November gaat tegenwoordig door het leven als Movember. Massaal laten mannen hun snor staan, in het teken van mentale en fysieke gezondheid van mannen. Maar, onder die snor schuilt ook een onderbelichte boodschap: haarverlies bij mannen, dat eveneens een negatief effect op de mentale gesteldheid heeft. Hoe ontstaat haarverlies, en wat kun je eraan doen? We leggen het je haarfijn uit.
Hoe ontstaat haaruitval bij mannen?
De wetenschappelijke term voor het typische mannelijke haaruitval luidt alopecia andragenetica. Deze vorm van haaruitval komt vaak voor op het bovenste en voorste deel van de hoofdhuid, waarbij de haargrens geleidelijk terugtrekt. Androgenen is de verzamelnaam voor hormonen die zorgen voor de ontwikkeling en het behoud van mannelijke eigenschappen. De mythe vertelt vaak dat mannen met meer testosteron kaal worden. Met name omdat onderzoeker James Hamilton in 1942 al uitvond dat vroeg gecastreerde mannen, door de afwezigheid van testosteron, niet kaal werden.
Maar, ondanks dat testosteron dus een rol speelt, is het niet de hoofdoorzaak. Haarverlies komt door het verwante hormoon dihydrotestosteron. Haren die verloren gaan, zitten in haarzakjes die overgevoelig zijn voor dit hormoon. Gek genoeg lijkt dihydrotesosteron alleen voor haarverlies op het hoofd te zorgen. Over de rest van het lichaam bevordert het juist de haargroei. Dat verklaart ook waarom kale(nde) mannen vaak meer lichaamsbeharing hebben. Dihydrotestosteron is eigenlijk het sleutelwoord van Movember: het hormoon speelt bijvoorbeeld ook een rol bij een vergrote prostaat.
Kaalheid onder mannen stijgt gestaag met de leeftijd. Op twintigjarige leeftijd heeft 20% van de mannen een vorm van kaalheid, bij de vijftig geldt dat voor de helft. Tot slot heeft zo’n zeventig procent van de zestigjarige mannen last van enig haarverlies. De staten van kaalheid worden beschreven in de Hamilton-Norwoordschaal: (1) weinig haarverlies; (2) beetje verlies op huid tussen oren en voorhoofd; (3) terugtrekkende haargrens tot een M- of U-vorm; (4) verdere terugtrekking en minder haar boven op het hoofd; (5) terugtrekkende haarlijn verbindt met kale plek op de kruin; (6) haar tussen slaap en kruin verdunt of verdwijnt; en (7) je hebt geen haar meer boven op het hoofd en een dunne band over de zijkanten.
Wat zijn de gevolgen van haarverlies?
In teken van deze mannenmaand, beginnen we bij de mentale gevolgen van haarverlies. Vervolgens wordt haarverlies ook gezien als een risicofactor, beiden zijn breed onderzocht. Zo zijn mannen over het algemeen bezorgd om hun haarverlies, leidt het tot een verminderd zelfvertrouwen en meer depressies. Er heerst ook een externe factor: een grote groep mensen, met name vrouwen, rapporteerde dat mannen met haarverlies minder aantrekkelijk zijn. Daarnaast wordt kaalheid wel eens gebruikt als gezondheidsindicator. Ondanks dat de verbanden niet altijd direct causaal zijn, hebben kale mannen een iets hoger risico op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker (met name prostaat), stijve gewrichten en een hoger cholesterol.
Wat kunnen mannen doen tegen haarverlies?
Als behandeling tegen haarverlies wordt altijd het voor de hand liggende antwoord gegeven: zorg goed voor je haar. Was het niet te veel (met shampoo). Maar uiteindelijk houdt dit hormonaal haarverlies niet tegen. Dan resten de vragen: hoe ga je haarverlies tegen en kun je het beperken? En hoe beperk je de aanmaak van het hormoon dihydrotestosteron?
Er zijn enkele onderzoeken naar middelen die de kracht van het hormoon kunnen beperken en de haargroei versterken. Zo zijn er natuurlijke middelen als pompoenzaadolie, cafeïne (waarvan je vaak shampoos vindt) en vitamine B (biotine) en collageen geopperd. Daarnaast is er medicatie die haarverlies tegengaat (in spray- en tabletvorm). Bedenk wel dat een medicijn bijwerkingen kent en bespreek het gebruik hiervan altijd met een arts.
Haarbehandelingen door AAYA dokter Joost Strooker
Wil je geen medicatie, dan zijn er ook andere oplossingen. De bekendste is de haartransplantatie. Maar wist je dat er tegenwoordig ook haarinjectables zijn? Een veilige en bewezen haargroei stimulerende behandeling is met polynucleotiden, zoals de PhilArt Hair-behandeling. Deze polynucleotiden versterken de haargroei, -dichtheid en -dikte. Door kleine injecties in de huid versterken de fibroblasten, cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak en het behoud van collageen, glycosaminoglycaan en proteoglycaan. Hierdoor verbetert ook de bloedtoevoer in de geïnjecteerde regio en blijft het haar zijn natuurlijke kracht meer en langer behouden. Dokter Joost Strooker is binnen de AAYA de arts die het AAYA haarspreekuur doet.
Deze Philart Hair behandeling is anders dan een haartransplantatie. Daarbij worden haarzakjes vervangen door haarzakjes elders op het lichaam, waarvan de haren nog voldoende groeien. Kale plekken betekenen namelijk niet dat daar geen haar groeit; het haar groeit simpelweg niet lang genoeg om door de hoofdhuid heen te breken. Een PhilArt behandeling stimuleert juist de bestaande haarzakjes hun kracht te hervinden. Een haartransplantatie kan daardoor als een drastischere oplossing gezien worden. Iets dat je doet, wanneer al het andere faalde. Als dat de beste optie is, verwijzen we je hiervoor door.
Maar, laten we tussen al deze actiepunten de laatste optie niet vergeten: helemaal niets doen. De goedkoopste en makkelijkste optie, is je kaalheid omarmen. Wordt het haarpatroon onrustig? Afscheren kan ook. Er is zelfs een onderzoek dat uitwees dat kaalscheren het verlies van aantrekkelijkheid wegneemt. Mannen werden juist als mannelijker gezien en vrouwen rapporteerde dat zij deze mannen zelfverzekerder vonden. Voor vrouwen ligt deze optie wat gevoelig. Vooral rond de overgang zie je ook bij hen een androgeen haarpatroon ontstaan. Gelukkig is voor hen ook de Philart behandeling een hele goede optie!
Kun jij jouw kaalheid (nog) niet omarmen? Wil je weten of PhilArt Hair iets voor jou is? Maak een afspraak op het spreekuur van dokter Joost Strooker, de haarspecialist van AAYA, voor een analyse van jouw haarprobleem.