we overspoeld met reclames die beweren dat het nemen van supplementen de kans op ziekte verminderd. Vitamineshops lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten, terwijl betaalde influencers op Instagram enthousiast posten over deze wondermiddeltjes. Is het dagelijks slikken van supplementen een zinvolle toevoeging aan je gezondheid? Wat zijn de feiten én wat zijn de fabels? Benieuwd? Lees dan zeker verder….

Essentieel of onzin?

Zijn we slechter af als we geen supplementen nemen? "Ja én nee". Naar onze mening kunnen we deze vraag niet zo zwart-wit beantwoorden. Bij AAYA zijn we namelijk niet tegen suppletie. Wij zijn voor suppletie waar nodig én op maat. Heel veel mensen eten nu eenmaal écht ongezond en krijgen niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Als je de eetmeter van het Voedingscentrum invult, zullen velen er namelijk achter komen dat ze voedingsstoffen tekort komen. Het advies van het Voedingscentrum is: gebruik geen supplementen als je niet tot een risicogroep behoort. Wij hebben een andere mening: gebruik supplementen waar nodig en op maat. Welke (risico)groepen hebben volgens ons dan baat bij suppletie?

(Risico)groepen

Er zijn een aantal groepen die veel baat kunnen hebben bij het slikken van supplementen én dat zijn zeker niet alleen mensen die binnen een risicogroep vallen. Zo hebben veel mensen in Nederland een vitamine D-tekort, tenzij je drie maanden per jaar overwintert in een warm land of elke dag minstens 1 uur buiten bent. Voor velen zal dit niet opgaan, waardoor er dus zeker mensen zijn die baat hebben bij het slikken van vitamine D als de letter 'R' in de maand zit. En hoe zit het dan met het slikken van andere supplementen? Dat hangt er echt vanaf hoe gezond en gevarieerd je eet. Zoals eerder beschreven zal dit voor velen een uitdaging zijn, waardoor bepaalde groepen in Nederland vitaminen en mineralen tekort komen. Maar elke dag een supplement is ook vaak weer niet nodig. Daarbij komt dat het verstandig is om de dosering van een vitaminesupplement goed in de gaten te houden. Dit is tegenwoordig een behoorlijke uitdaging, gezien de vele potjes in winkels die 1000% of zelfs 2000% van de ADH bevatten. Laat je dus niet misleiden door het idee dat meer dan 100% automatisch gezonder is.

Natuurlijk bestaan er ook risicogroepen die baat hebben bij vitaminesuppletie. Zo worden veganisten geadviseerd om vitamine B-12 te slikken, aangezien deze vitamine alleen in dierlijke producten voorkomt. Ook vegetariërs die weinig vis, zuivel en eieren consumeren, kunnen baat hebben bij dit supplement. Verder worden zwangere vrouwen aangeraden om vlak voor dat ze zwanger willen worden en tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap foliumzuur te slikken om het risico op een open ruggetje te verminderen. Tot slot worden mensen met een donkere huid, die minder zonnestralen absorberen, aanbevolen om vitamine D supplementen te nemen, vooral in Nederland, waar de zon minder fel schijnt.

Slechte vitaminen

Wist je dat er ook vitaminen zijn waar je nadelige effecten van kunt ervaren als je ze onnodig voor een langere periode slikt? Het is daarom enorm belangrijk dat consumenten zich kritischer opstellen en hun research beter doen. Neem niet klakkeloos een pilletje of poeder als het wordt gepresenteerd als een wondermiddel. Probeer ook kritisch te zijn naar influencers, vloggers en bloggers die van alles proberen aan te prijzen. Vitamine B6 is een bekend voorbeeld van een vitamine waar je nadelige effecten van kunt ondervinden. Deze vitamine is in kleine hoeveelheden aanwezig in diverse voedingsmiddelen, waardoor een tekort zelden voorkomt. Het onnodig lang innemen, zoals Sven Kramer deed, kan namelijk leiden tot zenuwschade.

Vraag je je na het lezen van dit artikel af of jij genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt? En ben je nieuwsgierig hoe je een gezond en gebalanceerd voedingspatroon kunt naleven? Bij AAYA bieden we je graag inzicht in jouw gezondheid. We staan klaar om je te begeleiden naar een gezonde levensstijl, zodat je je geen meer zorgen hoeft te maken over de inname van voldoende vitaminen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier.